Havadis
BSV Yaz Seminerlerinde “muhafazakarlık” tartışıldı
25-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen “muhafazakarlık” temalı Yaz Programı Dr. Alim Arlı, Yrd. Doç. Dr. Aytaç Yıldız, Dr. Bengül Güngörmez, Doç. Dr. Burhanettin Duran, Prof. Dr. Bülent Tanju, Dr. Fırat Mollaer, İsmail Yaylacı, Dr. Mustafa Özel, M. Lütfi Şen, Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün gibi alanında uzman konukların katılımıyla gerçekleştirildi. Ayrıca, “muhafazakarlık ve sanat”, “siyaset ve muhafazakarlık”, “din ve muhafazakarlık” başlıklı 3 tartışma grubu muhafazakarlığı farklı yönleriyle ele aldı ve temaya uygun filmlerin gösterimleri yapıldı. Programın son gününde (30 Haziran) geleneksel Sapanca gezisi düzenlendi.
2012 Güz Dönemi başlıyor
1988’den bugüne değin kesintisiz düzenlenen Bilim ve Sanat Vakfı seminerlerinin 46. dönemi 2/3 Kasım-8 Aralık tarihleri arasında altı hafta sürecektir. Uzun yıllar sonra seminerlerimiz sekiz haftadan altı haftaya düştü. Buna karşın seminer süresi 50 dakikadan 75 dakikaya çıkarıldı. Seminerler herkese açık olup katılım için herhangi bir şart aranmamaktadır. Seminer ayrıntılarına www.bisav.org.tr üzerinden ulaşılabilir.
Geleneksel iftarımız yapıldı
Bilim ve Sanat Vakfı geleneksel iftar yemeği bu yılda geniş katılımla gerçekleştirildi. İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Altunizade’deki yeni kampüsünde verilen yemek sonrası Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Özel ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu birer konuşma yaptılar.
KAM Yaz Okulu’nun ilki gerçekleştirildi
Küresel Araştırmalar Merkezi tarafından bu yıl ilki düzenlenen KAM Yaz Okulu programı 20-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. KAM’ın faaliyetlerine aktif katılım gösteren lisans ve lisansüstü öğrencileri ortak bir zeminde buluşturarak birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen üç günlük programda, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, iktisat, işletme ve yönetim konularında alanında uzman hocaların ve misafirlerin sunumları eşliğinde toplam yedi seminer, iki yuvarlak masa toplantısı, iki gezi ve iki film tartışması gerçekleştirildi.
Kant Sonrası Metafizik Üzerine Konuşmalar kitabı yayınlandı
Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin Mayıs 2009-Haziran 2011 tarihleri arasında “Kant Sonrası Metafizik Tartışmaları” adıyla on oturum şeklinde gerçekleştirdiği toplantı dizisinde yapılan tartışmalar kitaplaştı (Küre Yayınları, 2012). Oturumlar, Kant ve sonrasında metafizik üzerine yapılan tartışmaları büyük oranda belirlemiş ve kendisinden önceki filozofların tartışmalarına farklı açılımlar getirmiş on bir filozofun (Kant, Hegel, Brentano, Meinong, Husserl, Heidegger, Wittgenstein, Bergson, Whitehead, Levinas ve Derrida) metafizikle ilgili metinlerini okuyan davetlilerin katılımlarıyla gerçekleşmişti. 2011’de gerçekleşen “Gazzali Tartışmaları” toplantı dizisinde yapılan tartışmaların da sonbahar aylarında kitaplaşması hedefleniyor.
Osmanlıca Seminerlerinin kapsamı genişletildi
Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde beş senedir devam eden Osmanlıca Seminerlerinin kapsamı genişletilerek öğrenim, kullanım ve neşir kademeleri şeklinde yeniden yapılandırıldı. Bu bağlamda, Osmanlı Türkçesine giriş ve paleografya birinci kademe; diplomatika, epigrafi, hüsn-i hat, nümizmatik, inşa, el yazmaları, metin tahlilleri, transkripsiyon ve tahkik usulleri ve neşir çalışmaları diğer kademeler çerçevesinde önümüzdeki dönemlerde ayrı ayrı ilan edilecektir.
