BSV Havadis

Vakfımızın Mütevelli Heyet Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi

Bilim ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyetinin olağan genel kurul toplantısı 28 Şubat 2015 tarihinde Vakfın Vefa’daki binasında gerçekleştirildi. Toplantı Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özel’in açış konuşması ile başladı. Vakfın 2014 yılı faaliyet raporu, bilanço ve gelir tablosu genel kurulun bilgisine sunuldu. Müzakerelerin ardından Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu faaliyetleri yapılan açık oylamada oy birliği ile ibra edildi. Daha sonra yeni yönetim kurulu seçimi yapıldı.

Ahmet Okumuş’un yeni yönetim kurulu başkanı olarak çıktığı seçimin akabinde oluşan Vakıf Yönetim Kurulu 12 Mart 2015 tarihinde toplanarak yeni görev dağılımını aşağıdaki şekilde gerçekleştirmiştir:

Ahmet Okumuş (Başkan), M. Cüneyt Kaya (Başkan Yrd.), Faruk Deniz (Genel Sekreter), Alim Arlı (Üye), İshak Arslan (Üye), M. Akif Kayapınar (Üye), Yunus Uğur (Üye)

 

Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkanı

Ahmet Okumuş

İlk ve orta tahsilini 1976 yılında doğduğu İzmir’de tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.Yüksek lisansını Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler programında “The Impact of Historical Imagination on Foreign Policy: The Case of Russia” ve doktorasını Sabancı Üniversitesi Siyaset Bilimi programında “Towards a Reconciliation of Virtue and Freedom in Contemporary Political Philosophy” başlıklı teziyle tamamladı. Hâlen İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

 

Hayal Perdesi Yayın Hayatına Matbu

Olarak Devam Ediyor

Hayal Perdesi Sinema Dergisi beş yıllık e-dergi macerasından sonra yayın hayatına iki aylık periyodunda ve matbu olarak devam ediyor. Leviathan kapaklı 44.sayı, yeni tasarımı ve zengin içeriğiyle çıktı. Hayal Perdesi’nin yeni yayın döneminin yeni bölümleri ise: Akademi, Kulis ve Canlandırma. İlk matbu sayının Kulis sayfalarında Zeynep Özbatur Atakan ile yeni projelerini konuştuk ve 2014 yılının bir muhasebesini yaptık. Canlandırma sayfalarında ise animasyon türü ile ilgili tarihi ve teknik yazılar yayınlanıyor. 45. sayıda güncel filmler hakkında eleştiri ve söyleşilerin yanında yönetmen portreleri, sinema tekniğine dair yazılar ve sinema literatüründen yeni haberler Hayal Perdesi okurları ile buluşuyor. Hayal Perdesi’nin yeni bölümlerinden Portre’de Nesibe Sena Arslan, Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu’nun Birdman’e kadar geçtiği süreçleri küreselleşme bağlamında inceliyor. Türk Sineması Araştırmaları sayfalarında, sinemamızda toplumsal gerçekçi damarın temsilcilerinden yönetmen Bilge Olgaç hakkında Semra Güzel Korver’in kaleme aldığı bir makale ve sinema yazarları Atilla Dorsay, Kerem Akça, Ali Ulvi Uyanık’ın Olgaç ile ilgili görüşleri yer alıyor. Büyülü Gerçek sayfalarında Cihan Aktaş,cüzzamlılar hakkındaki Ev Karadır filmi üzerinden şair Furuğ Ferruhzad’ın sinemayla ilişkisini ele alıyor.

 

Vefa Semti web sitesimizi ziyaret edebilirsiniz…

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi olarak içinde bulunduğumuz semtin tarihi mirasına ve zenginliklerine dikkat çekmek ve varolan sorunlarını tespit edip, çözümler üretmek amacıyla 2005 yılında bir dizi atölye çalışması başlatmış ve Vefa semtinin fizikî, beşerî ve tarihî özellikleri ve bugün karşı karşıya kaldığı sorunları tespite yönelik yürüttüğümüz bu atölye çalışmalarının sonuçlarını Kasım 2006’da düzenlendiğimiz “Vefa Semti: Dünü Bugünü Yarını” başlıklı bir ulusal sempozyum ve sonrasında yayınlanan kitaplarla kamuoyu ile paylaşmıştık.

Vefa Semti web sitesi ile de, söz konusu bu çalışmaları sanal dünyaya aktarmak ve böylece Vefa Semtine olan ilgi ve alakayı güncel tutmak ve geçmişte oluşturulan mezkur birikimleri ilgilileriyle paylaşmayı amaçladık. Bir semte dair hazırlanmış ender çalışmalardan biri olan bu web sitesi, Vefa semtine ilişkin elimizde mevcut olan gerek görsel gerek yazılı kaynakları içermekte ve gelecekte etkin ve güncel bir semt belleği olma görevini ifa etmeyi hedeflemektedir. Bununla birlikte sizler de Vefa’ya dair duyduğunuz, yaşadığınız, arşivlediğiniz birikimlerinizi; yazılı ya da görsel materyalleri tabir-i diğerle “sizin Vefa’nızı” bu web sitesi üzerinden bizimle paylaşabileceksiniz.

Vefa semti web sitemizi aşağıdaki adresten ziyaret edebilirsiniz.

http://www.bisav.org.tr/vefa.aspx

 

Osmanlıca Seminerleri Devam Ediyor

Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen ve “Osmanlı Türkçesi’ne Giriş ve Paleografya” ile “Osmanlıca İhtisas Seminerleri” başlıkları altında iki kademeli olarak yapılandırılan Osmanlıca seminerleri devam ediyor. Matbu Osmanlıca ve Paleografya muhtevalı ilk kademe seminerlerinin 20 Ekim 2014’te başlayan 23. dönemi 9 Ocak 2015 tarihine kadar devam edecek. 9 Mart – 29 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılacak olan 24. dönem seminerlerinin başvuruları ise 20-27 Şubat tarihleri arasında alınacak ve 28 Şubat 2015’te yapılacak seviye sınavı ile kayıt süreci son bulacaktır.

Ücretsiz olarak verilen ve tüm ilgililere açık olan bu seminerlerle ilgili detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Sözlü Tarih Çalışmaları devam ediyor

Sesli, görsel ve yazılı bir sözlü tarih arşivi kütüphanesi oluşturmak maksadıyla düzenlediğimiz sözlü tarih çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sözlü tarih çalışmasında şu ana kadar önemli ilim ve kültür adamlarımız ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden güngörmüş, pek çok olaya şahitlik etmiş sıradan insanların hatıralarını sesli veya görüntülü kayıtlarla arşivledik. Sözlü tarih çalışmalarımıza teklif veya katkıda bulunmak isteyenlerin www.bisav.org.tr web sayfamız üzerinde yer alan sözlü tarih başvuru formunu doldurmaları gerekiyor. Ayrıca, sorularınız veya önerileriniz için [email protected] adresine yazabilir, varsa, elinizde mevcut kayıtları bizimle paylaşabilirsiniz.

 

Osmanlıca İhtisas Seminerleri Devam Ediyor

Osmanlıca seminerlerinin ikinci kademesini teşkil eden ve her ay bir konuyu ele alan Osmanlıca İhtisas Seminerleri’nin yeni sezonu Ekim 2014’te başlamıştı. Bu çerçevede geride bıraktığımız üç ay içerisinde; Ocak ayında Ahmet Zeki İzgöer ile “Osmanlı Arşivleri”, Mart ayında Hatice Aynur ile “Osmanlı Epigrafisi: Kitabeler” ve Nisan ayında Süleyman Berk ile “Osmanlı Epigrafisi: Mezar Taşları” seminerlerini düzenledik.

Tüm ilgilere açık ve ücretsiz olan bu seminerlere katılmak için web sitemizden ilanlarımızı takip edebilir ve ücretsiz kayıt yaptırabilirsiniz.

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).