Havadis

Mimar Turgut Cansever Vefatının
7. Yıldönümü Münasebetiyle Yâd Edildi

Muhakkik mimar Turgut Cansever’in 7. vefat yılı münasebetiyle Bilim ve Sanat Vakfı Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen ve koordinatörlüğünü Halil İbrahim Düzenli’nin yaptığı “Bir Şehir Kurmak ve Yeni Bir Gündem İnşa Etmek” isimli panel Yunus Uğur, Aynur Can ve Mehmet Öğün’ün katılımıyla gerçekleştirildi. Bir anma programı olmanın ötesinde, en önemli meselelerimiz arasında yer alan şehirlerimizin Turgut Cansever vesilesiyle yeniden gündeme taşınması hedefini taşıyan panelde, Cansever’in ilmi çalışmalarının şehircilik çalışmaları açısından önemi üzerinde duruldu.

Medya ve İletişim Çalışmaları Çalıştayı

Bilim ve Sanat Vakfı Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde 1-2 Nisan 2016 tarihlerinde “Türkiye’de Bir Akademik Alanın Doğuşu: Medya ve İletişim Çalışmaları” üst başlıklı bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, Türkiye’de medya ve iletişim çalışmalarının akademi bünyesinde müstakil bir alana dönüşme çabalarının ilk evresi olarak değerlendirebilecek 1950-1980 dönemi ile 1950 öncesi dönemin tecrübe ve bilgi birikimini merkeze alan çeşitli tebliğlere yer verildi. Çalıştayın odağını ise, Türkiye’de medya ve iletişim çalışmalarının düşünce kaynakları, kuramsal ve metodolojik problemleri, bu alanda üretilen bilginin niteliği ile onun entelektüel-toplumsal karşılığı ve bu süreçte rol alan akademisyenler oluşturdu.

2016 Bahar Dönemi Seminerleri Yapıldı

Bilim ve Sanat Vakfı’nın geleneksel hale gelen seminerlerinin 53. dönemini geride bıraktık. Tarih, Siyaset, Sinema, Eğitim, Uluslararası İlişkiler, Sosyal Teori, Felsefe, Din, Edebiyat, Sanat, İktisat, Müzik, Mimari gibi farklı disiplinlerden 32 seminerin yer aldığı 2016 Bahar Dönemi Seminerleri 5 Mart-9 Nisan tarihleri arasında altı haftalık bir süreç olarak gerçekleşti.

TALİDTürkiye’de İslami İlimler:
Tefsir ve Kur’an İlimleri I-II çıktı!

Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi (TALİD)Türkiye’de İslami İlimler üzerine yapılan çalışmaların hâsılasını ortaya koymayı hedefleyen bir seri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Serinin ilk ayağını oluşturan sayılar, Tefsir ve Kur’an İlimleri başlığıyla iki cilt halinde yayınlandı. Serinin devamını, hâlihazırda çalışmaları sürdürülen ve yine “Türkiye’de İslami İlimler” üst başlığıyla yayınlanacak olan Hadis, Fıkıh, Kelam ve Tasavvuf başlıklı sayılar oluşturacak. Raflarda yerini alan Tefsir ve Kur’an İlimleri sayıların sunuş yazıları, içindekiler ve makale özetlerine www.talid.org sitesinden ulaşabilirsiniz.

Öte yandan TALİD’in önceki 17 sayısının tüm makalelerini web sitesine kısa bir üyelik işleminin ardından PDF olarak indirebilirsiniz. Eski sayı ve makaleler aynı şekilde derginin academia.edu hesabında da online olarak sunulmaktadır: https://bisav.academia.edu/talid

Hayal Perdesi50 ve 51. Sayıları Çıktı

The Hateful Eight kapaklı 50. sayıda Özcan Alper ve Faruk Hacıhafızoğlu ile yapılan söyleşiler yer alıyor. 2015 yılında Türk sinemasının genel görünümü tematik, sektörel ve istatistiki olarak inceleniyor. Portre sayfalarında son olarak Gençlik filmiyle gündeme gelen Paolo Sorrentino var. Ayrıca Hayal Perdesi yazarları 2015’te izledikleri en iyi filmleri sizler için sıralıyor.

Coen Kardeşler’in kapak olduğu 51. sayıda Celil Civan yönetmenlerin sinemasındaki tekrarlayan temaların izini sürüyor. Dergide Atalay Taşdiken, Cevdet Erek ve Esme Madra  ile gerçekleştirilen söyleşiler bulunuyor. Oscar 2016 sayfalarında ise aday olan filmler, Akademi’nin filmlere yaklaşımı ve ödüllerin Amerikan siyasetiyle ilişkisi değerlendiriliyor.