Osmanlı Türkçesine Giriş ve Paleografya olmak üzere iki ayrı seviyede yapılandırılan ilk kademe seminerlerine, 23 Haziran-28 Temmuz 2012 tarihleri arasında düzenlenen 18. dönem Osmanlıca seminerleri ile devam edildi. 16 Haziran 2012’de yapılan seviye tespit sınavı neticesinde, 2 grup (yaklaşık 100 kişi) ile 23 Haziran’da başlayan 18. Dönem seminerleri 28 Temmuz’da son buldu.
8 Ekim 2012-4 Ocak 2013 tarihleri arasında devam edecek 12 haftalık 19. dönem seminerleri için başvurular 21-28 Eylül 2012 tarihleri arasında online olarak kabul edilecektir.
KAM e-Bülten’in 5. sayısı yayında
Küresel Araştırmalar Merkezi’nin faaliyetlerini çok daha geniş kesimlere ulaştırmak maksadıyla geçen yılın sonunda çıkarmaya başladığı KAM e-Bülten’in beşinci sayısı yayınlandı. 2012’nin Mayıs-Temmuz aylarında tertiplenen dokuz yuvarlak masa toplantısı ile KAM Yaz Okulu’nun uzun ve detaylı değerlendirmelerinin yer aldığı toplam 72 sayfalık bu e-bültene http://bisav.org.tr adresindeki KAM sayfasında yer alan “yayınlar” basamağından ulaşabilirsiniz.
Toplumsal Mekân Etiği ve İstanbul’da Güvenlikli Siteler Paneli düzenlendi
Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi ile İstanbul Şehir Üniversitesi Şehir Araştırmaları Merkezi, 12 Mayıs 2012 Cumartesi günü Zeyrek Salonu’nda, “Toplumsal Mekan Etiği ve İstanbul’da Güvenlikli Siteler” başlıklı bir panel düzenledi. Oturum başkanlığını Ferhat Kentel ve Aslı Telli Aydemir’in yürüttüğü; Uğur Tanyeli, Alim Arlı, Tuna Kuyucu, Murat Güvenç, Emrah Altınok ve Köksal Alver’in panelist olarak katıldığı 2 oturumluk panelde İstanbul konutunda mahremiyet meselesinden, toplumsal etik arayışlarına, kentsel dönüşüm projelerine, toplumsal-mekansal değişimden mekan ve yaşam tarzlarına kadar pek çok konu üzerine tartışıldı.
Sözlü Tarih Çalışmaları devam ediyor
Sesli, görsel ve yazılı bir sözlü tarih arşivi kütüphanesi oluşturmak maksadıyla düzenlediğimiz sözlü tarih çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sözlü tarih çalışmasında şu ana kadar önemli ilim ve kültür adamlarımız ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden pek çok olaya şahitlik etmiş güngörmüş birçok insanın hatıratlarını sesli veya görüntülü kayıtlarla arşivledik. Sözlü tarih çalışmalarımıza katkıda bulunmak isteyenler www.bisav.org.tr web sayfamız üzerinde yer alan sözlü tarih başvuru formunu doldurmaları gerekiyor.
Nuri Arlasez Anma Paneli gerçekleştirildi
Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin, Osmanlıca neşriyatın Cumhuriyet’e intikalinde önemli bir yere sahip kişilerle ilgili bilgi ve hatıraları kayda geçirmek maksadıyla düzenlediği “Bir Mirasın Tevarüsü: Osmanlıca Neşriyatın Cumhuriyete İntikali” toplantı dizisi çerçevesinde Nuri Arlasez üzerine bir panel gerçekleştirildi. Arlasez’i yakından tanıyan, Beşir Ayvazoğlu, Mustafa Şahidi Örnek ve Nevzat Kaya’nın konuşmacı olduğu programda 2000 yılında kaybettiğimiz koleksiyoner Nuri Arlasez sahafçılığı, örnek şahsiyeti, hatıraları ile yad edildi.
Behçetü’l-Fetâvâ Klasik’ten çıktı!
Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin Fetva Mecmuları Neşir Atölyesince yayına hazırlanan Şeyhülislam Yenişehirli Abdullah Efendi’nin Behcetü’l-fetâvâadlı eseri yayınlandı. Bu seriden ilk olarak Seyyid Feyzullah Efendi’nin Fetâvâ-yı Feyziye’sini yayına hazırlayan grubun üçüncü kitabı Şeyhülislam Dürrîzâde Mehmed Arif Efendi’nin Netîcetü’l-fetâvâ’sı da yayın aşamasındadır.
BSV Notlar 23:Osmanlı Askeri Tarihi çıktı!
BSV Notlar Serisinin yirmi üçüncüsü Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından “Osmanlı Askeri Tarihi” başlığı ile yayınlandı. Notlar, çeşitli tarihlerde Türkiye Araştırmaları tarafından düzenlenen askeri tarih konulu programların geniş özetlerini içermektedir. Ayrıntılı bilgi için http://bisav.org.tr/yayınlar web adresi ziyaret edilebilir.
BSV Notlar 24: Güncel Sanat Notları çıktı!
BSV Notlar serisinin yirmi dördüncüsü Sanat Araştırmaları Merkezi tarafından “Güncel Sanat Notları” başlığıyla yayınlandı. “Güncel Sanat Notları”, Haziran 2011’de Sanat Araştırmaları Merkezi’nce düzenlenmeye başlayan Güncel Sanat Gezileri kapsamında Haziran ve Temmuz 2011 ayları süresince gezilen dokuz sergi hakkında grup katılımcıları tarafından kaleme alınmış yirmi üç yazıdan oluşmaktadır.
Ekmek filmi birçok ödül aldı
Bilim ve Sanat Vakfı Hayal Perdesi Sinema Topluluğu’nun son çalışmalarından biri olan Ekmek, festival yolculuğunda ödüller kazanmaya devam ediyor. Koray Sevindi’nin yönetmenliğini yaptığı film şimdiye kadar beşi birincilik olmak üzere altı ödül aldı. Hollanda’dan Leiden Uluslararası Kısa Film Festivali’nde “En İyi Film Ödülü”, Türkiye’den Kristal Klaket Kısa Film Yarışması’nda “En İyi Film Ödülü”, İstanbul Üniversitesi Altın Diş Kısa Film Festivali’nde “En İyi Film Ödülü”, Beyaz Güvercin Kısa Film Yarışması’nda “En İyi Film Ödülü”, 7. Pentedattilo Film Festivali’nde de birincilik ödülü ve Rotary Kısa Film Festivali’nde üçüncülük ödülü aldı. Üç senedir Hayal Perdesi Sinema Topluluğu atölye çalışmalarına katılan Koray Sevindi, filmin senaryosunu yine aynı topluluktan Muhammet Abdulgafur Şahin ile birlikte yazdı
Hayal Perdesi Sinema Dergisi’nin 29. sayısı çıktı
Hayal Perdesi Temmuz-Ağustos 2012 tarihli 29. sayısı www.hayalperdesi.net adresinde yayına girdi. İranlı yönetmen Mecid Mecidi ile yapılan söyleşi, Hayal Perdesi’nin 29. sayısında kapağa taşınıyor. Derginin “Vizyon” sayfalarında ise bu sayıda Prometheus, Faust, Özgür Adamlarve Azrail’i Beklerkenfilmleri bulunuyor. “Perspektif” sayfalarında Karanlık Gölgeler filmiyle bir kez daha gündeme gelen Tim Burton ve sineması incelenirken, “Açık Alan” bölümünde sinema ve tarih ilişkisi Akira Kurosawa’nın samuray filmleri üzerinden tartışılıyor. Derginin “Kısa-ca” bölümünde ise Cannes Film Festivali’ndeki “Short Film Corner” bölümü kapsamlı bir soruşturma ile ele alınıyor. “Kamera Arkası”nda senaryo destek başvuruları için hangi festivallere başvurulabileceğini araştırılırken, her sayıda farklı bir isme yöneltilen “Neden Film Seyrediyoruz?” sorusunu ise bu sayıda sosyolog Ferhat Kentel cevaplıyor.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