Levinas: İlk Felsefe Olarak Etik

Özkan Gözel

1 Kasım 2008       
De­ğer­len­dir­me: Erdal Yılmaz
 
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi ta­ra­fın­dan ter­tip edi­len Tez­gâh­ta­ki­ler top­lan­tı se­ri­si­nin Ka­sım ayı ko­nu­ğu hâ­li­ha­zır­da Ga­la­ta­sa­ray Üni­ver­si­te­si Fel­se­fe Bö­lü­mü’nde dok­to­ra öğ­ren­ci­si olan Öz­kan Gö­zel’di. Gö­zel, de­vam et­mek­te olan dok­to­ra tez ça­lış­ma­sı­nın ko­nu­su­nu teş­kil eden “Le­vi­nas: İlk Fel­se­fe Ola­rak Etik” baş­lık­lı su­nu­mu­nu din­le­yi­ci­ler­le pay­laş­tı.
Çağ­daş Fran­sız dü­şün­ce­sin­de, öte­ki, baş­ka­lık den­di­ği za­man ak­la ilk ge­len is­min bel­ki de Em­ma­nu­el Le­vi­nas’ın ola­ca­ğı­nı ifa­de eden Gö­zel, Le­vi­nas’ı öte­ki­nin, baş­ka­lı­kın fi­lo­zo­fu, ya­ni fel­se­fe­sin­de öte­ye, öte­ki­ye, baş­ka­ya, baş­ka­lı­ğa mer­ke­zî bir yer ve­ren fi­lo­zof ola­rak ta­nıt­tı.
Le­vi­nas’ın fe­no­me­no­lo­ji ge­le­ne­ği içer­si­ne ko­num­lan­dır­ma­nın ye­rin­de ola­ca­ğı­nı be­lir­ten Gö­zel, Le­vi­nas’ı sağ­lık­lı bir şe­kil­de an­la­mak için ön­ce­lik­le fe­no­me­no­lo­ji­yi an­la­mak ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. “Fe­no­me­no­lo­ji ne­dir?” so­ru­su­na Gö­zel’in ver­di­ği ce­va­bı kı­sa­ca şöy­le özet­le­ye­bi­li­riz:

 

(Makalenin tamamını okumak için "indir"e tıklayınız.)

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).