- الصفحة الرئيسية
- المنشورات
- BULLETIN ARCHIVE
- Issue 89 Year: 2015
- BSV Havadis
BSV Havadis
2016 Bahar Dönemi Seminerleri Başlıyor
Bilim ve Sanat Vakfı 2016 Bahar dönemi seminerleri başlıyor. Sosyal ve beşeri bilimleri, islami ilimlere ve sanattan felsefeye kadar pek çok konuya yer verilen seminerler 5 Mart–9 Nisan 2016 tarihleri arasında 6 hafta boyunca Cumartesi günleri vakfın Vefa’da yer alan merkezinde gerçekleşecek. Seminerler ücretsizdir, katılım için önceden kayıt yaptırmak gerekmektedir.
Önceki dönemlerde seminer kaydı bulunan katılımcılar, 22 Şubat–4 Mart 2016 tarihleri arasında http://bisav.org.tr adresinden seminer kayıtlarını gerçekleştirebilirler.
NOTLAR 32 Çıktı
Bilim ve Sanat Vakfı bünyesinde gerçekleştirilen programların deşifre metinlerinden oluşan Notlar’ın 32.si “Anadolu Kronikleri (11.-14. yy)” başlığıyla Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanarak okuyucuların ilgisine sunuldu.
Aralık 2011-Haziran 2012 tarihleri arasında yedi farklı oturum hâlinde gerçekleştirilen tartışmaların metinlerini içeren “Anadolu Kronikleri”; Ahmed Eflâkî’nin Menakibü’l-ârifin’e, Danişmendnâme ve Saltuknâme’ye, Yazıcızade Ali tarafından Tevârih-i Âl-i Selçuk ismiyle tercüme edilen Muhammed b. Ali b. er- Râvendî’nin Râhatu’s-sudûr ve Âyetü’s-sürûr’una, İbn Bîbî tarafından yazılan el-Evâmirü’l-´alâiyye fi’l-umûri’l-´alâiyye’ye, Aziz bin Erdeşir-i Esterâbâdî’nin Bezm ü Rezm’ine, Nizameddin Şami’nin Zafername’sine ve nihaî olarak Şikârî’nin Karamanname tercümelerine dair önemli değerlendirmeler içeriyor.
Notlar 32 ve diğer Notlar’ı okumak için: http://www.bisav.org.tr/yayinlar.aspx
Sözlü Tarih Eğitim Programları Yapıldı
Vakıf bünyesinde 1 Eylül 2015’te faaliyete başlayan Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul’un Mekânsal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri (STA) projesi kapsamında kamuya açık olarak sözlü tarihin “ne”liğine dair seminerler düzenlendi. Bu bağlamda; Abdülhamit Kırmızı (10 Aralık 2015) “Anlatı Olarak Hayat ve Tarih”, Bilge Özel (17 Aralık 2015) “Tarih Yazımında Sözlü Tarihin Yeri”, Bülent Bilmez (24 Aralık 2015) “Sözlü Tarih Teorisi ve Pratiği: Saha, Analiz, Arşiv”, M. Fatih Aysan (29 Aralık 2015) “Veri Toplama Yöntemi Olarak Mülâkat” başlıklı birer seminer verdiler.
Hayal Perdesi’nin 50. Sayısı Raflarda!
Amerikan Kâbusu kapaklı 50. Sayının “Söyleşi” bölümünde Rüzgârın Hatıraları’nı Özcan Alper, Kar Korsanları’nı Faruk Hacıhafızoğlu ile konuştuk. “Türk Sineması Araştırmaları” sayfalarında 2015 yılında Türk sinemasının genel görünümü tematik, sektörel ve istatistiki olarak inceleniyor. “Portre” sayfalarında son dönemlerde Gençlik filmiyle gündeme gelen Paolo Sorrentino var. Ayrıca Hayal Perdesi yazarları 2015’te izledikleri en iyi filmleri sizler için sıralıyorlar.
2015 Güz Dönemi Seminerleri Yapıldı
Bilim ve Sanat Vakfı’nın geleneksel hâle gelen seminerlerinin 52. dönemini geride bıraktık. Edebiyat, tarih, felsefe, iktisat, uluslararası siyaset, sosyal teori, İslami ilimler, sinema, mimari ve müzik gibi farklı disiplinlerden birçok seminerin yer aldığı 2015 Güz Dönemi Seminerleri 17 Ekim-21 Kasım tarihleri arasında yapıldı.
Dîvân 37 Çıktı
Dîvân’ın 37. sayısı; Hulefâ-yi Râşidîn döneminden Osmanlı Irak’ına, modern siyaset tasavvurundan alegoriye, İbn Haldun’dan Muhammed Zahid el-Kevserî’ye uzanan bir ilim yolculuğu olarak hazırlandı. Altı telif makale ve dört kitap değerlendirme yazısından oluşan sayı hakkında daha geniş bilgi almak ve eski sayıların metinlerine ulaşmak için:
www.divandergisi.com adresini ziyaret edilebilir.
