SEMINARS

Felsefi Bir Problem Olarak Beyin

Eyüp Süzgün

Metafizik, etik, epistemoloji ile dil ve bilim felsefesinin kesiştiği bir merkezde yer alan Zihin Felsefesi çağdaş felsefe içindeki en canlı tartışma alanlarından biridir. Birçok meseleyi içermesine rağmen Zihin Felsefesinin odağında genel olarak zihin ve doğası, özel olarak da zihin ile fiziksel dış dünyanın nasıl ilişkiye geçtiğini açıklamaya çalışan “zihin-beyin sorunu” yer alır.

Buradaki asıl önemli nokta, "zihin” denilen ve fiziksel-ol- mayan bir varlık türünün tüm bu tartışmalar boyunca bir ön- kabul olarak ele alınıyor olmasıdır. Bununla birlikte, zihinle kıyaslandığında; belli bir ağırlık ve hacimdeki sinir yumağından, jelimsi yumuşak bir kitleden, anatomik ve fizyolojik bir yapıdan veya sinirsel bir mimariden ibaret olduğu düşünülen beynin bizatihi kendisinin gerçekte ne olduğu meselesi ise bu tartışmalarda genellikle ihmal edilmektedir. Ancak son otuz yılda nöro-görüntüleme tekniklerinde kaydedilen ilerlemeler sayesinde beynin nasıl çalıştığına dair bilgimiz arttıkça tartışmaların odağı yavaş yavaş zihinden beyne doğru kaymaya başlamıştır.

Bugün hem bilimsel hem de felsefi açıdan önemli bir araştırma nesnesi haline gelen beynin varlığına ve bilgisine dair görüşlerin yeni bir gözle değerlendirileceği bir eşiğe ulaşmış durumdayız. Bu tartışmalardan hareketle, zihin yerine beynin bizatihi kendisinin ne olduğunun konu edileceği bu seminerde deneysel, epistemolojik ve ontolojik açıdan beynin nasıl belirlenebileceği üzerinde durulacak ve bu zemine dayanan yeni bir felsefi yaklaşımın, bir Beyin Felsefesinin mümkün olup olmadığı soruşturulacaktır. 

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
Mavi Salon 10/17/2015 3:00 PM 1 Eyüp Süzgün
Mavi Salon 10/24/2015 3:00 PM 1 Eyüp Süzgün
Mavi Salon 10/31/2015 3:00 PM 1 Eyüp Süzgün
Mavi Salon 11/7/2015 3:00 PM 1 Eyüp Süzgün
Mavi Salon 11/14/2015 3:00 PM 1 Eyüp Süzgün
Mavi Salon 11/21/2015 3:00 PM 1 Eyüp Süzgün

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).