- HOME PAGE
- RESEARCH CENTERS
- MAM
- Heidegger'in Varlık ve Zaman'ı Okuma Grubu
MAM READING GROUPS
Heidegger'in Varlık ve Zaman'ı Okuma Grubu
Erdal Yılmaz
Saturday, 8 December, 2018 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden ve hem felsefi düşünüşü hem de politik tercihleriyle halen en fazla tartışılan filozlardan biri olan Heidegger; ontoloji, metafizik, mantık, dil, fenomenoloji, tarih, sanat ve teknoloji alanında felsefi refleksiyonda bulunan her felsefe yolcusunun çağdaş felsefede uğramadan geçemeyeceği bir duraktır. Bütün bu alanları kesen temel soru ise varlığın anlamı ve onun fenomenolojik ifşası sorusudur. Geriye bıraktığı elyazmalarıyla beraber tüm yazılarının Gesamtausgabe adı altında yayımlandığı filozofun eserlerinin cilt sayısı yüzü geçmek üzeredir. Bu eserlerden her biri yukarıda saydığımız alanlara önemli katkıları olmakla birlikte içlerinden ilk magnum opusu olarak bilinen Varlık ve Zaman (Sein und Zeit) eseri Heidegger’in tüm felsefi serüveni boyunca meşgul olduğu temel problemi ortaya koyması ve onu açımlama tarzı ile sonraki metinlerinin genel karakterini belirlemesi açısından biricikliğini korumaktadır. Heidegger bunu, Varlık ve Zaman’ın 1953 tarihli yedinci baskısına notunda şöyle ifade eder: “Varlığa ilişkin sorunun Dasein’ımızı harekete geçirmesini istiyorsak eğer, birinci yarıdaki ( “Varlık ve Zaman’daki) yol bugün için de zorunlu kalmaya devam edecektir.” Bu ifadesiyle Heidegger, 1927’de yazılmış olan Varlık ve Zaman’ın, 1953’teki yeni basıma kadar yazılmış olan eserlerinin arasındaki belirleyici rolüne de vurgu yapmış olmaktadır. Varlık ve Zaman’ın, metinler arasındaki rolüne paralel bir zorluğu da kendinde içermektedir. Sonraki metinlerinde de belirleyici olan kendine özgü terminolojiyi Heidegger, Varlık ve Zaman ile ortaya koymuştur. Bu terminoloji metinde dile getirilen düşüncenin ifade edilebilmesi için gerekli olmakla birlikte onu anlaşılması zor bir metne de dönüştürmektedir.
Erdal Yılmaz* nezaretinde her hafta Cumartesi günü bir araya gelecek bu okuma grubunun hedefi metni olabildiğince anlaşılır kılmaya çalışmaktır. Bu sebeple metin paragraf paragraf analiz edilecektir. Okuma grubunda, metnin Almanca basımı dikkate alınacak, Türkçe, Fransızca ve İngilizce çevirileri ile de karşılaştırılmalar yapılacaktır. Fransızca, İngilizce ve Almanca gibi dillerde bu metni tefsir etmeye yönelik metinlerden faydanılacağı gibi, yeri geldiğinde paragrafın konusuna göre farklı metinlere de referans yapılacaktır.
*Dr. Öğretim Üyesi, İstanbul Şehir Üniversitesi Felsefe Bölümü
Başvurmak için 24 Kasım - 1 Aralık tarihleri dâhilinde aşağıdaki linkte yer alan başvuru formunu doldurmalısınız. Oturum bilgileri katılımcılara e-posta yoluyla iletilecektir.
Başvuru süreci sonlanmıştır. İlginiz için teşekkür ederiz.
İLGİLİ OKUMA GRUPLARI
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO