Havadis
Bir Ahmet Uluçay hikâyesi
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Hayal Perdesi Sinema Dergisi 6 Mart 2010 tarihinde düzenlediği özel bir programla Ahmet Uluçay’ı andı. Uluçay’ın Optik Düşler, İnci Denizin Dibinde, Exorcise adlı kısa filmleri üzerinden filmlerindeki yaratıcılığın, kendiliğindenliğin, imgelemin, düş gücünün, ışık-gölge oyunlarının, zenginliğin peşine düşüldü. Hayal Perdesi yayın ekibinden Mücahid Eker’in açılışını yaptığı oturumun müzakerecileri İhsan Kabil, Salih Pulcu ve Yeşim Ustaoğlu’ydu.
Kısa Film Atölyesinin ilk ürünleri
seyirciyle buluştu
seyirciyle buluştu
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde Faysal Soysal’ın yürüttüğü Kısa Film Atölyesi, Temmuz 2009’da başladığı yolculuğun ilk meyvelerini verdi. 13 Mart 2010’da Vefa’daki merkezimizde düzenlenen programda atölyenin katılımcıları tarafından çekilen kısa filmlerden Kıl(L)ık ve Yalnızkondu’nun gösterimi yapıldı ve film ekibiyle kısa bir söyleşi gerçekleştirildi.
KAM’dan yeni bir ihtisas çalışması:
Yönetim Düşüncesi
Yönetim Düşüncesi
Küresel Araştırmalar Merkezi, Haluk Dortluoğlu ile İbrahim Zeyd Gerçik danışmanlığında “Yönetim Düşüncesi” başlığıyla yeni bir ihtisas çalışması başlattı. Bu çalışmanın amacı, değişik coğrafyalarda ortaya çıkan yönetim uygulamalarını ve günümüz modern yönetim anlayışını göz önünde bulundurarak “yönetim düşüncesi” tartışma platformu oluşturmaktır.
KAM’dan iki yeni okuma grubu
Milliyetçilik, Küreselleşme ve Din
Küresel Araştırmalar Merkezi Genel Koordinatörü Dr. Sevinç Alkan Özcan’ın danışmanlığında “Milliyetçilik, Küreselleşme ve Din” başlıklı yeni bir okuma grubu başladı. Milliyetçilik, küreselleşme ve din ilişkisinin ele alındığı bu okuma grubunda bu karmaşık ilişki farklı bağlamlarda karşılaştırmalı okumalar üzerinden anlaşılmaya ve açıklanmaya çalışılacak. İlk toplantısını 17 Nisan 2010 Cumartesi günü yapan grup 15 günlük periyotlar halinde düzenli olarak toplanacaktır.
Tarihi ve Teorik Arka Planlarıyla İktisat Politikaları
Doç. Dr. Lokman Gündüz’ün danışmanlığında yürütülen “Tarihi ve Teorik Arka Planlarıyla İktisat Politikaları” başlıklı okuma grubunun temel amacı, günümüzün başat neoklasik iktisat ekolünün temel politika önerilerini ve bu önerilerin dayandığı temel kabulleri, hem teorik hem de tarihî arka planlarıyla birlikte yeniden değerlendirmektir. İlk toplantısını 3 Nisan 2010 Cumartesi günü yapan okuma grubu 15 günlük periyotlar halinde toplanacaktır.
Hayal Perdesi’nin
15. sayısı yayında
15. sayısı yayında
Hayal Perdesi Sinema Dergisi Mart-Nisan 2010 tarihli 15. sayısında “Mikrokozmos’ta Sinema: Ahmet Uluçay” başlıklı dosyasıyla okurlarına zengin bir içerik sunuyor. Cahit Koytak’ın Uluçay’a ithaf ettiği şiiri, yönetmenin hiçbir yerde yayınlanmamış bir söyleşisi dosyadan iki nüans. Cihat Arınç’ın Ahmet Uluçay sineması üzerinden tartışmaya açtığı sinemada gerçeklik meselesi de ilk bölümüyle perspektif sayfalarında. Hayal Perdesi, kapak konusunun yanı sıra gündeme getirdiği yorumları, uzun soluklu söyleşileri, festival izlenimleri, derinlikli makaleleriyle kayıtsız kalınamayacak bir çabayı www.hayalperdesi.net adresinde okurlarıyla paylaşıyor.
Türk Sineması Atölyesi başladı...
