SEMINARS

Rusya Siyaseti

Vügar İmanbeyli

Moskova etrafında 13. asırdan itibaren teşekkül eden küçük bir knezlikten genişleyerek önce çarlığa, sonra da imparatorluğa dönüşen Rusya, gerek bulunduğu coğrafyaya yakın bölgelerin kaderini, gerekse de dünya tarihi ve siyasetinin yönünü etkilemiştir. 19. yüzyılda Avrupa’nın büyük güçlerinden birine dönüşen, 20. yüzyılın ikinci yarısında ise iki süper güçten biri olan Rusya, Soğuk Savaş sonrasında güç parametreleri bakımından ölçek küçültse de bölge ve dünya siyaseti gündemindeki önemini hâlâ korumaktadır.

Bu seminerde 1991 sonrasında, özellikle de Putin döneminde Rusya siyasetinin iç dinamikleri ve ülkenin dönüşümü üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda söz konusu dönüşümde uzak ve yakın tarihsel mirasın rolü, post-Sovyet Rusya’nın iç siyasetinde etkili olan (f)aktörler, Putin döneminde inşa edilen siyasal rejimin ve ekonomi-politik yapının özellikleri, ülkenin güvenlik ve dış politikasının dönüşen parametreleri güncel gelişmeler de dikkate alınarak genel hatlarıyla ele alınacaktır.

Metodolojik olarak bireysel, ulusal ve bölgesel analiz düzeyini önceleyecek seminerde şu sorular üzerinde durulacaktır: 1991 sonrası dönemde Rus siyasetinde ne tür süreklilik ve değişim unsurları tespit edilebilir? 2000’li yıllarda şekillenen “Putin Rusya’sı”, Rus(ya) tarihi içinde ve genel dünya siyaseti çerçevesinde nasıl anlamlandırılabilir? Bu bir “özgünlük” mü, sapma mı, yoksa süreklilik mi? Ciddi bir meydan okumaya dönüşen Rus-Ukrayna savaşlarının gerek Rusya, gerekse bölgesel siyaset açısından yeni ve köklü bir değişimi beraberinde getirme ihtimali nedir? Rus(ya) toplumu bu değişime hazır mı? “Putin Rusya’sı” “emperyal Rusya”nın ve/veya “Rusya”nın sonu mu?

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
Vefa Salonu 2/25/2023 5:30 PM 1 Vügar İmanbeyli
Vefa Salonu 3/4/2023 5:30 PM 1 Vügar İmanbeyli
Vefa Salonu 3/11/2023 5:30 PM 1 Vügar İmanbeyli
Vefa Salonu 3/18/2023 5:30 PM 1 Vügar İmanbeyli

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).