2015’te Türk Dış Politikası Paneli

Küresel Araştırmalar Merkezi tarafından 2015 yılı Türk dış politikasının değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen panel 19 Aralık Cumartesi günü vakıf merkezimizde gerçekleşti. Alana dair tespit ve analizlerin paylaşıldığı panelin oturum başkanlığını Doç. Dr. Mesut Özcan üstlenirken Prof. Dr. Gülnur Aybet, Doç Dr. Emre Erşen ve Doç. Dr. Şaban Kardaş konuşmacı olarak katılım sağladı.

Sözlü Tarih Projesi Hedefe İlerliyor

Bilim ve Sanat Vakfı ile İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 1 Eylül 2015’te başlayan ve 31 Ağustos 2016’da sona erecek olan Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul’un Mekansal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri (STA) projesinde sekiz ay geride kaldı.

BİSAV’da alanında uzman dört hocayla gerçekleştirilen dört haftalık eğitim programına ilgi yoğundu. İstanbul, İstanbul Bilgi ve İstanbul Şehir Üniversitelerinden sekiz akademisyen ve bir kütüphane uzmanı ile toplanan Danışma Kurulu’nun sunduğu teklif ve tavsiyeler proje ekibi tarafından uygulanmaya  başladı.

Projenin önemli bir hedefi olan sözlü tarih veritabanı oluşturma çabası ile daha sonraki sözlü tarih görüşmelerine örnek teşkil edecek sözlü tarih çekimleri başladı çalışmalar sürüyor.

Proje için birçok üniversite ve araştırma kurumu tarafından kullanılan uluslararası “DSpace Sistemi” kuruldu. BİSAV’ın yaptığı sözlü tarih görüşmeleriyle farklı kurum ve kişilerin yaptığı sözlü tarih görüşmeleri veritabanına dahil ediliyor. Ayrıca sözlü tarih çalışmalarıyla ilgili kitaplar, tezler ve makaleler de bu veritabanında kayıt altına alınıyor. İstanbul’un mekansal ve kültürel çeşitliliğini yansıtacak en az 30 kişiyle yapılacak görüşmelerin büyük bir kısmı tamamlandı.

2016 BİSAV Uluslararası Öğrenciler İhtisas Programı Başladı

Bilim ve Sanat Vakfı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın katkılarıyla 2016 Uluslararası Öğrenciler İhtisas Programı’nı başlattı. Program kapsamında ülkemizde yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel donanımlarının güçlendirilmesi, ilgi ve çalışma alanlarına ilişkin yeni olanakların sunulması, toplumumuz ve kültürümüzle manevi bağlarının kuvvetlendirilmesi, mezuniyetleri sonrasında ülkemizle kalıcı ve sürdürülebilir ilişkilere sahip olmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Programın 16 Nisan’da başlayıp 4 Haziran’da bitecek olan ilk döneminde toplam 40 saat olmak üzere 11 seminer yer alıyor.

Hayal Perdesi’nin 52. Sayısı Raflarda!

Yeni Ahitkapaklı Mayıs-Haziran sayısında Hitchcock/Truffaut, Kor, Annemle Geçen Yaz ve Hatıraların Masumiyeti filmlerinin eleştirileri var. Dergi sayfalarında yönetmen Senem Tüzen ile ilk uzun metraj filmi Ana Yurdu üzerine yapılan bir söyleşi yer alıyor. Bu sayıda Uzaktan Kumanda’da ise House of Cards dizisi üzerinden Amerika’da siyasetin toplumla, ahlâkla ve medyayla ilişkileri sorgulanıyor.

Sinemaya Genç Adımlar Projesi Başlıyor

“Sinemaya Genç Adımlar” belgesel sinema atölyesi projesi başlıyor. 11 Temmuz – 1 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenecek atölye kapsamında 18-24 yaş arası 20 kişilik bir grupla teorik ve pratik derslerden oluşan bir program yürütülecek. Gençlerin teorik ve pratik eğitimlerine paralel olarak profesyonel yönetmenlerle birlikte oluşturulacak ekiplerle sinema tarihiyle ilgili belgeseller çekilmesi öngörülüyor. Ayrıca proje kapsamında Bilim ve Sanat Vakfı’nda genelin katılımına açık film gösterimleri ve söyleşi programları gerçekleştirilecek. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek programı kapsamında desteklenen proje, 1 Haziran 2016 - 1 Ekim 2016 tarihlerinde Bilim ve Sanat Vakfı tarafından İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Marmara Medya Merkezi teknik desteği ile yürütülecek.

