Havadis

2008 Güz Dö­ne­mi Se­mi­ner­le­ri Baş­lı­yor

Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı’nın ge­le­nek­sel hâ­le ge­len se­mi­ner­le­ri­nin 38. dö­ne­mi 10-11 Ekim 2008 ta­ri­hin­de baş­lı­yor. Bu dö­nem­ki se­mi­ner prog­ra­mın­da, ede­bi­yat, si­ne­ma, ta­rih, fel­se­fe, ik­ti­sat, ile­ti­şim psi­ko­lo­ji­si, sos­yal teo­ri, sos­yal bi­lim gi­bi fark­lı di­sip­lin­ler­den 50 ay­rı se­mi­ner yer ala­cak. Mus­ta­fa Özel, Gök­han Çe­tin­sa­ya, M.İb­ra­him Tur­han, İh­san Ka­bil, H. Mu­rat Kö­se, Vil­dan Ser­da­roğ­lu, E. Sa­it Ka­ya, İ. Zeyd Ger­çik gi­bi bir çok uz­man isim se­mi­ner ho­ca­la­rı ara­sın­da yer alı­yor. 2008 Güz se­mi­ner­le­ri, Cu­ma ve Cu­mar­te­si gün­le­ri vak­fın Ve­fa’da yer alan mer­ke­zin­de 8 haf­ta sü­re­cek. Se­mi­ner­ler üc­ret­siz olup, ka­tı­lım için ön­ce­den ka­yıt yap­tır­mak ge­rek­mek­te­dir.

 

 

SAM Ro­man Oku­ma Gru­bu

Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin bün­ye­sin­de 2008’in Ocak ayın­dan iti­ba­ren fa­ali­ye­te baş­la­yan Ro­man Oku­ma Gru­bun­da, se­çi­len me­tin­ler­den yo­la çı­ka­rak mo­dern Türk ro­ma­nı­nın na­sıl bir se­yir iz­le­di­ği­nin in­ce­len­me­si amaç­la­nı­yor. Ça­lış­ma­nın di­ğer he­def­le­ri de ede­bi­yat ese­ri­nin han­gi ipuç­la­rı­nın izi sü­rü­le­rek oku­na­bi­le­ce­ği­nin im­kân­la­rı­nı ara­mak ve ya­za­rın “ne”yi an­lat­tı­ğın­dan çok, “na­sıl” an­lat­tı­ğı­nın pe­şi­ne dü­şe­rek de­ğer­len­di­ril­me­si­ne ör­nek­lik teş­kil et­mek. Her top­lan­tı­da, be­lir­le­nen ro­man bağ­la­mın­da ya­pı­lan bir su­nu­mun ar­dın­dan öne çı­kan hu­sus­lar ka­tı­lım­cı­lar­la tar­tı­şı­lı­yor. Yıl bo­yun­ca tar­tı­şı­lan ro­man­lar: Or­han Pa­muk, Kar; Sa­ba­hat­tin Ali, Kürk Man­to­lu Ma­don­na; Pe­ya­mi Sa­fa, Yal­nı­zız;; Oğuz Atay, Tu­tu­na­ma­yan­lar; Ada­let Ağa­oğ­lu, Bir Dü­ğün Ge­ce­si; La­ti­fe Te­kin, Sev­gi­li Ar­sız Ölüm.

Ro­man Oku­ma Gru­bu, güz dö­ne­min­de ye­ni oku­ma­lar­la ça­lış­ma­la­rı­na de­vam et­me­yi plan­lı­yor.

 

 

İs­lâm ve Kla­sik ya­yım­lan­dı

 

8-10 Ekim 2004 ta­rih­le­rin­de Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen, “Kla­si­ği Ye­ni­den Dü­şün­mek” baş­lık­lı ulus­la­ra­ra­sı sem­poz­yum­da top­lam 90 teb­liğ su­nul­muş­tu. Sem­poz­yum­da su­nu­lan bil­di­ri­ler Sem­poz­yum Dü­zen­le­me Ku­ru­lun­ca üç ana baş­lık al­tın­da tas­nif edil­di. Bun­la­rın il­ki 2006 yı­lın­da Sa­nat ve Kla­sik, ikin­ci­si 2007 yı­lın­da Me­de­ni­yet ve Kla­sik baş­lık­la­rıy­la Kla­sik ya­yın­la­rı ara­sın­dan çık­tı. İs­lâm ve Kla­sik ise se­ri­nin üçün­cü ki­ta­bı ola­rak 2008’de ya­yım­lan­dı. Böy­le­ce kla­sik kav­ra­mı di­sip­lin­le­ra­ra­sı ni­te­li­ğe uy­gun ola­rak ta­bi­i bi­lim­ler­den si­ya­se­te, ik­ti­sat­tan sa­na­ta, fel­se­fe­den di­ne ka­dar en ge­niş bi­çi­miy­le tar­tış­ma­ya açıl­dı.

 

BSV Not­lar 10 ve 11 çık­tı

Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi (SAM)’nin ha­zır­la­dı­ğı Not­lar 10 ve 11 ya­yın­lan­dı. Not­lar’dan il­ki, Türk Ede­bi­ya­tı’nın Ba­tı­lı­laş­ma­sı: Or­han Okay baş­lı­ğı­nı ta­şı­yor. Bu ki­tap­çık, SAM’ın “Kır­kam­bar” top­lan­tı­la­rı ve­si­le­siy­le Or­han Okay’la 2005 yı­lın­da yap­tı­ğı bir söy­le­şi­yi içe­ri­yor.

