Doç. Dr. Şakir Kocabaş vefat etti

19 August 2006

1945 yılında İstanbul’da doğan Kocabaş, 1970 yılında İTÜ Kimya Fakültesi’nden mezun oldu. Türkiye ve İngiltere’de kimya sanayinde çalıştı. 1985-1990 yılları arasında Londra Üniversitesi King’s College’da yapay zeka alanında doktora yaptı. 1991-1998 yıllarında ise TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde Yapay Zeka Bölüm Başkanı olarak çalıştı.
 
Yapay zekada bilgi organizasyonu, bilimsel buluşların modellenmesi ve gerçek zamanlı simülasyon konularında 20’den fazla uluslararası dergi ve konferans yayını, 10 ulusal konferans yayını bulunuyordu. Kocabaş, yapay zeka konusundaki çalışmalarının yanı sıra felsefe alanında da önemli eserlere imza attı: Bunlardan biri, alanında bir klasik sayılan ve ilk baskısı yapıldığı tarihten itibaren önemli tartışmalar başlatan İfadelerin Gramatik Ayrımı başlıklı kitabıdır (Küre Yayınları, 2002). Diğer eserleri: İslâm’da Bilginin Temelleri (İz Yayıncılık, 1997), Fizik ve Gerçeklik: Bilim Felsefesine Kavramsal Bir Yaklaşım (Küre Yayınları, 2001). Bu eserlerden ilk ikisi yayımlandıkları yıllarda Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) düşünce dalında ödüle layık görüldü.
 
Bilim ve Sanat Vakfı (BSV)’nda da seminerler veren Şakir Kocabaş’ın BSV’de yürüttüğü grup çalışmaları sonucu iki eseri daha yayımlandı: Kur’an’da Yaratılış: Uzayların ve Maddenin Yaratılışı ve İslam’da Gerçeklik Kavramı: Kur’an’da Hakk Kelimesi.
 
Düşünce ve bilim hayatımıza önemli katkıları olan ve çok sayıda öğrenci yetiştiren Şakir Kocabaş’ın cenazesi, 20 Ağustos Pazar günü öğle namazını müteakiben Eyüp Sultan Camii’nden kaldırılacak.
 
19 Ağustos 2006
Cumartesi

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).