SEMINARS

Çağdaş Felsefede Yeni Yönelimler

Ahmet Ayhan Çitil

19. yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyılın ilk yarısı bir yandan mantık ve dilbilim diğer yandan da fenomenoloji alanlarında yoğun çalışmalara sahne olmuştur.  Son birkaç on yılda söz konusu çalışmaların sağladığı nazari altyapının, felsefecileri, bazı temel sorular etrafında yeni kavramlar ve kuramlar geliştirmeye sevk ettiği görülmektedir. Seminer, son yarım yüzyılda bu bağlamda öne çıkan bazı temel soruları ve projeleri tanıtmayı amaçlamaktadır.

İlk seminerde, ele alınacak soruların tarihsel arka planı sunulacak, daha sonraki her bir seminer belirli bir soruya ve felsefeciye odaklanacaktır. Aşağıda sunulan sorulardan hangilerinin seminer içerisinde ele alınacağına ilk seminerin sonunda katılımcılarla birlikte karar verilecektir.

•Çağdaş felsefe çalışmalarının tarihsel arka planı

•Biri ya da birileri, bir hakikatin varlığa gelmesinin nedeni olarak ve bu itibarla da bir özne olarak tasarlanabilir mi? (Alain Badiou)

•Fenomenolojinin bakış açısından Tanrı’nın tecrübe edilmesinden (metafiziksel yaklaşımları aşacak bir surette) söz edilebilir mi? (Jean LucMarion)

•“Ben” teriminin ya da adların ve saf bağlamsal terimlerin göndergelerinin var olmalarının zorunlu olduğu iddia edilebilir mi? (Timothy Williamson)

•Dil “insan dışı” bir ortamda yeniden üretilebilir mi? (Noam Chomsky)

•Toplumsal olanın kuruluşu aşkın bir zemine gönderme yapmaksızın söz edimleri kuramını esas alarak kuşatılabilir mi? (John Searle)

•Toplumsal olanın kuruluşu, aşkın bir zemine gönderme yapmaksızın belgelilik kavramı esas alınarak kuşatılabilir mi? (Maurizio Ferraris)

•Klasik olmayan mantıklardan hareketle gerçek çelişkilerin varlığını öngören yeni bir metafizik geliştirilebilir mi? (Graham Priest) 

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
ADNAN BÜYÜKDENİZ 3/7/2015 1:45 PM 1 Ahmet Ayhan Çitil Telafi Semineri 18.04.2015 tarihinde saat 10:00'da yapılmıştır.
ADNAN BÜYÜKDENİZ 3/14/2015 1:45 PM 1 Ahmet Ayhan Çitil
ADNAN BÜYÜKDENİZ 3/21/2015 1:45 PM 1 Ahmet Ayhan Çitil
ADNAN BÜYÜKDENİZ 3/28/2015 1:45 PM 1 Ahmet Ayhan Çitil
ADNAN BÜYÜKDENİZ 4/4/2015 1:45 PM 1 Ahmet Ayhan Çitil
ADNAN BÜYÜKDENİZ 4/11/2015 1:45 PM 1 Ahmet Ayhan Çitil Telafi Semineri 18.04.2015 tarihinde saat 10:00'da yapılmıştır.

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).