Havadis
Mehmet Ali Gökaçtı’yı kaybettik
Vakfımız seminer hocalarından araştırmacı yazar Mehmet Ali Gökaçtı, 5 Kasım sabahı geçirdiği bir kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.
1963 İstanbul doğumlu olan Gökaçtı, din sosyolojisi ve Batı Trakya Türkleri üzerine yaptığı araştırmalarla ön plana çıkmıştı.
İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü mezunu olan Gökaçtı’nın, Dünyada ve Türkiye’de Belediyecilik (Ozan: 1996), Geographika: Yeniden Keşfedilen Yunanistan (İletişim: 2001), Nüfus Mübadelesi: Kayıp Bir Kuşağın Hikayesi (İletişim: 2003), Türkiye’de Din Eğitimi ve İmam Hatipler (İletişim: 2005) adlı yayımlanmış 4 kitabı bulunuyordu. Aralık ayında yayımlanması planlanan son kitabı ise Siyaset ve Futbol adını taşıyordu.
Mehmet Ali Gökaçtı titiz araştırmacılığı ve mütevazı kişiliğiyle tanınıyordu.
Merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
II. Abdülhamid vefatının 90. yıldönümünde tartışıldı
18-19 Ekim 2008 tarihlerinde, Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde “Vefatının 90. Yıldönümünde II. Abdülhamid ve Dönemi” başlıklı bir atölye çalışması düzenlendi.
Sadece davetli akademisyenlerin katıldığı programda, II. Abdülhamid ve dönemi, yönetim ve teşkilattan iç siyaset ve dış politikaya, malî ve iktisadî politikalardan eğitim ve muhalefete, hilafet meselesinden din ve siyasete kadar pek çok sahada, temel yaklaşımlar ve problem alanları çerçevesinde ele alındı. II. Abdülhamid’in biyografisi ve hatırat(lar)ı ile II. Abdülhamid bibliyografyasına da yer verildi ve mevcut çalışmalar değerlendirilerek kaynak ve yöntem sorunları tartışıldı.
Mustafa Özel’in açış konuşmasıyla başlayan atölye on oturum sürdü. Ali Birinci, İsmail Kara, Feroze Yasemee, Ali Akyıldız, Tufan Buzpınar, Gökhan Çetinsaya, Coşkun Çakır, Akşin Somel, Enes Kabakçı ve Abdülhamit Kırmızı’nın tebliğci olarak katıldığı çalışmada toplam on bir tebliğ sunuldu.
Sunulan tebliğler ve yapılan tartışmalar kitap olarak neşredilecek.
Hüseyin Avni Konuk vefatının 70. yıldönümünde anıldı
Son dönem Osmanlı’sının en önemli mutasavvıf, şârih ve musikişinaslarından Ahmet Avni Konuk (1868-1938), vefatının 70. yıldönümünde Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen panel ile yad edildi.
15 Kasım 2008’de, Vefa salonunda düzenlenen panelin oturum başkanlığını Reşat Öngören yürüttü. Savaş Ş. Barkçin, Mustafa Tahralı ve Safi Arpaguş’un panelist olarak katıldıkları panel; Barkçin’in, Nurullah Kanık’ın neyinin eşliğinde, Fihrist-i Mâkâmât’ın Dilkeşîde satırlarını ve Dilkeşîde Yürük Semâi’yi icra etmesiyle son buldu.
“Osmanlı Taşrasında II. Meşrutiyet” sempozyumu gerçekleşti
20 Aralık 2008 tarihinde, Zeyrek salonunda “Osmanlı Taşrasında II. Meşrutiyet”başlıklı sempozyuma ev sahipliği yaptık. Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği sempozyum üç oturum sürdü ve toplam sekiz tebliğ sunuldu. Tebliğlerin ardından tartışma ve değerlendirme bölümleriyle de devam eden sempozyuma İsmail Kara, Fikret Adanır ve Tufan Buzpınar oturum başkanı olarak katıldı. Enes Kabakçı, Ahmet Mehmetefendioğlu,Serhat Aslaner, Mehmet Hacısalihoğlu, Abdülhamit Kırmızı, İhsan Demirbaş, Cabir DuysakveDavut Hut ise konuşmacılar arasında yer aldı.
