İnkılâb Yayınları

Hasan Güneş

24 Mart 2008                
De­ğer­len­dir­me: Hatice Çolak Yentürk
 
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi, Tür­ki­ye araş­tır­ma­la­rı bün­ye­sin­de de­ğer­len­di­ri­le­bi­le­cek, Tür­ki­ye üze­ri­ne ya­yın ya­pan der­gi ve ya­yı­nev­le­riy­le Tür­ki­ye’ye da­ir ya­yın­cı­lık yap­ma­nın prob­lem­le­ri­ni, bu­gü­nü­nü ve ge­le­ce­ği­ni tar­tış­ma­ya de­vam edi­yor. Bu min­val üze­re dü­zen­le­nen TAM Soh­bet prog­ra­mı­nın ikin­ci ko­nu­ğu olan İn­kı­lâb Ya­yın­la­rı’nın ku­ru­cu­la­rın­dan ve ay­nı za­man­da ge­nel ya­yın yö­net­me­ni Ha­san Gü­neş ile ya­yı­ne­vi­nin ta­rih­çe­si, ya­yın po­li­ti­ka­sı, so­run­la­rı ve ge­le­ce­ği üze­ri­ne ko­nuş­tuk.
Ya­yın­cı­lı­ğa 1983’te ilk ki­ta­bı olan ve şim­di­ye ka­dar 20 bas­kı ya­pan Hüs­nü Ak­taş’ın Ke­li­me­ler ve Kav­ram­lar’ını ba­sa­rak adım atan İn­kı­lâb Ya­yın­la­rı’nın ku­ru­luş hi­ka­ye­si­ni an­la­tan Gü­neş, öy­kü­le­ri­nin çok pro­fes­yo­nel­ce, bir ya­yı­ne­vi ku­ra­lım şek­lin­de baş­la­ma­dı­ğı­nı, bu se­rü­ve­ne li­se yıl­la­rın­da Mil­lî Türk Ta­le­be Bir­li­ği’nde çı­kar­dık­la­rı mec­mu­a ile atıl­dık­la­rı­nı, üni­ver­si­te yıl­la­rın­da İs­tan­bul Kültür Oca­ğı’nın çı­kar­dı­ğı ay­lık mec­mu­a ile de­vam et­tik­le­ri­ni söy­le­di. Der­gi­nin dar­be son­ra­sı ya­yın­lan­ma­dı­ğı 80’li yıl­lar­da, bir da­ha ay­rıl­ma­ya­cak­la­rı semt olan Fa­tih’te kur­duk­la­rı ki­ta­be­vi­ne, o gün­kü at­mos­fe­rin et­ki­siy­le ver­dik­le­ri İn­kı­lâb is­mi şim­di­ki ya­yı­ne­vi­ne isim ba­ba­lı­ğı yap­mış­tır. 80’li yıl­la­rın en­te­lek­tü­el­le­ri için ya­yı­nev­le­ri bu­luş­ma ye­ri­dir ve bu yıl­lar­dan son­ra me­ram­la­rı­nı ar­tık mec­mu­a ile de­ğil ki­tap yo­luy­la an­lat­ma­ya ça­lış­mış­lar­dır.
Ya­yın­cı­lı­ğa baş­la­dık­la­rı dö­nem­de Se­bil, Di­ri­liş, Hi­lal, Ca­ğa­loğ­lu, Pı­nar gi­bi az sa­yı­da ya­yı­ne­vi bu­lun­mak­ta­dır. Bu ne­den­le ki­tap ti­raj­la­rı ol­duk­ça faz­la­dır (her bas­kı beş bin-on bin ci­va­rın­da). Tür­ki­ye’de ya­yın­cı­lık, özel­lik­le kül­tür ya­yın­cı­lı­ğı, bü­yük ku­ru­luş­la­rın va­kıf adı al­tın­da des­tek­le­ri ile iler­le­mek­te­dir. Ce­ma­at ya­yın­cı­lı­ğı ve ki­şi­sel yar­dım­lar me­se­le­nin bir baş­ka veç­he­si­dir. Bu­ra­da Gü­neş, ken­di ya­yı­nev­le­rin­de bun­la­rın hiç­bi­ri­nin söz ko­nu­su ol­ma­dı­ğı­nı vur­gu­la­ya­rak ken­di­le­ri­nin şir­ket ku­rup or­ta­ya koy­duk­la­rı ser­ma­ye ile dört beş ki­tap çı­kar­dık­la­rı­nı, ye­ni ki­tap ya­yın­la­mak için bun­la­rın kâ­rı­nın top­lan­ma­sı­nı bek­le­dik­le­ri­ni ve bu­nun ge­tir­di­ği sı­kın­tı­la­rı ak­tar­dı.
Ya­yı­ne­vi için hâ­lâ bel­li sı­kın­tı­lar de­vam et­mek­te­dir. Da­ha çok fi­kir ki­ta­bı ya­yın­la­dık­la­rı için kam­pan­ya ya­pa­ma­yan ya­yı­ne­vi, kır­ta­si­ye sa­tış­la­rın­da ki­tap he­di­ye ede­rek ki­tap­la­rı­nı yay­ma­ya ça­lış­mak­ta­dır. Ya­yın­cı­lı­ğı ge­lir ge­ti­ren bir sek­tör ola­rak gör­me­dik­le­ri için ti­ca­ret ya­pa­rak, kır­ta­si­ye, fo­to­ko­pi, di­ji­tal bas­kı gi­bi çok fark­lı alan­lar­da oluş­tur­duk­la­rı hiz­met sek­tö­rün­den edin­dik­le­ri ar­tı ge­li­ri ki­tap ha­li­ne dö­nüş­tür­mek­te ve an­cak sa­tıl­ma­ya­cak da ol­sa “bu ki­tap mut­la­ka çık­ma­lı” de­dik­le­ri ki­tap­la­rı ya­yın­la­mak­ta­dır­lar.
Ço­ğun­luk­la ilk dö­nem İs­lâm Ta­ri­hi, Ha­dis ve Ku­ran bi­lim­le­ri­ne yö­ne­lik ki­tap­la­rı ba­san ya­yı­ne­vi­nin ha­li­ha­zır­da 93 ki­ta­bı mev­cut­tur. Bu bağ­lam­da kay­nak ki­tap sa­yı­la­bi­le­cek İs­lâm Kül­tür At­la­sı ileMev­dû­di’nin Ter­cü­man-ı Ku­ran ki­tap­la­rı­nı çe­vi­ren ya­yı­ne­vi gü­nü­mü­zün ih­ti­ya­cı­na bi­na­en Ve­rim­li Ders Ça­lış­ma Not­la­rı, İş Ha­ya­tın­da Ba­şa­rı gi­bi bu çiz­gi­nin dı­şın­da ka­lan ki­tap­la­rı ken­di an­la­yış­la­rı çer­çe­ve­sin­de ya­yın­la­ma­ya baş­la­mış­tır. Ay­rı­ca, 1996 son­ra­sı ara ve­ri­len ve ye­ni tek­lif­le­re rağ­men ba­zı im­kân­sız­lık­lar ne­de­niy­le de­vam edi­le­me­yen, 9 sa­yı ya­yım­lan­mış İs­lâ­mî Sos­yal Bi­lim­ler Der­gi­si de ya­yı­ne­vi­nin önem­li ça­lış­ma­la­rın­dan bi­ri­dir.
Di­ğer ta­raf­tan çe­vi­ri ça­lış­ma­la­rı­na da önem ve­ren ya­yı­ne­vi için, Vah­ha­bi akı­mın hu­ra­fe­ci akım­la çar­pış­ma­sın­dan or­ta bir yol oluş­ma­sı gi­bi, Tür­ki­ye dı­şın­dan ki­tap­la­rın çev­ril­me­si ile ken­di­le­ri­ne ye­ni açı­lım­lar sağ­la­ma­la­rı söz ko­nu­su­dur. Bu­ra­da, ya­yı­ne­vi­nin te­mel he­de­fi “Dün­ya­nın ne­re­sin­de olur­sa ol­sun Müs­lü­man dü­şün­ce­si­nin mi­ra­sın­dan ne ala­bi­li­riz?” ve “Tür­ki­ye’de­ki en­te­lek­tüe­le bun­lar bir ışık ola­bi­lir mi?” so­ru­la­rı­nın izi­ni sür­mek­tir.
Son ola­rak za­man de­ğiş­ti­ği için Mev­dû­di gi­bi ba­zı bü­yük İs­lâm dü­şü­nür­le­ri­ni ar­tık oku­ma­ya ge­rek kal­ma­dı­ğı, on­la­rın aşıl­dı­ğı gö­rü­şü­ne ka­tıl­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Gü­neş, is­ti­ka­me­ti düz­gün olan bu tür dü­şü­nür­le­rin ki­tap­la­rı­nın gü­nü­müz­de sat­ma­ma­sı­nın tek ne­de­ni­nin ne­sil de­ği­şik­li­ği ile izah edi­le­me­ye­ce­ği­ni be­lir­tip, ön­ce­den öğ­ret­men­le­rin, çe­şit­li imam­la­rın, ka­na­at ön­der­le­ri­nin bu ki­tap­la­rı tav­si­ye et­ti­ği­ni, bir nok­ta­ya ka­dar an­la­ta­ca­ğı­nı an­lat­tık­tan son­ra ki­şi­le­ri bu ki­tap­la­ra yön­len­dir­di­ği­ni, şim­di ise bu tür bir tav­si­ye ve bir fi­kir mü­ca­de­le­si kal­ma­dı­ğı­nı id­di­a edi­yor. Bu­gün hoş­gö­rü-mü­sa­ma­ha adı al­tın­da ken­di fik­ri­mi­zi an­lat­ma ve ar­ka­sın­da du­ra­bil­me di­ren­ci­mi­zi yi­ti­re­rek ge­nel ola­rak asıl mis­yo­nu­mu­zu da kay­bet­tik di­yen Gü­neş’e gö­re, mis­yon kay­be­di­lin­ce oku­nan ki­tap­lar da, her şey de de­ğiş­miş­tir. Ar­tık ge­mi­si­ni kur­ta­ran kap­tan, ki­şi­sel ge­li­şim tar­zı ya­yın­lar re­vaç­ta­dır.
 

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.