Havadis

Türk dış politikası sempozyumda tartışıldı
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi 15 Ma­yıs 2010 ta­ri­hin­de “Türk Dış Po­li­ti­ka­sın­da Dö­nü­şüm: Or­ta­do­ğu, Ba­tı ve Rus­ya ile İliş­ki­ler” baş­lık­lı bir sem­poz­yum dü­zen­le­di. Dört otu­rum­da top­lam on teb­li­ğin su­nul­du­ğu sem­poz­yu­mun ka­tı­lım­cı­la­rı, çe­şit­li üni­ver­si­te­le­rin si­ya­set bi­li­mi ve/ya ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­ler bö­lüm­le­rin­den öğ­re­tim üye­le­ri ve araş­tır­ma gö­rev­li­le­ri ile li­san­süs­tü öğ­ren­ci­ler idi. Sem­poz­yum­da İran, Fi­lis­tin, Irak, AB, ABD, Rus­ya, Or­ta As­ya ve Kaf­kas­ya ile iliş­ki­ler çe­şit­li yön­le­riy­le ele alı­nır­ken, Özal ile AK Par­ti dö­nem­le­ri­nin kar­şı­laş­tı­rıl­ma­sın­dan Er­me­nis­tan ile iliş­ki­ler­de dü­şün­ce ku­ru­luş­la­rı­nın ro­lü­ne ka­dar ge­niş bir alan­da Türk dış po­li­ti­ka­sın­da ya­şa­nan dö­nü­şüm tar­tı­şıl­dı. Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi, Türk dış po­li­ti­ka­sı ile il­gi­li ben­zer fa­ali­yet­le­re önü­müz­de­ki dö­nem­de de de­vam ede­cek.
 
Dîvân 28 çıktı
Dî­van Di­sip­lin­le­ra­ra­sı Ça­lış­ma­lar Der­gi­si’nin 28. sayısı, özel bir dos­ya ko­nu­su­na sa­hip ol­ma­sa da “ge­le­nek” kav­ra­mı­nın fel­se­fe­den tef­si­re, ke­lâm­dan fık­ha fark­lı di­sip­lin­ler­de ta­şı­dı­ğı an­lam(lar)ın ve bu an­lam(lar)ın ta­rih için­de ve mo­dern za­man­lar­da al­gı­la­nış şe­kil­le­ri­nin ay­rın­tı­lı ola­rak ele alın­dı­ğı beş ya­zı­dan olu­şu­yor. İs­ma­il Ka­ra’nın “Şerh ve Ha­şi­ye Me­se­le­si­ne Da­ir Bir­kaç Not” baş­lık­lı ma­ka­le­si der­gi­nin ilk ya­zı­sı­nı oluş­tu­ru­yor. Bu­nun ya­nın­da M. Su­at Mer­toğ­lu, Mu­ham­met Fa­tih Kı­lıç, Mus­ta­kim Arı­cı, Na­il Oku­yu­cu bu sa­yı­ya kat­kı­da bu­lu­nan di­ğer isim­ler…
 
Sözlü Tarih İhtisas Sempozyumu: Gelenler, Gidenler, Kalanlar
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de bir sü­re­dir yü­rü­tü­len Söz­lü Ta­rih Atöl­ye­si’nde te­ori­ye yö­ne­lik ba­zı oku­ma­lar ya­pıl­mış ve atöl­ye ka­tı­lım­cı­la­rı ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ri­len söz­lü ta­rih gö­rüş­me­le­ri ana­liz edil­miş­ti. 8 Ma­yıs 2010 ta­ri­hin­de, 10.30-18.00 sa­at­le­ri ara­sın­da va­kıf bi­na­sın­da ger­çek­leş­ti­ri­len ih­ti­sas sem­poz­yu­mu ile sözko­nu­su atöl­ye­nin ka­tı­lım­cı­la­rı­nın yap­tı­ğı söz­lü ta­rih pro­je­le­ri­ bi­rer teb­liğ ha­lin­de ka­tı­lım­cı­lar­la pay­la­şıl­dı. “Ge­len­ler, Gi­den­ler, Ka­lan­lar” baş­lı­ğı­nı ta­şı­yan sem­poz­yum te­mel­de göç me­se­le­si­ni ko­nu edin­di.
 
Faysal Soysal ile Kısa Film Atölyesi başladı
Fay­sal Soy­sal’ın Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de yü­rüt­tü­ğü Kı­sa Film Atöl­ye­si yeni dönem (2010-2011) ça­lış­ma­la­rına baş­la­dı. Se­çi­len ka­tı­lım­cı­lar­la yıl bo­yu sa­nat yö­net­men­li­ği, gö­rün­tü yö­net­men­li­ği, kur­gu, ses, mü­zik, se­nar­yo, yö­net­men­lik ko­nu­la­rın­da ça­lış­ma­lar ger­çek­leş­ti­ri­le­cek. Da­ha son­ra pra­tik kı­sa film ça­lış­ma­la­rı­na yer ve­ri­le­cek.
 
Zeydilik Atölyesi gerçekleşti
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi 15 Ma­yıs 2010 Cu­mar­te­si tam gün sü­ren bir Zey­di­lik Atöl­ye­si dü­zen­le­di. Atöl­ye­de, Zey­di­lik mez­he­bi ta­rih­sel ge­li­şi­mi içe­ri­sin­de ele alın­dı ve baş­ta Zeyd b. Ali ve Ka­sım er-Res­si ol­mak üze­re, önem­li tem­sil­ci­le­ri ve bun­la­rın ke­lâm, tef­sir, ha­dis ve fı­kıh gi­bi ilim­le­re da­ir yak­la­şım­la­rı, Tür­ki­ye’nin çe­şit­li üni­ver­si­te­le­rin­den ge­len ve ça­lış­ma­la­rı­nı bu ko­nu­lar üze­rin­de yo­ğun­laş­tır­mış olan aka­de­mis­yen­ler ta­ra­fın­dan tar­tı­şıl­dı.
 
Ha­yal Per­de­si sitesi yayında
Ocak-Şu­bat 2010 sa­yı­sın­dan iti­ba­ren e-der­gi for­ma­tın­da ya­yın ha­ya­tı­na de­vam eden Ha­yal Per­de­si si­ne­ma der­gi­si­nin si­te aya­ğı da yi­ne ay­nı ad­res­te ak­tif hâ­le gel­di: www.ha­yal­per­de­si.net. Sü­rek­li gün­cel­le­nen ve si­ne­may­la il­gi­li ha­ber­le­rin, viz­yon de­ğer­len­dir­me­le­ri ve söy­le­şi­le­ri­n yer al­dı­ğı si­te ay­nı za­man­da “Si­ne­fil” ve “Ne­den Film Sey­re­di­yo­ruz?” kö­şe­le­ri sa­ye­sin­de ta­kip­çi­le­riy­le in­te­rak­tif bir ile­ti­şim kur­ma­yı he­def­li­yor. Der­ginin 17. sa­yı­sı (Tem­muz - Ağus­tos 2010) “Düş­le­rin Es­kiz­le­ri: İlk Film­ler, İlk İz­ler”; 18. sa­yı­sı (Ey­lül-Ekim 2010) “Mut­suz Film­ler” dos­ya­sıy­la ya­yın­da.
 
2010 Güz Se­mi­ner­le­ri baş­lı­yor
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı’nın dü­zen­le­di­ği 42. dö­ne­m se­mi­ner­le­ri 15-16 Ekim 2010 ta­ri­hin­de baş­lı­yor. Bu dö­nem­ki se­mi­ner prog­ra­mın­da, ede­bi­yat, si­ne­ma, ta­rih, fel­se­fe, ik­ti­sat, ile­ti­şim psi­ko­lo­ji­si, sos­yal teo­ri, sos­yal bi­lim gi­bi fark­lı di­sip­lin­ler­den se­mi­ner­ler yer ala­cak. 2010 Güz se­mi­ner­le­ri, Cu­ma ve Cu­mar­te­si gün­le­ri vak­fın Ve­fa’da yer alan mer­ke­zin­de 8 haf­ta sü­re­cek. Se­mi­ner­ler üc­ret­siz olup, ka­tı­lım için ön­ce­den ka­yıt yap­tır­mak ge­rek­mek­te­dir.
 