‘’Tarih Araştırmalarında Yaklaşım, Yöntem ve Kaynaklar’’ Seminer Serisi Başladı

Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde “Tarih Araştırmalarında Yaklaşım, Yöntem ve Kaynaklar” başlığıyla güncel bilgi, yaklaşım ve yöntemleri belirli konular ve örnekler çerçevesinde tartışmayı hedefleyen yeni seminer dizisine başlandı. Serinin ilk ayağında Osmanlı tarihçiliği, şehir tarihi perspektifinden “Bir Osmanlı Şehrini Çalışmak” başlığıyla Yunus Uğur nezaretinde katılımcılarla birlikte tartışıldı. Osmanlı şehir tarihi çalışmalarından örnekler 10, 17, 24 ve 31 Mart 2016 tarihlerinde düzenlenen dört oturumla ele alındı. 

Serinin ikinci ayağında Osmanlı tarihçiliği diplomasi tarihi perspektifinden “Osmanlı Diplomasisini Çalışmak” başlığıyla Zahit Atçıl nezaretinde 6, 13, 20 ve 27 Nisan 2016 tarihlerinde dört oturum halinde katılımcılarla birlikte değerlendirildi.

Dîvân 38Çıktı

DîvânDergisi’nin 38. sayısı İslam bilim ve ahlâk felsefesinden modern Türkiye’de beşerî bilimlerin tarihine; Taşköprizade’den Rifat Osman’a farklı konulardan ve alanlardan makaleler ve değerlendirme yazılarını okurlarına sunuyor. 38. sayı dört telif makale, yedi kitap değerlendirmesinden müteşekkil. 38. sayı ve önceki sayılardaki makaleler için www.divandergisi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Dîvân39 Çıktı

İşraki hareket kavramından Deleuze’ün Bergson’la arasındaki fikrî münasebetine, Türkiye’de asker anılarından XV. Kahire’sinde şer’î siyasete, Şihabüddin Yahya Sühreverdi’den Ali Gazzali’ye uzanan bir düşünce yolculuğu tasarlanarak hazırlananDîvân’ın 39. sayısı okurlarının ilgisini bekliyor. Bu sayı üç telif makale, bir araştırma notu ve yedi kitap değerlendirme yazısından müteşekkil. Dergi hakkında ayrıntılı bilgi ve eski sayılardaki makaleler için: www.divandergisi.comadresini ziyaret edebilirsiniz.

Ekonomi ve Siyasette İstikrar Arayışları Paneli

2015 yılı Türkiye ekonomisine dair gelişmeler, Küresel Araştırmalar Merkezi’nin “2015’te Türkiye Ekonomisi: Ekonomi ve Siyasette İstikrar Arayışları” başlığıyla düzenlediği panelde tartışıldı. 26 Aralık Cumartesi günü vakıf merkezimizde gerçekleşen panelin oturum başkanlığını Doç. Dr. Lokman Gündüz yaparken Prof. Dr. Burak Saltoğlu, Doç. Dr. Cevdet Akçay ve Mustafa Mente konuşmacı olarak yer aldı.

SAM’ın Yeni Program Serisi:
‘’Türkiye’de Sanatın Kuralları’’

 
Sanat Araştırmaları Merkezi, Aralık ayında yeni bir program serisine başladı. Türkiye’de Sanatın Kuralları üst başlığıyla hazırlanan seri, Türkiye’de sanatsal üretimi sosyolojikleştirmek ve yeni gelişmeleri yakalamak üzere, bugüne kadar edebiyat, sinema gibi dar odaklarla sınırlanan ya da kültür sosyolojisi başlığı altında ucu açık anlatıların gölgesinde kalan konuyu sanat sosyolojisi bağlamında ele almayı hedefliyor. Teorik bir çerçeve içinde pratiği odağa alarak edebiyattan sinemaya, tiyatrodan müziğe kadar, “Türkiye’de, sanat alanının yazıya dökülmemiş prensipleri nelerdir, bunlar kime, neye göre ve kim(ler) tarafından belirlenir” gibi sorulara yanıt arayan seri, sanat alanındaki farklılaşmalara, değişim ve dönüşümlere sosyolojik bir perspektifle yaklaşıyor.  

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.