Hayal Perdesi 48 ve 49. Sayıları Çıktı
İki aylık sinema dergisi Hayal Perdesi 2015 itibariyle matbu olarak yayın hayatına devam ediyor. Sessizliğin Bakışı kapaklı 48. sayıda, yönetmen Tolga Karaçelik ile son filmi Sarmaşık üzerinden otorite, hiyerarşi ve iktidar ilişkilerine dair bir söyleşi yer alıyor. “Türk Sineması Araştırmaları”nda sinema yazarı Ali Can Sekmeç, Türk sinemasında geçiş dönemi olarak adlandırılan 1940’lı ve 1950’li yıllarda ilk çalışmalarını veren Arakon Kardeşler’in sinemamızdaki yerini değerlendirdi. “Kitaplık” sayfalarında Sinema ve Politika ile Hayret Perdesini Temâşa: Ayşe Şasa Kitabı değerlendiriliyor.
The Lobster kapaklı 49. sayıda “Söyleşi” bölümünde Bulantı hakkında “İlk kez bir sevgi filmi yaptım” diyen Zeki Demirkubuz ile yapılan söyleşi var. “Türk Sineması Araştırmaları”nda Natuk Baytan’ın sinemasını, yönetmenle çalışmış iki isme - Adem Ayral ve İsmail Güneş'e- sorduk. “Akademi” sayfalarında ise Ahmet Oktan, doktora tezinden yola çıkarak Türk sinemasında 1980’den bugüne değişen aile imgesini anlattı. “Canlandırma” sayfalarında ise Koray Sevindi Türk animasyonunun tarihine eleştirel bir gözle bakıyor.
TSA Web Sitesi Yeni Arayüzüyle Yayında
Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından, İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile hayata geçirilen Türk Sineması Araştırmaları projesi, arşivini genişletmeye ve dijital ortamdan paylaşmaya devam ediyor. Mart 2015’ten bu yana T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden alınan destekle yürütülen “TSA İkinci Dönem Çalışmaları”nın (Mart-Kasım 2015) ilk aşaması tamamlanarak TSA web sitesi yeni arayüzü ile yayına alındı. Diğer taraftan Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle TSA web sitesi ve arşiv veritabanının İngilizceye aktarılmasüreci yürütülüyor. Projenin ikinci aşamasının 2016 yılının sonunda tamamlanması öngörülüyor. www.tsa.org.tr
Sözlü Tarih Projesi Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Bilim ve Sanat Vakfı ile İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 1 Eylül 2015’te faaliyete başlayan Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul’un Mekânsal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri (STA) projesinin tanıtım toplantısı 26 Aralık 2015 Cumartesi günü Bilim ve Sanat Vakfı’nda gerçekleşti.
“Söz Uçmadan” sloganıyla harekete geçen projenin, muhtelif akademik ve sosyal çevrelerden katılımcıların bulunduğu tanıtım toplantısında Türkiye Araştırmaları Merkezi (TAM) Koordinatörü Yunus Uğur, vakfımızın ve TAM’ın sözlü tarihe karşı duyduğu ilginin temellerinden ve bu çerçevede yapılanlardan bahseden bir konuşma yaptı. Sözlü tarih proje koordinatörü Arzu Güldöşüren projeyi tanıtan, proje kapsamında bugüne dek yapılanları ve nihaı hedefleri ortaya koyan bir sunum gerçekleştirdi.
Proje kapsamında öncelikle İstanbul sınırları içinde yapılmış sözlü tarih araştırmalarına dair yazılı, görsel ve işitsel materyallerin tespit ve tasnif edilerek www.sozlutarih.org.tr adresinde sistematik bir şekilde paylaşılacağı bir veritabanı aracılığıyla; bilimsel, güvenilir, kapsamlı ve tasnifli bir başvuru kaynağı, sözlü tarih alanında araştırma yapacak kişilerin kullanımına açılacaktır. Yapılan çalışmalar neticesinde yazılı, görsel ve işitsel materyallerin bulunduğu kapsamlı bir kütüphane oluşturarak müteakip çalışmalar için bir merkez hâline getirmek de hedeflenmektedir.
Proje süresince ayrıca, sonraki yıllarda yapılacak çalışmalara model oluşturabilecek sözlü tarih uygulamaları da gerçekleştirilecektir. İstanbul’un mekânsal ve kültürel çeşitliliğini yansıtan en az 30 isimle yapılacak görüşmeler sayesinde araştırmacılara; görüşme, görüntü, ses, kayıt ve depolama konularında yöntem ve süreç modeli sunulmuş olacaktır.
Sosyal Medyada Bisav
Bilim ve Sanat Vakfı’nın 2015 Güz Dönemi Seminerleri’nin başladığı gün (17 Ekim 2015) itibariyle sosyal medya hesaplarında yeni bir düzenleme yapılmıştır. Vakfımızın Twitter ve Facebook hesaplarının uzantıları, website adresimiz olan bisavorgtr olarak revize edilmiştir. Vakfımız çatısı altında gerçekleşen tüm seminer, panel, toplantı, oturum gibi etkinliklerin yanısıra, çeşitli hususlardaki sosyal paylaşım ve duyuruları da bu hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz.
Twitter hesabımız: twitter.com/bisavorgtr
Facebook sayfamız: facebook.com/bisavorgtr
Instagram sayfamız: instagram.com/bisavorgtr
Youtube sayfamız: youtube.com/bisavorgtv
Academia sayfamız: bisav/academia.edu/
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO