Havadis

Bilim ve Sanat Vakfı 2011 Yaz Programı gerçekleştirildi

Bilim ve Sanat Vakfı 2011 Yaz Programı’nın başlığı “Arap Baharı” ile hareketli günlerin yaşandığı “Ortadoğu”ydu. 4 Temmuz-9 Temmuz 2011 arasında düzenlenen programda Ortadoğu siyaset, uluslararası ilişkiler, dünya düzeni, İslâmî hareketler ve mezhepler, demokratikleşme, toplumsal hareketler gibi farklı konular etrafında tartışıldı. Ayrıca ele alınan konularla ilgili filmler (Irak Paramparça,Kutsal Direniş, Beşir’le Vals,Vaat Edilen Cennet) de gösterildi. Mustafa Özel, İsmail Yaylacı, M. Ali Büyükkara, Mesut Özcan, Ali R. Usul, Ramazan Aras, Z. Tuba Kor’un konuşmacı olarak katıldığı program, 9 Temmuz’da yapılan İstanbul boğazı tekne gezisiyle sona erdi.

 

Kütüphane bağışlarla büyüyor…

Kütüphanemiz yapılan kitap bağışlarıyla büyümeye devam ediyor. Daha önce yapılan bağışlara ek olarak son aylarda Didem İnselel tarafından dedesi Abdusselâm Erzen’e ait 3000 civarında kitap kütüphanemize bağışlandı.

1922 Sivas doğumlu Abdusselâm Erzen, ilkokulu Diyarbakır Çermik’te, ortaokulu Gümüşhane’de, liseyi 1940’da Trabzon’da bitirdi. 1941 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi makine mühendisliği bölümünü burslu olarak kazanıp, 1947’de yüksek makine mühendisi olarak mezun oldu. 1972 yılından emekli olana kadar çalışma hayatına İstanbul’da devam etti. Emekli olduktan sonra, zaten varolan kitap merakı iyice artan Erzen, yıllar boyunca okuyup, geniş kapsamlı bir kütüphane sahibi oldu. Çocukları ve torunlarıyla yaşadığı başarılı ve huzurlu hayatına 2008 yılında veda etti.

Sayın Erzen’in kütüphanemize bağışlanan kitaplarının büyük çoğunluğu İslâmî ilimlere ait eserlerden oluşmaktadır. Bağışlanan kitapların 1465 adedinin tasnifi tamamlanmış olup okuyucularımızın hizmetine sunulmuştur. Geriye kalan mükerrer kitaplar ise, ailesinin izniyle tarafımızdan İstanbul Şehir Üniversitesi Kütüphanesi ile Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Kütüphanesi’ne gönderildi.

 

Oto/biyografiye Taze Bakışlar: Otur Baştan Yaz Beni Sempozyumu gerçekleşti

Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde bir süredir devam eden, Biyografi Atölyesi, bir yıllık okumalarının ardından birikimlerini 21 Mayıs 2011 tarihinde, vakıf binasında gerçekleştirilen ihtisas sempozyumu ile paylaştı. “Oto/biyografiye Taze Bakışlar: Otur Baştan Yaz Beni” başlıklı sempozyum, çeşitli kişilerin hayat hikayeleri, günlükler ve siyer yazımı üzerine yoğunlaştı.

 

Türkiye’de din-devlet-toplum ilişkisi tartışıldı

Küresel Araştırmalar Merkezi ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi, 7 Mayıs’ta Avusturya Innsbruck Üniversitesi Felsefe Bölümü ile işbirliği içinde “Religion, State and Society in Turkey” başlıklı dört seminerden oluşan bir program düzenledi. Hans Koechler, Adnan Aslan, Nurullah Ardıç, Günay Göksu Özdoğan ve Nuri Tınaz’ın konuşmacı olarak katıldığı ve Türkiye’de din, devlet ve toplum ilişkisinin enine boyuna tartışıldığı seminerlere Innsbruck Üniversitesi ile İstanbul’daki üniversitelerden yüksek lisans ve doktor öğrencileri dinleyici olarak katıldı.