Sanat Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği ve moderatörlüğünü İhsan Kabil’in yaptığı Türk Sineması Atölyesi başladı. Atölye çalışmasının ilk ayağı, Türk sinemasının başlangıcından 1960 yılına kadar olan serüvenini kronolojik olarak filmler ve kitaplar doğrultusunda analiz etmeyi hedefliyor. Atölye kapsamında ele alınacak konu başlıkları şöyle: Osmanlı’da Sinema-1923, Muhsin Ertuğrul Sineması: Tiyatrocular Dönemi, Türk Sinemasında Geçiş Dönemi: 1939-1950, Türk Sinemasında 1950-1960 Dönemi…
Biyografi Okuma Grubu çalışmalarına başladı...
Biyografi nedir? Bir hayat neden hikâye edilir, nasıl inşa kılınır? Sosyal bilimler biyografiye nasıl bakar? Geçmişi anlamada biyografilerin yeri nedir? Birilerinin hayatı tarihi ve tarih birilerinin hayatını nasıl etkiler? vb. sorulara cevap bulmak üzere, Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin Dr. Abdulhamit Kırmızı’nın başkanlığında düzenlediği Biyografi Okuma Grubu 24 Nisan 2010 tarihi itibariyle çalışmalarına başlamıştır.
TALİD’in 13. sayısı çıktı
Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi’nin 13. sayısı “Türk Mimarlık Tarihi” başlığıyla yayınlandı. Mimarlık tarihçiliği ve tarihyazımından Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet mimarisine; mimari yapılardan mimarlık tarihi kaynaklarına; mimari söylemden mimarlık ve inşaat teknolojilerine kadar sahaya ilişkin pek çok konunun yer aldığı bu sayıda mimarlık sempozyumları, mimarlık dergileri ve Batı dillerinde Türk mimarlık tarihi çalışmaları üzerine yazılan yazılar ile Türk mimarlık tarihi açısından göz ardı edilemez bir öneme sahip kurumlara ve tezlere dair tanıtım yazılarını da bulacaksınız. TALİD’in eski sayılarına internet üzerinden de ulaşılabilir: www.talid.org
Yeşilçam Günlüğü yeniden...
Klasik Türk sinemasının senaryo kuşağına mensup isimlerinden Ayşe Şasa’nın Yeşilçam’a farklı bir yaklaşım geliştirdiği yazılarının yer aldığı Yeşilçam Günlüğü’nün, Küre Yayınları/Hayal Perdesi Kitaplığı dizisinden çıkan üçüncü baskısı ilave yazı ve kendisiyle bu eser için yapılan yeni bir röportajla zenginleştirildi. Yerleşik zihniyet kalıplarını yerinden oynatarak sinemaya değişik zaviyelerden bakan Ayşe Şasa’nın sancılı bir iç muhasebesinin ürünü olan bu kitap, yeni baskısıyla, sinemaya ve sanata duyarlı bir yaklaşım geliştirmek isteyenlere eşsiz veriler sunuyor.
Dîvân 27 çıktı
Dîvân: Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi’nin yirmi yedinci sayısı, Hızır Murat Köse’nin öncülüğünde Bilim ve Sanat Vakfı Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde 2003 yılında çalışmalarına başlayan Siyaset Düşüncesi Atölyesi’nin katkılarıyla hazırlanan “İslam Siyaset Düşüncesi” özel sayısıyla okuyucularının karşısında.
Dîvân’ın eski sayılarına internet üzerinden de ulaşılabilir: www.divandergisi.com
11. dönem Osmanlıca Seminerleri başladı
Üç seneyi aşkın süredir başarı ile devam eden Osmanlıca Okuma Grubu 11. dönemine 6 ve 20 Şubat’ta yapılan seviye tespit sınavları neticesinde oluşan 8 grup (yaklaşık 250 kişi) ile 1 Mart’ta başladı.
28 Haziran-6 Ağustos 2010 tarihleri arasında Matbu ve Yazma olmak üzere iki ayrı seviyede devam edecek 12. dönem seminerleri için başvurular 7 Haziran-18 Haziran 2010 tarihleri arasında alınacaktır.
Sözlü Tarih Projesine Çağrı
Zaman her şeyi unutturuyor. Kayıt altına alınmayan hayata dair, yaşanmışlıklara ait sözler kaybolup gidiyor. Hemen herkesçe malum olan şeyler bir süre sonra hemen herkesçe meçhul oluveriyor. Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde bir süredir yürüttüğü sözlü tarih çalışmalarını daha kapsamlı bir hale getirmek maksadıyla değerli katkılarınızı beklemektedir. Yakın çevrenizde tanıdığınız, bildiğiniz orta yaş ve üzeri, geleneksel tabirle “güngörmüş” kişilerle görüşmeler yapmamıza vesile olarak bu projemize katkıda bulunabilirsiniz.
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO