Havadis

Dîvân 34 çıktı

Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi’nin 34. ve çıkacak olan 35. sayısı “Siyaset Felsefesinde Yeni Arayışlar” başlıklı son derece önemli özel bir dosya konusuna odaklanıyor. Dîvân’ın  özel bu iki sayısında “siyaset felsefesinde sentezci, revizyonist ve metodolojik arayışlar”a kapı aralayan çalışmalara yer verilecek. Nitekim 34. sayının “Siyaset Teorisinde Yeni Ontolojik ve Teolojik Tahayyüller ve Demokrasi” başlıklı ilk makalesinde Halil İbrahim Yenigün siyasi ilahiyat ve siyasi ontoloji gibi taze ya da tazelenmiş ilgilerin rehberliğinde demokrasinin kazanabileceği yeni çehreyi tartışmaya açıyor. “Modernliğin Şeraiti, Liberalizmin Şeriatı” başlıklı ikinci makalede ise İsmail Yaylacı siyasi liberalizm ile şeriatın telifine dönük güncel çabalar üzerine yoğunlaşıyor. “Liberal Komüniteryanizmde İnsan, Toplum ve Devlet” başlıklı son makalede ise Muhammed İkbal İmamoğlu liberal cemaatçi siyaset düşüncesinin kapsamlı bir değerlendirmesini sunuyor. Kitap değerlendirmelerinde Muhammed Usame Onuş, Enes Eryılmaz Feyzullah Yılmaz ve Osman Safa Bursalı dosya konusu ile irtibatlı kitapların tanıtımına odaklandı. Erdal Yılmaz ise, I. D. Thomson’ın Heidegger: Ontoteoloji/Teknoloji ve Eğitim Politikaları isimli kitabını değerlendiriyor.

 

 

2014 Bahar Seminerleri başlıyor

Bilim ve Sanat Vakfı’nın 49. Dönem seminerleri 7-8 Mart 2014 tarihinde başlıyor. Birçok farklı disiplinde seminerlerin yer alacağı program 6 hafta sürecek ve Vakfın Vefa’daki merkezinde Cuma ve Cumartesi günleri gerçekleştirilecektir. Katılımın ücretsiz, kaydın zorunlu olduğu seminerler için kayıtlar 24 Şubat-7 Mart tarihleri arasında alınacaktır. Ayrıntılara www.bisav.org.tr adresinden ulaşılabilir.

 

Ortadoğu’da tırmanan mezhep gerilimi KAM’ın panelinde tartışıldı

Küresel Araştırmalar Merkezi alanında uzman üç önemli ismin, Prof. Dr. Burhanettin Duran, Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara ve Ömer Korkmaz’ın katılımıyla 27 Kasım’da “Ortadoğu’nun Tetiklenen Fay Hattı: Mezhep Gerilimleri” başlıklı bir panel düzenledi. Mezhep geriliminin kökeninin ve “Arap Baharı” sürecindeki seyrinin değerlendirildiği ve geleceğe dair öngörülerin paylaşıldığı panel dinleyicilerden çok büyük bir ilgi gördü.

 

KAM dış politika değerlendirme panellerinin üçüncüsünü gerçekleştirdi

Küresel Araştırmalar Merkezi’nin ilkini 2011’de gerçekleştirdiği Türk dış politikası yıllık değerlendirme panellerinin üçüncüsü 25 Aralık’ta yapıldı. 2013 yılında Türkiye’nin kullandığı dış politika araçları ve diplomasi pratikleri değerlendirildikten sonra ABD-AB, Ortadoğu ve Rusya-Kafkasya-Orta Asya ile ilişkilerde gelinen noktanın tartıldığı panelin konuşmacıları Doç. Dr. Mesut Özcan, Prof. Dr. Muhittin Ataman ve Doç. Dr. Mitat Çelikpala idi. Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ise rahatsızlığı nedeniyle katılamadı.