Sempozyum: “Uzun Sürmüş Bir Akşam: Ölümünün 50. Yılında Yahya Kemal Beyatlı
Sanat Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği “Uzun Sürmüş Bir Akşam: Ölümünün 50. Yılında Yahya Kemal Beyatlı” başlığını taşıyan sempozyum, 23 Kasım 2008’de Vefa salonunda gerçekleştirildi.
Mustafa Özel’in açış konuşmasıyla başlayan program üç oturumdan oluştu. İskender Pala’nın başkanlığını üstlendiği ilk oturumda Yahya Kemal’in şiir dünyası, Mümtaz’er Türköne’nin yönettiği ikinci oturumda, şairin politikayla ilişkisi, Beşir Ayvazoğlu’nun başkanlığındaki son bölümde ise Beyatlı’nın tarih ve medeniyet bağlamındaki görüşlerine odaklanıldı.
Sardunya En İyi Balkan Kısa Filmi Seçildi
SAM Hayal Perdesi Sinema Topluluğu’nun çektiği ve Mustafa Emin Büyükcoşkun’un yazıp yönettiği kısa metrajlı kurmaca film Sardunya, Bulgaristan’da düzenlenen 2. Uluslararası Kısa Film Festivali’nde Romanyalı yönetmen Adrian Sitaru”nun başkanlık ettiği jüri tarafından En İyi Balkan Kısa Filmi ödülüne layık görüldü.
Enes Özel ve Elif Kapıcı’nın başrolde yer aldığı “Sardunya”, korsan film CD”leri satan bir işportacının günün birinde ona meçhul bir film soran bir kızla değişen rutin yaşantısını konu alıyor.
Notlar 14 çıktı
BSV Notlar Serisinin on dördüncüsü “Osmanlı Siyaset Geleneği ve Avrupa’da Doğu Sorunu” başlığı ile yayınlandı. Kitapçıkta, 2005 yılının Eylül ayında Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği TAM Sohbet programı çerçevesinde misafirimiz olan Stanford Üniversitesi (ABD) Öğretim üyesi Dr. Hüseyin Yılmaz’ın Osmanlı siyasî düşüncesi ve kültürü üzerine yaptığı üç konuşması yer alıyor.
Sinema grubu atölye çalışması
Sanat Araştırmaları Merkezi Hayal Perdesi Sinema Topluluğu’nun yürüttüğü atölyenin amacı, çağımızın etkili sanatlarından sinemanın görüntüye ilişkin yapısını keşfetmek ve ortaya konulan filmlerin kapsamlı tetkikini ve tahlilini gerçekleştirebilmek. Görüntü diline konu olan her hikâyenin seyirci ve icracı açısından değerlendirilmesi çift yönlü bir muhakemeyi zorunlu kılıyor. Bu açıdan teorik çalışmaların ağırlıkta olacağı atölye programında ara sıra pratik çalışmalara da yer verilecek ve böylelikle katılımcıların sinemayı farklı yönleriyle algılayabilmelerine imkânı araştırılacak.
Kasım ayında faaliyete geçen ve devam zorunluluğu olan atölye yaklaşık 35 hafta sürecek.
Sözlü Tarih Projesine katkı çağrısı
Türkiye Araştırmaları Merkezi, bir süredir yürüttüğü sözlü tarih atölye çalışmalarına bu yıl da devam ediyor. Atölyenin temel amacı, bu alanda yapılmış metodolojik ve ampirik çalışmalar üzerine sözlü tarih çalışmaları gerçekleştirmek.
Önceki senelerde bir kısım teorik okumalar yapılmış ve atölye katılımcıları tarafından yapılan sözlü tarih görüşmeleri analiz edilmişti. Bu dönemde ise, metodolojik ve teorik okumalar daha kısıtlı yer aldı ve sözlü tarih çalışmaları ağırlık kazandı.
İlk toplantısı 6 Aralık 2008 tarihinde düzenlenen atölye, Kazım Baycar, Bilge Özel ve Zülfikar Kürüm’ün koordinatörlüğünde ayda bir yapılan periyodik toplantılarla devam edecek.
Türkiye’de Türkçe felsefe tartışmalı toplantılar serisi
Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MAM) Felsefe Zümresi’nin 2007 yılında başlattığı “Türkiye’de Türkçe Felsefe” başlıklı tartışma toplantıları devam ediyor.
Türkiye’deki felsefî birikimi, bu alanda emeği geçen tanınmış hocalarla değerlendirmeyi ve yorumlamayı amaçlayan Felsefe Zümresi toplantılarına şimdiye kadar Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Teoman Duralı, Prof. Dr. Ömer Naci Soykan, Prof. Dr. Doğan Özlem ve Doç. Dr. Zeynep Direk katıldı.
Zümre toplantılarında, önceden isimleri belirlenen isimlerin konuyla ilgili kitap ve makaleleri zümre toplantılarına davet edilen katılımcılar tarafından okunuyor. Okumaların tamamlanması sonrasında davet edilen yazarla, konu etrafında kapsamlı bir tartışma yapılıyor.
“Türkiye’de Türkçe Felsefe” başlıklı toplantılar dizisi tamamlandıktan sonra Felsefe Zümresi yeni başlıklar ve yeni konuklarla toplantılarına devam edecek.
Düşüncebilim Okuma Grubu yeni dönem çalışmalarına başladı
Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin yürüttüğü çalışmanın hedefi, klasik mantığın en temel kavramlarını tartışmaya açmak ve mantık ilminin ilgili olduğu bahislerin bir bütün içerisinde görülmesini sağlamak. Aynı zamanda, daha ileri okumalar için katılımcıların temel mantık bilgisi edinmelerine yardımcı olmak.
Yöntem olarak, öncelikle mantık ilminin konularını giriş düzeyinde ele alan Esirüddin Ebheri’nin İsaguci başlıklı eserinin okunacağı çalışma, sonrasında Cevdet Paşa’nın Miyar-ı Sedat başlıklı eseri ile devam edecek.
Herkese açık olan Okuma Grubu başvurular değerlendirildikten sonra 19 Kasım 2008 tarihinde çalışmalarına başladı.
7. Dönem Osmanlıca Seminerleri Başladı
Yeni gruplarla devam eden Osmanlıca seminerleri Türkiye tarihinin en önemli birincil kaynakları arasında yer alan yazma ve matbu Osmanlıca eserlerin genç araştırmacılar tarafından okunup anlaşılabilmesini sağlamak amacıyla düzenleniyor. Çalışmanın 7. dönemi 11 Ekim’de yapılan seviye tespit sınavının ardından 11 grup (307 kişi) ile 22 Ekim’de başladı.
Okuma Grubu:
Modernite ve Uluslararası İlişkiler
Modernite ve Uluslararası İlişkiler
Küresel Araştırmalar Merkezi’nin düzenlediği ve Kasım ayında çalışmalara başlayan okuma grubunda, modernite ile uluslararası ilişkiler arasındaki ilişki inceleniyor. Mevcut uluslararası ilişkiler düşüncesine bir yandan paradigmatik meydan okumalar gerçekleşirken bir yandan da küreselleşmenin etkisiyle modern uluslararası sistemde yapısal dönüşümler meydana gelmekte.
Bu çalışmada, söz konusu bağlamda modern paradigmanın uluslararası ilişkiler üzerine düşünmemizi nasıl etkilediği, modern uluslararası sistemin temel yapısal özellikleri, nasıl ortaya çıktığı, Avrupa dışına nasıl yayıldığı ile tarihî yapısal değişimleri tartışmaya açılıyor.
Lisans son sınıf ve lisansüstü öğrencilerine açık olan gruba katılım için, takip edilecek kaynaklar göz önünde bulundurularak iyi derecede İngilizce bilgisi gerekiyor.
Yeni dönem kademe seminerleri başladı
İhtisas ve Atölye çalışmalarına katılım için ön hazırlık mahiyetindeki kademe seminerleri, yeni gruplarla 2008 Güz döneminde faaliyetlerine başladı. Düşünce tarihi ve dünya tarihi olmak üzere iki programın takip edileceği ve yaklaşık 27 hafta sürecek seminerlerde, Antik dönem, Ortaçağ, İslâm düşüncesi ve modern döneme ilişkin tarihî-felsefî kavramlar analiz edilerek tarihî süreçteki yansımalarına dair derinlikli okumalar yapılıyor.
2008 Güz seminerleri sona erdi, 2009 Bahar seminerleri Mart ayında başlıyor
10 Ekim-29 Kasım 2008 tarihleri arasında toplam sekiz hafta süren Güz dönemi seminerleri 44 başlık altında toplandı. 20 Mart 2009 tarihinde başlayacak Bahar dönemi seminerleri için ise başvuru süresi ise 9-20 Mart olarak belirlendi. Seminerlerle ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.bisav.org.tr adresinden ulaşılabilir.
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO