SEMINARS

Kitab-ı Mukaddes'in Batı Edebiyatına Etkileri

Betül Özel Çiçek

Kültürün köklerinin en temelinde din ve edebiyat bulunur. İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana insan kendine, doğaya, Tanrıya, diğer insanlara dair tefekkürünü önce mitler, efsaneler, hikâyeler ve şiirlerle ifade etmiştir. Bu bağlamda edebiyata bakıldığında, onun, yapısı itibariyle insanlığa ait her türlü fikrin nüvesini içinde kolaylıkla bulundurabildiği, bu fikirlerin aktarılıp yaygınlaştırılmasında aslî bir rol oynadığı görülür. Edebiyat, insanlık düşüncesinin temel ilkelerinin çeşitli insan tabakalarına çeşitli derecelerde nüfuz etmek için kullandığı ilk ve en etkili araçtır.

 “Batı medeniyetinin kurucu metinlerinden” olarak ifade edilen Kitabı Mukaddes insanlık tarihini dönüştüren, şekillendiren en önemli kitaplardan biridir. Batı’daki hemen her türlü dinî, politik ve kültürel kimliğin Kitabı Mukaddes’in söylemleriyle –yahut bu söylemlere karşı vücud bulduğu ileri sürülebilir. Kitabı Mukaddes’i bilmeden bugün Batı’ya ait birçok kavram ve düşünceyi gerçek manasıyla anlamak güçtür. 

Bu üç haftalık seminerde Kitabı Mukaddes’in Batı edebiyatına etkileri, tarihî süreç, genel kavramlar ve muhtelif edebî eserler üzerinden anlatılacaktır. Seminerin gayesi, genellikle sadece dinî bağlamında değerlendirdiğimiz Kitabı Mukaddes’in günümüz insanına etkisini, bu etkinin en güçlü aracı edebiyat üzerinden anlamaya yönelik bir ilk adım atmaktır.

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
ŞAKİR KOCABAŞ 3/29/2014 3:00 PM 1
ŞAKİR KOCABAŞ 4/5/2014 3:00 PM 1
ŞAKİR KOCABAŞ 4/12/2014 3:00 PM 1

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).