 

Seyyid Şerif Cürcânî MAM’ın düzenlediği kolokyumda tartışıldı

Bilim ve Sanat Vakfı bünyesindeki Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından tertip edilen “Klasik Sonrası Dönem İslâm Düşüncesinde Süreklilik ve Değişim: Seyyid Şerif Cürcânî Örneği” başlıklı atölye çalışması 7-8 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirildi. Çalıştayda süreklilik ve değişim kavramları çerçevesinde, İslâm düşüncesinin klasik sonrası döneminde kazandığı görünüm, bu dönemin en önemli simalarından birisi olan Seyyid Şerif Cürcânî’nin (ö. 1413) 600. vefat yıldönümünde, onun şaheseri Şerhu’l-Mevâkıf bağlamında ele alındı.

 

Hayal Perdesi Sinema Topluluğu Atölyesi başladı

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde Aralık 2013’te başlatılan ve Murat Pay’ın koordinatörlüğünde yürütülen bu atölyenin amacı filmleri ve film yapımını teorik ve pratik düzlemde anlamaya çalışmaktır. Teorik çalışmaların ağırlıkta olduğu dönemin ardından atölye programının yaz döneminde pratik çalışmalara (kısa film yapımı) yer verilecektir.

 

Hayal Perdesi’nin 37. sayısı çıktı

Hayal Perdesi Sinema Dergisi Kasım-Aralık 2013 tarihli 37. sayısıyla www.hayalperdesi.net adresinde yayınlandı. Bu sayının dosya konusu alternatif film gösterimleri. Röportaj sayfalarının da iki önemli konuğu var: Abbas Kiyarüstemi veMakedonya Sinematek Müdürü Igor Stardelov. Burçak Evren’in Manaki Kardeşler üzerine yazdığı yazıyla konuk olduğu bu sayının Vizyon sayfalarında, Aslı Özge’nin dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan ikinci uzun metrajlı çalışması Hayatboyu, Noah Baumbach’ın Fransız Yeni Dalgası etkisindeki bağımsız filmi Frances Ha ve Danimarkalı yönetmen Thomas Vinterberg’in etkileyici eseri Onur Savaşı (Jagten) yer alıyor.

 

Osmanlıca Seminerleri 21. döneminde…

BSV-TAM Osmanlıca Seminerleri, Osmanlı Türkçesi’ne giriş ve paleografya ile İhtisas seminerleri başlıkları altında iki kademeli olarak devam ediyor. İhtisas seminerlerinde Nevzat Kaya ile yazma eserler, Sadi Kucur ile nümizmatik; Abdülkadir Özcan ile tenkitli metin neşri düzenlendi. Bu seminerleri Ahmet Zeki İzgöer’in Osmanlı arşivleri başlıklı semineri takip edecektir. Baki Çakır’ın Osmanlı maliye kaynakları okumaları, Fatma Şensoy ve F. Samime İnceoğlu’nun ahkâm ve şikâyet defterleri başlıklı diplomatika semineleri yine bu çerçevede düzenlenen etkinliklerdendir. Söz konusu seminerler 2013-2014 dönemi boyunca devam edecektir. İhtisas seminerlerinde her bir etkinlik düzenleneceği tarihine göre ayrı ayrı ilan edilmektedir.

Osmanlı Türkçesi’ne Giriş ve Paleografya olmak üzere iki ayrı seviyede yapılandırılan ilk kademe seminerlerinin 21. dönemi ise 5 Ekim’de yapılan seviye tespit sınavının ardından 21 Ekim’de başladı. Söz konusu dönem 10 Ocak 2014 tarihinde tamamlanacaktır.

21-28 Şubat 2014 tarihleri arasında online başvuruların yapılacağı 22. dönem Osmanlıca seminerleri ise 1 Mart’ta yapılacak seviye tespit sınavının ardından 10 Mart’ta başlayacak, 30 Mayıs’ta sona erecektir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.bisav.org.trüzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Sözlü Tarih Çalışmaları devam ediyor

Sesli, görsel ve yazılı bir sözlü tarih arşivi kütüphanesi oluşturmak maksadıyla düzenlediğimiz sözlü tarih çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz.Sözlü tarih çalışmasında şu ana kadar önemli ilim ve kültür adamlarımız ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden güngörmüş, pek çok olaya şahitlik etmiş sıradan insanların hatıratlarını sesli veya görüntülü kayıtlarla arşivledik. Sözlü tarih çalışmalarımıza katkıda bulunmak isteyenlerin www.bisav.org.trweb sayfamız üzerinde yer alan sözlü tarih başvuru formunu doldurmaları gerekiyor. Ayrıca, sorularınız veya önerileriniz için [email protected]adresine yazabilir, elinizde mevcut kayıtları bizimle paylaşabilirsiniz.