 

Küresel Araştırmalar Merkezi, Mayıs ayında iki panel
düzenledi

7-13 Mayıs’ta İstanbul’da yapılan “IV. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı”nın ardından, konferansın Entelektüeller Forumu’nun organizasyonuna katkıda bulunan Bilim ve Sanat Vakfı Küresel Araştırmalar Merkezi, 21 Mayıs’ta “En Az Gelişmiş Ülkeler ve Türkiye” başlıklı bir panel tertip etti. Sivil Toplum Forumu, Entelektüeller Forumu ve Bilinmeyen Filmler Festivali’nin organizasyonuna katkı veren Mustafa Tutkun, Tubanur Sönmez, Emine Nur Günay, Ahmet Faruk Aysan ve Murat Pay, hem konferansı değerlendirdi hem de Türkiye’nin devletler ve sivil toplum düzeyinde yapabileceği katkılara dair görüşlerini paylaştı.

Türk dış politikasının temel konularından olan ve barış ümitlerinin her defasında boşa çıktığı Kıbrıs meselesi ise, 28 Mayıs’ta “Yeni Bir Dönemeçte Kıbrıs” panelinde değerlendirildi. Fuat Aksu, İnanç Özekmekçi ve Muzaffer Şenel, Kıbrıs meselesini ve çözümsüzlüğün nedenlerini farklı boyutlarıyla ele aldılar.

 

 

Arap ve Türk akademisyenler Ortadoğu’nun geleceğini tartıştı

Küresel Araştırmalar Merkezi’nin, Kahire Üniversitesi bünyesindeki Medeniyet Araştırmaları ve Kültürlerarası Diyalog Merkezi’nin işbirliğiyle 15 Temmuz’da düzenlediği “The Future of the Middle East in the Aftermath of ‘the Arab Spring and the Turkish Elections’” başlıklı uluslararası sempozyumda Arap Baharı’nın ve Türkiye’de 12 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ardından Ortadoğu’nun geleceği tartışıldı. Nadia Mostafa, Pakynam Elsharkawy, Hasan Kösebalaban, Mesut Özcan ve Said El Hasan’ın birer tebliğ sunduğu sempozyuma, Heba Raouf ise Tahrir Meydanı’nda devam eden olaylar nedeniyle katılamadı.

 

Gazzâlî BSV’de tartışılıyor…

Eserleriyle kelâm, felsefe, tasavvuf ve fıkıh gibi ilmî disiplinlerin tarihinde önemli bir kavşak noktasını teşkil eden Gazzâlî, İslâm toplumlarının dini algılayış ve yaşayışlarında derin izler bırakan bir isimdir. Vefatının 900. yılı münasebetiyle Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen Gazzâlî Tartışmalarıtoplantı serisinde, Gazzâlî’nin eserlerinden yapılan seçmeler esas alınarak, İslâm düşünce tarihindeki yeri tahlil edilmektedir. Şimdiye kadar, sırasıyla İlhan Kutluer, Ömer Türker, Fehrullah Terkan, Fatih Toktaş ve Yunus Apaydın’ın katılımıyla gerçekleştirilen beş toplantıda Gazzâlî’nin felsefe ve İslâmî ilimlere dair görüşleri tartışıldı. Toplantı serisinin gelecek dönemde Gazzâlî’nin kelâm ve tasavvuf alanındaki görüşlerini ele alan oturumlarla devam etmesi planlanmakta.

 

Çağdaş Siyaset Felsefesi Tartışmaları devam ediyor…

Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde çalışmalarına başlayan Çağdaş Siyaset Felsefesi Tartışmaları, geçen asrın önemli siyaset düşünürleri ve günümüzün temel siyasî meseleleri üzerine yapılan ön okumalar ve ardından konunun uzmanı misafirlerle birlikte yapılan tartışmalı toplantılarla sürüyor. Danışmanlığını Ahmet Okumuş’un yürüttüğü ön okumalarda siyaset, otorite, egemenlik, iktidar, gelenek, özgürlük gibi kavramlar üzerinde duruluyor. İlk toplantılarını Fatmagül Berktay ve Sanem Yazıcıoğlu’nun katılımı ile H. Arendt’in siyaset düşüncesi üzerine yapan, ardından Carl Schmitt’in siyasal kavramı ve siyasî ilahiyatını tartışmak üzere Bünyamin Bezci ve Emre Zeybekoğlu ile bir araya gelen grup, yeni dönemde L. Strauss ve E. Voegelin gibi düşünürler ve cumhuriyetçilik gibi siyasî gelenekler üzerine yapacağı toplantılarla çalışmalarını sürdürmeyi planlıyor.

 

Vefa’nın Cennet Bahçeleriyayınlandı

Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin Temmuz 2005’te başlattığı Vefa Semti Projesi kapsamında çalışmalarına başlayan Vefa Semti Fiziki Islah Atölyesi’nin semtteki hazireleri ele alan kolu, uzun dönemli yoğun çalışmasını tamamladı. 2 cilt olarak Kültür A.Ş. tarafından yayınlanan kitapta, semt sınırları içindeki sekiz hazirede bulunan 1200’den fazla kitabe, fotoğrafı, teknik bilgileri, Osmanlıca dizgisi, transkripsiyonu, günümüz Türkçesi ve İngilizceleri ile yer alıyor. Bilge Özel İmanov ve Yunus Uğur editörlüğünde, TAM ve SAM’ın ve birçok ismin katkılarıyla hazırlanan çalışmanın, medeniyet tarihimize bir katkı ve daha ileri çalışmalar için bir temel sağlayacağına inanıyoruz.

 

15. Dönem Osmanlıca Seminerleri başladı

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları merkezince düzenlenen Osmanlıca okuma grubu 25 Haziran-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında devam edecek 15. dönem seminerlerine 25 Haziran’da başladı.

10 Ekim 2011-27 Ocak 2012 tarihleri arasında devam edecek 15 haftalık 16. dönem seminerleri için başvurular 20-30 Eylül 2011 tarihleri arasında online olarak kabul edilecektir.

 

Bilim ve Sanat Vakfı geleneksel iftar yemeği

Bilim ve Sanat Vakfı geleneksel iftar yemeği bu yıl da geniş bir katılımla 7 Ağustos Pazar günü Vefa’da yapıldı.

 

2011 Güz Dönemi Seminerleri başlıyor

Bilim ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği 2011 Güz Dönemi Seminerleri başlıyor. 8 hafta sürecek seminerler 14 Ekim-17 Aralık arasında gerçekleştirilecek.

 

Şakir Kocabaş mezarı başında anıldı

19 Ağustos 2006’da kaybettiğimiz Şakir Kocabaş vefatının sene-i devriyesinde mezarı başında anıldı.

 

Güncel Sanat Gezileri başladı

12. İstanbul Bienali öncesinde şehrin belli başlı güncel sanat kurumlarındaki sergileri gezmek, eserler üzerine düşünmek, sanatçılar ve kurum çalışanlarıyla Türk güncel sanatının mevcut durumu üzerine konuşabilmek amacıyla Sanat Araştırmaları Merkezi’nce hazırlanan seri Haziran ve Temmuz aylarında düzenlenen dokuz sergi gezisiyle başladı.

 

Hayal Perdesi22. ve 23. sayıları yayınlandı

Hayal Perdesi22. sayısından “Kurgu-Mekân, Çatkı-Zaman”ı dosya olarak kapağına taşıdı. Dosyada sinema ve mimari arasındaki kuramsal yakınlıklar Yusuf Civelek, Belkıs Uluoğlu ve Ali Paşaoğlu’nun yazılarıyla tartışmaya açıldı. Seyfi Teoman ise, son filmi Bizim Büyük Çaresizliğimiz’i anlattı. IV. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında düzenlenen Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali festival koordinatörlerinden Murat Pay’la da festival üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi.

Hayal Perdesi’nin 23. sayısında ise, Burçak Evren, İhsan Kabil, Giovanni Scognamillo, Fırat Yücel, Esra Bir yıldız, Ahmet Gürata, Murat Tolga Şen, Suat Köçer, Murat Pay ve Ege Görgün’ün yazı ve söyleşileriyle tarihten bugüne Türk Sineması’nın problemleri “Türk Sineması Araştırmalarının Dünü Bugünü” başlıklı dosyada ele alındı. Zeynep Merve Uygun’un Cannes Film Festivali izlenimlerini aktardığı bu sayıda 1999’dan bu yana ses getiren birçok filmin kurgusuna imza atan Aylin Zoi Tinel, kurgunun abc’sini anlattı. Perspektifsayfalarında ise Ortadoğu’da devrimin son dalgasını yaşayan Suriye’de sinemanın seyrini mercek altına alınıyor.

Her iki sayının ayrıntılarına www.hayalperdesi.net adresinden ulaşılabilir.

 

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.