İhsan Fazlıoğlu İstanbul’daydı
17 Tem­muz 2010’da MAM ile or­tak ger­çek­le­şen TAM Soh­bet prog­ra­mın­da İh­san Faz­lı­oğ­lu, Ka­na­da’da, İs­lâm/Os­man­lı me­de­ni­ye­tine iliş­kin ya­pı­lan fel­se­fe ve bi­lim ta­ri­hi ça­lış­ma­la­rı üze­ri­ne ko­nuş­tu.
 
Not­lar 20-21 çık­tı
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi 2007 yı­lın­da içe­ri­ğiy­le fark­lı bir pa­ne­le ev sa­hip­li­ği yap­mış­tı. “Ço­cu­ğu An­la­yan Ede­bi­yat” baş­lık­lı bu pa­nel­de su­nu­lan ko­nuş­ma­lar BSV Not­lar se­ri­si­nin yir­min­ci­si ola­rak ya­yın­lan­dı. Ay­nı şe­kil­de 2009 yı­lın­da dü­zen­le­nen “Ço­cuk ve Sa­nat Bu­luş­ma­sı” baş­lı­ğı al­tın­da­ki et­kin­lik­ler kap­sa­mın­da ger­çek­leş­ti­ri­len “Ço­cuk Di­lin­de Sa­nat” baş­lık­lı pa­nel de yir­mi­bi­rin­ci Not­lar ola­rak ya­yın­lan­dı.
 
12. dö­nem Os­man­lı­ca Se­mi­ner­le­ri baş­la­dı
Üç se­ne­yi aş­kın sü­re­dir ba­şa­rı ile de­vam eden Os­man­lı­ca oku­ma gru­bu 12. dö­ne­mi­ne 19 Ha­zi­ran’da ya­pı­lan se­vi­ye tes­pit sı­na­vı ne­ti­ce­sin­de Mat­bu ve Yaz­ma ol­mak üze­re iki ay­rı se­vi­ye­de açı­lan 2 grup (yak­la­şık 66 ki­şi) ile 26 Ha­zi­ran’da baş­la­dı.
11 Ekim-28 Ocak 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da Mat­bu, Yaz­ma ve Ar­şiv ol­mak üze­re 3 ay­rı se­vi­ye­de de­vam ede­cek 13. dö­nem se­mi­ner­le­ri için baş­vu­ru­lar 20 Ey­lül-1 Ekim 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da alı­na­cak­tır.
 
Mimari Düşünceler Program dizisi nihayetlendi
Şim­di­ye ka­dar Saa­det­tin Ök­ten, Uğur Tan­ye­li, İh­san Bil­gin, Bü­lent Tan­ju, Emi­ne Öğün, Meh­met Öğün, Yu­suf Ci­ve­lek’in ka­tıl­dı­ğı “Mi­ma­ri Dü­şün­ce­ler” prog­ram di­zi­si, 27 Ma­yıs ta­ri­hin­de Ah­met Er­sen’in “Tür­ki­ye’de Ko­ru­ma Kav­ra­mı­nın Ge­li­şi­mi ve Otan­tik­lik” baş­lık­lı su­nu­muy­la ye­din­ci ve son otu­ru­mu­nu ger­çek­leş­tir­di.“Kül­tür ve Mi­ma­ri” ve “Tür­ki­ye Mi­mar­lı­ğı” alt baş­lı­ğın­da yü­rü­tü­len di­zi, il­gi­li ko­nuk ve ka­tı­lım­cı­lar eş­li­ğin­de de­rin­le­şen bir mi­ma­rî tar­tış­ma ze­mi­ni­ne im­kân sağ­la­dı.
 
Geleneksel iftarımız yapıldı
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı ge­le­nek­sel if­tar ye­me­ği bu yıl­da ge­niş ka­tı­lım­la vak­fın Ve­fa’da­ki mer­ke­zin­de ya­pıl­dı. Ye­me­ğin ar­dın­dan Va­kıf Baş­ka­nı­mız Dr. Mus­ta­fa Özel’in ya­nı sı­ra Prof. Dr. Gök­han Çe­tin­sa­ya, Prof. Dr. Ömer Din­çer ve Prof. Dr. Ah­met Da­vu­toğ­lu bi­rer kı­sa ko­nuş­ma yap­tı­lar.

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).