 

Sözlü Tarih Konuşmaları toplantı dizisinin ilk oturumu yapıldı

Türkiye Araştırmaları Merkezi, Kasım ayında “Sözlü Tarih Konuşmaları” başlıklı yeni bir program serisine başladı. Tarih çalışmalarında kullanım alanı giderek yaygınlaşan, buna mukabil gerek barındırdığı imkânları ve problemleri gerekse metodolojik boyutu yeterince tartışılmayan “sözlü tarih”i bilimsel bir yöntem ve alt disiplin olarak ele almak maksadıyla düzenlenen bu program dizisinin 21 Kasım’da düzenlenen ilk oturumunda Abdulhamit Kırmızı ile “Oto/Biyografik Vebal: Tutarlılık ve Kronoloji Sorunları” başlıklı makalesi üzerinden sözlü tarih çalışmalarının ana eksenlerinden birini teşkil eden oto/biyografinin temel sorunları tartışıldı.

 

Balkan Tarihi Konuşmaları serisinin ilk oturumu yapıldı

Türkiye Araştırmaları Merkezi, Balkan tarihinin ana temaları olan; bölgedeki Osmanlı varlığı, İslâmlaşma, şehirleşme, iskân ve toprak politikaları, siyasi ve sosyal yapı, iktisadi, idari ve askerî düzenlemeler, kimlik ve dil meselelerini konunun uzmanlarıyla tartışmak ve bu konular hakkında var olan tarih yazıcılığını değerlendirmek amacıyla Balkan Tarihi Konuşmaları serisi başlattı. Balkanlar’ın farklı bölge, dönem ve konularına odaklanan tarihçilerin misafir edileceği serinin ilk programı, 13 Kasım 2013’te Stefanos Kefokeris’in “The Ottoman Heritage in the Balkans” başlıklı konuşması ile gerçekleştirildi.

 

“Şehirötesi Ağlar” başlıklı panel dizisinin ikincisi yapıldı

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi, network-ağ analizi yaklaşımının Osmanlı tarihçiliğindeki imkânlarını araştırmak ve tartışmak için “Şehirötesi Ağlar” başlığı ile bir seri panel düzenlemektedir. Bu çerçevede yaptığımız ilk panelde misyonerlik ve misyonerler üzerine yoğunlaşmıştık. İkinci panelimiz ise ticaret/tüccar ağları üzerine yapıldı. 30 Kasım 2013’te, “Şehirötesi Ağlar 2: Osmanlı’da Ticaret –Kişiler, Kurumlar, İlişkiler–” başlığıyla düzenlenen, oturum başkanlığını Özgür Oral’ın yürüttüğü panelde; İsmail Hakkı Kadı Osmanlı-Hollanda ve Faruk Bal Osmanlı-İspanya ticaret ağları üzerinden söz konusu ağların nasıl teşekkül ettiği, bu teşekkül sürecinde ön plana çıkan aktörler, bölgesel (coğrafya, iklim, sosyo-kültürel yapı vs.) faktörlerin etkileri, bir ağa dâhil olmanın avantaj ve dezavantajları gibi meseleleri gündeme getirdiler.

 

“İstanbul Süleymaniye’de Göç, Kentsel Yoksulluk ve Enformel Sektör” paneli düzenlendi

Türkiye Araştırmaları Merkezi, tarihî yarımada kentsel dönüşüm projesinin bir parçası olan Süleymaniye bölgesinin sosyal dokusu ve gündelik yaşamını tartışmak üzere İstanbul Süleymaniye’de Göç, Kentsel Yoksulluk ve Enformel Sektörbaşlıklı bir panel düzenledi. 21 Aralık 2013 tarihinde Yücel Bulut başkanlığında gerçekleşen, Bülent Şen ve Ayşe Alican’ın panelist olarak katıldığı panelde göç, çalışma ve sosyo-mekânsal niteliği üzerinden bekâr odaları ve tanıklarının dilinden Süleymaniye bölgesi üzerine konuşuldu.

 

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).