Havadis

 

BSV’de Seminer Dönemi

2011 Güz Dönemi seminerleri 14 Ekim-17Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi.  2012 Bahar Dönemi Seminerleri kayıtları ise 27 Şubat-9 Mart tarihlerinde alınacaktır.

 

Dîvân Dergisi Gazzâlî II sayısı çıktı

900. vefat yıldönümü sebebiyle ağırlıklı olarak Gazzâlî’ye ayırdığımız bu sayımızda, Gazzâlî’nin kelâm ve fıkıh/siyaset alanındaki görüşlerini irdeleyen iki makale ile Gazzâlî’nin eserlerinin Türkçeye aktarımını konu edinen bir bibliyografya çalışması yer alıyor.

 

KAM e-Bülten, yayın hayatına merhaba dedi

Küresel Araştırmalar Merkezi’nin e-bülteni yayın hayatına başladı. Ekim ve Kasım aylarında gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantılarının değerlendirildiği ilk sayının ardından, Ocak ayı başında yayınlanan ikinci sayıda, Aralık ayındaki panellerin değerlendirmelerine yer verildi. KAM, Kasım ayından itibaren bazı yuvarlak masa toplantıları ile panellerin videolarını ve yine faaliyetlerin akabinde kaleme alınan değerlendirme yazılarını web sayfasına yükleyerek toplantılara katılamayanların istifadesine sunmaya başladı. 2012 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanacak olan KAM e-Bülten’lere http://bisav.org.tr adresindeki KAM sayfasında yer alan “yayınlar” basamağından ulaşabilirsiniz.

 

TALİD’in 16. sayısı “İstanbul Tarihi” çıktı!

Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin yılda iki defa yayınlandığı ve çeşitli konuları inceleyen Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi’nin “İstanbul Tarihi” başlıklı 16. sayısı yayınlandı.

İstanbul tarihi literatürünü konu edinen bu sayıda, konuya hâkim birçok yazının yanında iki söyleşi ve bir açık oturum da yer almakta. Söyleşilerden ilkinde İlber Ortaylı İstanbul tarihi üzerine düşüncelerini paylaşırken, ikincisinde Murat Güvenç, İstanbul’un son yüzyılını değerlendirdi. İstanbul Araştırma Merkezleri yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen açık oturumda ise İstanbul’u araştırmak üzerine konuşuldu. 

Derginin eski ve gelecek sayı konularını www.talid.org adresinden inceleyebilir, ilk on sayımızın tüm makalelerini pdf olarak indirebilirsiniz.

 

İslam Medeniyetinin Teşekkül Dönemi Atölyesi çalışmalarına başladı

Ali Hakan Çavuşoğlu ve Halit Özkan’ın danışmanlığında Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde Kasım ayında çalışmalarına başlayan atölye, hicretten sonraki yaklaşık üç asırlık dönemde Medine, Kûfe, Basra, Şam ve Bağdat gibi İslâm dünyasının belli başlı merkezlerinde yaşanan ve bu dönemi “İslâm medeniyetinin teşekkül dönemi” olarak adlandırmayı haklı kılacak derecede önemli sonuçlar doğuran gelişmeleri mercek altına almayı hedeflemektedir.

 

Antik Yunanca seminerleri

Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından Hümeyra Karagözoğlu’nun koordinatörlüğünde düzenlenen Antik Yunanca seminerleri Kasım ayında çalışmalarına başladı. Antik Yunan filozoflarının eserlerini okumaya imkân veren Antik Yunancayı esas alan seminerde, Yunan alfabesini okumayı ve felsefî eserlerdeki Yunanca atıfları takip edebilmeyi sağlayan genel girişin ardından dilbilgisi kuralları işlenmekte, okuma parçaları üzerinden gramer analizleri ve metin tercümeleri yapılmaktadır.

Hayal Perdesi Sinema Dergisi’nin 25. ve 26. sayısı çıktı

Ocak 2010’dan itibaren elektronik dergi olarak yayına devam eden Hayal Perdesi, 25. ve 26.  sayıları yayınlandı. 25. sayı Türkiye’deki film festivallerini dosya konusu yaptı. Onur Ünlü, Özcan Alper ve Ümit Ünal gibi Türkiye Sineması’nın önemli yönetmenleriyle söyleşilerin olduğu derginin diğer dikkat çeken başlıkları da, Lütfi Ö. Akad Sineması, Sinema ve Dil’e Gelen Bellek ve Sinema, Kadın ve Mahremiyet. 26. sayının dosya konusu, geçtiğimiz Kasım ayında vefat eden Türkiye sinemasının en önemli yönetmenlerinden Lütfi Ö. Akad ve Sineması. Akad’ın kariyerinde mihenk taşı olan filmleriyle ilgili inceleme yazılarının yer aldığı dosyada, ayrıca sinema tarihçileri Giovanni Scognamillo ve Prof. Sami Şekeroğlu’yla yapılan söyleşiler de yer alıyor. Dergide ayrıca geçtiğimiz sene vizyona giren yerli yapımlar değerlendirilerek, 2011 yılındaki Türkiye sinemasının panoraması sunuluyor. Bunun yanında 2012’de vizyona girmesi beklenen önemli filmlerden bir seçki de dergide yer alıyor.

 

İslam Düşüncesi ve Şiir atölyesi başladı

Dr. Zeynep Gemuhluoğlu’nun koordinatörlüğünde başlayan, İslamDüşüncesi ve Şiir atölyesinde; Kur’an ve şiir, felsefe ve şiir, irfânî yorum ve şiir, tasavvufî Fars şiiri, Osmanlı tasavvuf düşüncesi ve şiir, Tanzimat ve yeni edebiyat ile Cumhuriyet dönemi ve şiir başlıkları üzerine konuşulacak. Buradan hareketle atölye, İslam düşüncesinde ilk ortaya çıkan entelektüel alan olan edebiyat eleştirisinin şiir metinleriyle ve İslam düşüncesinin diğer metinsel referanslarıyla olan ilişkisinin farklı mecralarla günümüze kadar gelen yolunu bulmaya ve içinde konuşabileceğimiz kavramsal zemini hazırlamaya çalışmayı hedeflemektedir.

 

Osmanlı İktisat Tarihi Kaynakları Okuma Grubu altıncı döneminde…

Genel olarak Osmanlı tarihi özel olarak da iktisat tarihi kaynaklarını genç araştırmacılara tanıtmak amacıyla beş dönemdir düzenlenen Osmanlı İktisat Tarihi okuma grubu Yrd. Doç. Baki Çakır başkanlığında, yeni katılımcılarıyla altıncı dönemine başladı.

 

Avrupa’daki Borç Krizi KAM’ın panelinde tartışıldı

Küresel Araştırmalar Merkezi’nin 19 Aralık’ta düzenlediği “Avrupa’daki Borç Krizi ve Türk Ekonomisine Muhtemel Etkileri” paneline alanında uzman dört değerli isim, T.C. Merkez Bankası’ndan M. İbrahim Turhan ve Lokman Gündüz; Vakıfbank’tan Serkan Özcan ve Koç Holding’den Ahmet Çimenoğlu katıldı. Krizin tarihsel kökeni, Avrupa’da yol açtığı güç dengesi değişiklikleri, Türkiye’nin finansal ve reel sektörü üzerindeki mevcut ve muhtemel etkileri gibi birçok konunun renkli sunumlarla tartışıldığı panele katılım ve ilgi oldukça yoğundu.

 

Kuramlara Osmanlı Edebiyatından Bakmak atölyesi başladı

Dr. Berat Açıl’ın koordinatörlüğünde yürütülen ve klasik Türk edebiyatı metinleri ile modern edebiyat kuramları arasında bir ilişki kurulup kurulamayacağı üzerinden hareket eden atölyede, bir taraftan modern edebiyat kuramları üzerine okumalar yapılırken diğer taraftan da bu modern kuramlarla klasik edebiyat metinlerini birlikte düşünen çalışmalar eleştirel bir gözle değerlendirilmektedir. Atölye sonunda bir sempozyum düzenlenmesi ve yeni çalışmalara kaynaklık edecek bir yayın çalışması yapılması düşünülmektedir.

 

16. Dönem Osmanlıca Seminerleri başladı

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları merkezince düzenlenen Osmanlıca okuma grubu 10 Ekim 2011-27 Ocak 2012 tarihleri arasında devam edecek. 16. dönem seminerleri, 1 Ekim 2011’de yapılan seviye tespit sınavı neticesinde Matbu, Yazma ve Arşiv olmak üzere üç ayrı seviyede açılan 10 grup (yaklaşık 415 kişi) ile 10 Ekim’de başladı.

5 Mart - 15 Haziran 2012 tarihleri arasında devam edecek 15 haftalık 17. dönem seminerleri için başvurular 17-24 Şubat 2012 tarihleri arasında online olarak kabul edilecektir.

 

Osmanlı Tasavvuf Tarihi okuma grubu yeni dönem çalışmalarına başladı

Türkiye Araştırmaları Merkezinin düzenlediği Osmanlı Tasavvuf Tarihi okuma grubu, geçtiğimiz yıllarda XV. ve XVI. yüzyıllardan seçilen örnek metinler üzerinden Osmanlı tasavvuf tarihinin önemli meseleleri üzerine tartıştı. Prof. Dr. Reşat Öngören başkanlığında düzenlenen bu okuma grubu, Aralık 2011 tarihinde başlayan yeni dönemde XVII. yüzyıldan seçilen örnek metinlerle Osmanlı tasavvuf tarihinin temel kavramları ve meselelerini tartışmaya devam edecektir.

 

“Tarih Okumaları”nda yeni dizi “Osmanlı Öncesi Anadolu Kronikleri”

Türkiye Araştırmaları Merkezi, Tarih Okumaları etkinliği çerçevesinde yeni bir program serisine başladı. Bizans ve Osmanlı kronikleri üzerine daha önce gerçekleştirdiği programların ardından Osmanlı Öncesi Anadolu Kronikleri’ni (12-15. Yüzyıllar) okuyarak seriye devam ediyor. Program dizisinde Anadolu tarihinin kroniklerinden menakıblara kadar Menakibu’l-Ârifîn, Danişmendnâme, Saltuknâme, Tevarih-i Ali Selçuk, Bezm u Rezm, Menakib-i Kudsiyegibi çeşitli kaynaklar okunup tartışılacaktır.

 

Kaynak Metinlerinden Osmanlı Toplumsal Tarihi okuma grubu

Türkiye Araştırmaları Merkezinin düzenlediği Kaynak Metinlerinden Osmanlı Toplumsal Tarihi okuma grubu çalışmalarına başladı. Prof. Dr. Tahsin Özcan başkanlığında yürütülen bu okuma grubunda arşiv ve yazma kaynaklarından Osmanlı toplumsal yapısı, gündelik hayatı ve geçirdiği değişimler temel meseleler olarak ele alınmakta ve bu çerçevede kaynaklara ve günümüzde yapılan çalışmalara dayanılarak analizler yapılmaktadır.

 

Türk dış politikasının değerlendirildiği panele ilgi büyüktü

Küresel Araştırmalar Merkezi, 21 Aralık’ta Türkiye’nin 2011’de Ortadoğu, ABD, AB ve Avrasya’ya yönelik dış politikasının çok yönlü ve tarihsel perspektifle değerlendirildiği bir panel düzenledi. Oturum başkanlığını KAM Koordinatörü Talha Köse’nin yaptığı panelde İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Burhanettin Duran, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Mensur Akgün ve Radikalgazetesinden Fehim Taştekin birer konuşma yaparken; Habertürktelevizyonundan Ceyda Karan sağlık sorunları nedeniyle panele katılamadı.

 

Sadeliğin Derinliğinde Lütfi Ö. Akad paneli düzenlendi

Türkiye Sineması’nın kurucu yönetmenlerinden Lütfi Ö. Akad’ın vefatından sonra Hayal Perdesi Sinema Dergisi’nin organize ettiği üç oturumlu “Sadeliğin Derinliğinde Lütfi Ö. Akad” panelinde, yönetmenin sineması konuşuldu. Bülent Vardar, Suat Köçer, Safa Önal, Ertem Göreç, Sezer Sezin ve Muzaffer Hiçdurmaz, Akad’ı ve sinemasını anlattı.


Küresel Araştırmalar Merkezi panel

Avrupa’daki Borç Krizi ve Türk Ekonomisine Muhtemel Etkileri

19 Aralık 2011 Pazartesi / Zeyrek Salonu / 19.00-20.45

 

Oturum Başkanı  Lokman Gündüz
T.C. Merkez Bankası Meclis Üyesi

Konuşmacılar

Serkan Özcan                                  
Vakıfbank Baş Ekonomisti

Borç Krizi Finansal Açıdan Türk Ekonomisini Nasıl Etkiler?

Ahmet Çimenoğlu                          
Koç Holding Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü

Türkiye’de Özel Sektör Borç Krizine Hazırlıklı mı?

M. İbrahim Turhan                        
T.C. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı

Borç Krizi: Avrupa Ekonomisinde Kırılma mı, Yapısal Dönüşüm mü?

Küresel Araştırmalar Merkezi panel

2011 Türk Dış Politikası Değerlendirmesi

21 Aralık 2011 Çarşamba / Vefa Salonu / 18.00-20.30

 

Oturum Başkanı  Talha Köse

İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Bölümü Öğretim Üyesi

 

Konuşmacılar

Burhanettin Duran
İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

“Arap Baharı” Bağlamında Dış Politikadaki Dönüşümü Anlamak

Mensur Akgün                        
İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

2011 Avro-Atlantik Hattında Türk Dış Politikası

Fehim Taştekin
Radikal Gazetesi Yazarı

Rusya’nın Gölgesinde Türkiye’nin Avrasya Politikası

 

 

Sanat Araştırmaları Merkezi panel

Sadeliğin Derinliğinde Ö. Lütfi Akad Sineması

24 Aralık 2011 / Vefa Salonu

 

Film Gösterimi  11.00  Diyet/ 90’

I. Oturum 10.30-12.30

Moderatör Barış Saydam

Prof. Dr. Bülent Vardar                       
Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı

Suat Köçer                                                          
Film Arası Dergisi Yayın Yönetmeni

Prof. Sami Şekeroğlu                                        
Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü Öğretim Görevlisi

 

II. Oturum 14.00-15.50

Moderatör Bülent Vardar     

Ertem Göreç                                                       
Yönetmen

Safa Önal                                                           
Yönetmen ve Senarist

 

III. Oturum 16.00-18.00

Moderatör Muzaffer Hiçdurmaz   

Nilüfer Aydan                                                    
Oyuncu

Sezer Sezin                                                         
Oyuncu

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.