- HOME PAGE
- RESEARCH CENTERS
- SAM
- READING GROUPS
- Çocuk Edebiyatı Okuma Grubu: Fantastik Edebiyat
SAM READING GROUPS
Çocuk Edebiyatı Okuma Grubu: Fantastik Edebiyat
Melike Erdem Günyüz
3 Kasım 2012 Cumartesi
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi’nin çocuk edebiyatı alanındaki boşluğu dikkate alarak oluşturduğu ve Dr. Melike Erdem Günyüz’ün* yönetiminde yaklaşık üç yıldır devam eden Çocuk Edebiyatı Okuma Grubu**, Türkiye’de henüz aktif bir kimliğe kavuşamayan çocuk edebiyatı alanına ilgi duyanlara başlangıç için bir yol göstermeyi amaçlıyor.
Okuma grubu bu yılki okuma faaliyetlerini tür odaklı sürdürecek ve fantastik edebiyatı inceleyecektir. Türk edebiyatında fantastik türe ait eserlerden seçmelerle başlayacak olan program, aynı zamanda bu eserleri inceleyen akademik çalışmaların okunması ile desteklenecektir. Programın devamında ise Türk ve dünya çocuk edebiyatının önemli fantastik eserleri incelenecektir.
3 Kasım 2012 tarihinde başlayacak okuma grubu 15 günlük periyotlarla saat 12.00-14.00 arasında toplanacaktır.
Yılsonunda okuma grubu katılımcılarından “Fantastik Çocuk Kitapları Nedir? Ne Değildir?” başlığıyla düzenlenecek sempozyuma hazırlanmaları istenecektir. Grup katılımcılarının bu sempozyumda bildiri sunmaları beklenmektedir.
Okuma grubuna katılmayı düşünenlerin Behiç Ak, Sevim Ak, Madonna, Sevinç Kuşoğlu, Michael Ende, Roald Dahl, Zeynep Cemali ve Mevlana İdris Zengin’in eserlerinden en az iki tanesini okumuş olması ön şartımızdır. (Her yazardan en az iki kitap okunmuş olmalıdır.)
Bu yıl takip edilecek kitapların bazıları aşağıdadır:
FANTASTİK EDEBİYAT OKUMA LİSTESİ
Nuran Özlük-Türk Edebiyatında Fantastik Roman, Hiperlik Yayınları
Bu kitapla birlikte eş zamanlı: Muheyyalat, Amak-ı Hayal, Puslu Kıtalar Atlası, Efrasiyab’ın Hikayeleri, Perg Efsaneleri Serisi
Pelin Aslan, Osmanlı / Türk Modernleşmesinin Gölgesinde Varla Yok Arası Bir Tür: Fantastik Roman (1876-1960)
Bu kitapla birlikte eş zamanlı: Matmazel Noraliya’nın Koltuğu, Yalnızız, Abdullah Efendi’nin Rüyaları, Türk Edebiyatında Fantastiğin Kökenleri
Fantastik Çocuk Kitapları: Pinokyo - Carlo Collodi, Tavşan Rabbit’in Maceraları - Beatrix Potter, Alice Harikalar Diyarında- Lewis Carroll, Alice Aynalar Ülkesinde- Lewis Carroll, Oz Büyücüsü-Lyman Frank Baum, Harry Potter: Felsefe Taşı - J.K. Rowling, Gece Çiçeği İstanbul- Nazlı Eray, Uzun Çorap Pippi-Astrid Lindgren, Narnina Günlükleri- C. S. Lewis, Bitmeyecek Öykü-Michael Ende, Uzaylı Ulya-Nuran Turan, Ölümsüz Aile-Natalie Babbitt, Charlie’nin Çikolata Fabrikası-Roald Dahl, Yerdeniz Üçlemesi-Le Guin, Hobbit-J. R. R. Tolkien, Todorov- Fantastik
Okuma grubuna katılmak isteyenler 26 Ekim 2012 tarihine kadar aşağıdaki linkten kaydını yaptırabilir. Başvurusu kabul edilenlere ilk oturum tarihi e-posta yoluyla bildirilecektir.
(BAŞVURU SÜRESİ SONA ERMİŞTİR)
*Dr. Melike Erdem Günyüz, 1968 yılında Erzurum’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. 1992-1994 yılları arasında MEB’de İngilizce öğretmenliği yaptı. “Bursalı Talip Divanı, Edisyon Kritik, İnceleme” adlı tezi ile 1994 yılında Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalından, “Ahmedî Divanı’nın Tahlili” adlı eseriyle doktor unvanını aldı. 1994 yılından beri Erdem Yayınlarında editörlük ve yayın yöneticiliği yapmakta ve çocuk masalları üzerinde çalışmaktadır. Yazdığı Gakgukların Maceraları adlı dizi Bulgaristan, Almanya ve Çin’de yayımlandı. Akademik çalışmalarını çocuk edebiyatı alanında devam ettiren yazar, birçok dergide bu alanla ilgili yazılar yazmaktadır. Evli ve iki çocuk annesidir.
**Atölyeye katılım şartımız öncelikle devamla ilgilidir. Mazeretsiz 3 oturuma katılmayalar grup dışında kalacaktır.
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO