- HOME PAGE
- RESEARCH CENTERS
- TAM
- READING GROUPS
- Sosyoloji Okuma Grubu
TAM READING GROUPS
Sosyoloji Okuma Grubu
Friday, 23 October, 2009
Toplumsal hayata ilişkin ilgi, insanlık tarihi kadar eskidir. Dinlerden felsefeye, siyasetten ahlaka varıncaya dek pek çok bilgi sistemi insanların birlikte yaşaması anlamında toplum hayatıyla ilgilenmiş, düzenlemeler getirmiştir. Fakat toplumsal hayata ilişkin bu yaygın ve eski ilgiye mukabil, inceleme nesnesi olarak yalnızca toplumu ve toplumun işleyişini merkeze alan bir akademik disiplin olarak sosyoloji, belli özel koşulların neticesinde, ancak XIX. yüzyılda ve Avrupa'da ortaya çıktı. Sonuçta da, elbette, ortaya çıktığı bu özel koşulların, coğrafyanın ve toplumsal sınıfların ihtiyaçlarının belirlediği bir disiplin olarak kurumsallaştı.
O nedenle, sosyolojiyi anlamak için, öncelikle, sosyolojinin ortaya çıktığı dönemin düşünsel arka planını, iktisadi ve siyasi çekişmelerini anlamak elzemdir. İkinci olarak, sosyolojinin akademik meşruiyetini sağlayan ve klasik sosyologlar diye adlandırılan Comte, Durkheim, Weber ve –yaşadığı dönemde karşıt bir ses olarak değerlendirilmekle birlikte, günümüzde bu geleneğin bir parçası şeklinde sunulan- Marx gibi düşünürlerin sosyolojik üretimlerinin içeriğini, yaşadıkları dönemin gelişmelerini ve sorunlarını merkeze almak suretiyle, değerlendirmek gerekiyor. Bu okuma, sosyolojinin toplumsal sorunları nasıl ele aldığı kadar ve hatta ondan daha çok, nasıl bir toplum hedeflediği sorularını cevaplama imkânı da verecektir.
Sosyoloji, XIX. yüzyılda, özel bazı şartlar altında ortaya çıkmasına ve ‘modern bir sanayi toplumu’nun –ve elbette bu toplumun bir ferdi olarak ‘modern insanın’- nasıl olması gerektiğine ilişkin bir öneride bulunmasına ve yaygınlıkla kabul görüp uygulanmasına rağmen, başlangıcından itibaren eleştirilere ve meydan okumalara da açık oldu. XIX. ve XX. yüzyılda, sosyolojinin modern toplum kuramına yönelik eleştiriler çeşitlenerek arttı. Ders kitaplarının o her şeyi sonlandırmış ve ahenkli sunuşlarının aksine, sosyoloji hala hem içeriden, hem de dışarıdan sorgulanan bir disiplindir. Çağdaş sosyolojide gerçekleştirilen tartışmaların da, günümüzün dünyasını anlamak ve geleceğin dünyasına yönelik kestirimlerde bulunmak açısından, değerlendirilmesi gereklidir.
Sosyoloji Okuma Grubu; bütün bu ifade edilenler doğrultusunda, doğa bilimlerin gelişiminden, aydınlanma felsefesinden, siyasal ve teknolojik devrimlerden başlayarak sosyolojiyi şekillendiren düşünsel arka plana, sosyolojinin ortaya çıktığı koşullara, kazandığı özelliklere, akademik meşruiyetini temin eden kurucu sosyologlara, sosyolojik yönteme, çağdaş sosyolojideki tartışmalara ve gelişmelere varıncaya dek modern sanayi toplumunun bilimi olarak tanımlanan Sosyolojiyi her boyutuyla ve eleştirel bir perspektifle ele alıp değerlendirmeyi amaçlayan uzun soluklu bir çalışmayı hedefliyor.
Yrd. Doç. Yücel Bulut’un başkanlığında haftalık periyotla toplanacak olan bu okuma grubuna katılmak isteyenlerden beklenilen özellikler ise şunlardır:
1- Okuyup anlama düzeyinde yabancı dil (İngilizce, Fransızca, Almanca vs.) bilgisi
2- Toplantılara düzenli katılım
3- Toplantı esnasında ve sonrasında aktif çalışma
Bu çerçevede okuma grubumuza katılmayı düşünen kişilerin 30 Eylül 2009 tarihine kadar aşağıdaki formu doldurarak [email protected] adresine göndermeleri gerekmektedir.
Grubun toplantı tarihi, başvurusu kabul edilenlere e-mail yoluyla ayrıca bildirilecektir.
Başvuru süresi dolmuştur
BASVURU FORMU
Adınız Soyadınız :
Eğitim Durumunuz :
Okul (Bölüm-Sınıf) ya da Kurum Bilgileriniz :
İletişim Bilgileriniz
Telefonlarınız :
E-mailiniz :
Bildiğiniz Yabancı Dil :
BİSAV Takip Durumu (işaretleyiniz)
- Kademe seminerlerine katılıyorum
- Bahar/Güz Seminerlerini takip ediyorum
- Okuma grubu/atölyelere katılıyorum
- BİSAV Araştırma Merkezlerinin faaliyetlerine katılıyorum
- BIİSAV'ın henüz hiçbir faaliyetine katılmadım.
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO