- ANA SAYFA
- YAYINLAR
- BÜLTEN ARŞİV
- SAYI 67 YIL: 2008
- Bülten'den
Bülten'den
“Kuş uçsa gölge kalır” der şair Gülten Akın, kitabının adını taşıyan bir mısrasında. Bu yıl da, artık geleneksel hale gelen çeşitli faaliyetlerimizle, rehavet sözcüğüyle özdeşleştirilen yaz günlerini dimağlarda bir iz bırakarak, “gölge ederek” geçirmeye gayret ettik. Notlar serisinden çıkan dört farklı çalışma, TALİD dergisinin “Türk Sosyoloji Tarihi” sayısı ve uluslararası “Klasiği Yeniden Düşünmek” sempozyumunun üçüncü kitabı İslâm ve Klasik bu uğraşımızın yayınlanmış örnekleri arasında yer buldu.
Merkeze insanı koyan, onun merak duygusunu, anlama isteğini canlı tutan, anlam-değer dünyasına yatırım yapan girişimlerin atıl kalmayacağı aşikâr. Bu derinlikte kavranan ve bu sorumlulukla üretilen bilgilerle siyasetinden ekonomisine, tarihinden kültürüne istikrarlı bir toplumun gelişebileceğine inanıyor, bu doğrultuda mütevazı adımlar atmaya çabalıyoruz.
Büyük ekonomilerin, yıkılmaz zannedilen kalelerin çalkalandığı ve gündemin reklam panoları gibi değişiverdiği dünyamızda, en sahici ve en kalıcı tarafımıza atılan bu mütevazı adımlar Güz ve Kış dönemi etkinliklerimizle de devam edecek.
Bülten’in bir önceki sayısında Bilim ve Sanat Vakfı’nın, çaba ve ilgisini bir üniversite kurarak taçlandıracağını duyurmuş, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin farklı nitelikteki her tür metodik ve teorik açılıma öncülük etmeyi hedeflediğinden bahsetmiştik. Bu yılki yaz seminerlerimizi de Türkiye’nin önemli meselelerinden biri olan üniversite konusuna ayırdık ve sekiz ayrı oturumda felsefesinden mimarisine üniversiteyi tartıştık.
Her yıl düzenlediğimiz öğrenci ve ihtisas sempozyumlarında sunulan tebliğlere ayırdığımız Mecmua bölümünde, bu sayı Zeynep Altuntaş’ın “Kevâkibîzâdeler: Osmanlılarda Bir Ulema Ailesi” başlıklı makalesine yer verdik.
İlerleyen sayfalarda, Yuvarlak Masa toplantıları, ihtisas ve atölye gruplarında ele aldığımız meselelerin dökümüne ulaşabilir, Mola’larda bu yaz kaybettiğimiz İlhan Berk’in dizeleriyle soluklanabilirsiniz.
Hayırda kalın!
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