On bi­rin­ci Not­lar’da ise 2006 yı­lın­da ger­çek­leş­ti­ri­len “Es­ki Türk Ede­bi­ya­tı Top­lan­tı­la­rı”nın bir ve­ri­mi ola­rak Ömer Zül­fe, Mu­rat Ka­ra­ve­li­oğ­lu, Fat­ma Me­li­ha Şen ve Rey­han Ço­rak’ın, Os­man­lı baş­kent­le­ri Edir­ne, Bur­sa ve İs­tan­bul ek­se­nin­de­ki 15. ve 16. yüz­yıl di­van şi­ir­le­ri­ni in­ce­le­yen ma­ka­le­le­ri yer alı­yor. Ki­tap­çı­ğın baş­lı­ğı, Es­ki Türk Ede­bi­ya­tı Top­lan­tı­la­rı: 15. ve 16. Yüz­yıl Di­van­la­rın­da Edir­ne, Bur­sa ve İs­tan­bul.

 

İki Ödül

Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Top­lu­lu­ğu’nun ger­çek­leş­tir­di­ği film­ler­den iki­si Mar­ma­ra İle­ti­şim 10. Kı­sa Film Ya­rış­ma­sı’nda ödül ka­zan­dı. Yak­la­şık 100 fil­min ka­tıl­dı­ğı fes­ti­val­de kı­sa kur­ma­ca da­lın­da Es­ki Ka­zanla En İyi Se­nar­yo, “En İyi İs­tan­bul Bel­ge­se­li” da­lın­da Ge­ri Dö­nü­şüm’le Jü­ri Özel Ödü­lü’ne hak ka­za­nıl­dı. Ay­rı­ca Ge­ri Dö­nü­şüm bel­ge­se­li, 2008 Tem­muz ayın­da ger­çek­leş­ti­ri­len, Me­cid Me­ci­di, Co­en Kar­deş­ler ve Pa­ul Tho­mas An­der­son gi­bi ün­lü yö­net­men­le­rin film­le­riy­le ka­tıl­dık­la­rı 11. Ulus­la­ra­ra­sı Shang­ha­i Film Fes­ti­va­li’nde ge­nel prog­ra­ma se­çil­di.

 

 

Yaz se­mi­ner­le­ri so­na er­di

 

2008 Yaz se­mi­ner­le­ri 30 Ha­zi­ran-5 Tem­muz ta­rih­le­ri ara­sın­da ger­çek­leş­ti. Üni­ver­si­te te­ma­sı et­ra­fın­da de­vam eden se­mi­ner­ler bo­yun­ca, İh­san Faz­lı­oğ­lu, İb­ra­him Şi­rin, Ah­met Yıl­maz, Coş­kun Ça­kır, Sü­ley­man S. Öğün, İs­hak Ars­lan, Sa­vaş Bark­çin ve Mus­ta­fa Özel bi­rer su­num yap­tı. Yaz se­mi­ner­le­ri ge­le­nek­sel Sa­pan­ca ge­zi­siy­le son bul­du.

 

 

BSV Not­lar 12 ve 13 çık­tı

 

BSV Not­lar se­ri­si­nin on ikin­ci­si “Kur­tu­lu­şun İki Yü­zü: Ha­ki­kat ve Si­ya­set/ 350. Ölüm Yıl­dö­nü­mün­de Ka­tip Çe­le­bi” baş­lı­ğı ile ya­yın­lan­dı. Ki­tap­çık­ta, Ka­tip Çe­le­bi’nin 350. ölüm yıl­dö­nü­mü ne­de­niy­le, 17 Ka­sım 2007 ta­ri­hin­de Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi (TAM)’nin dü­zen­le­di­ği pa­ne­lin teb­liğ özet­le­ri yer alı­yor. Otu­rum baş­kan­lı­ğı­nı İh­san Faz­lı­oğ­lu’nun yü­rüt­tü­ğü pa­ne­le, Fik­ret Sa­rı­ca­oğ­lu, Eş­ref Al­taş ve Em­rul­lah Bu­lut ko­nuş­ma­cı ola­rak ka­tıl­mış­lar­dı.

On üçün­cü Not­lar, Os­man­lı İl­mi­ye­si baş­lı­ğı­nı ta­şı­yor. Ki­tap­çık­ta, TAM bün­ye­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­len ve Os­man­lı il­mi­ye­si­nin ya­pı­sı­nı, iş­le­yi­şi­ni ko­nu edi­nen al­tı top­lan­tı­nın dö­küm­le­ri bu­lu­nu­yor.

 

 

Şa­kir Ko­ca­baş web si­te­si açıl­dı

19 Ağus­tos 2006 yı­lın­da ara­mız­dan ay­rı­lan Doç. Dr. Şa­kir Ko­ca­baş, ölü­mü­nün ikin­ci yıl­dö­nü­mün­de dost­la­rı ve öğ­ren­ci­le­ri ta­ra­fın­dan Eyüp’te­ki kab­ri ba­şın­da anıl­dı. 

Ay­nı za­man­da, öğ­ren­ci­le­ri Ho­ca­la­rı­nın anı­sı­na bir web si­te­si ha­zır­la­dı. Doç. Dr. Ko­ca­baş’ın ya­yın­la­nan­lar dı­şın­da ta­mam­lan­ma­mış eser­le­ri­nin, özel bel­ge­le­ri­nin, kav­ram ça­lış­ma­la­rı­nın, ders not­la­rı­nın, çi­zim­le­ri­nin ve di­ğer ça­lış­ma­la­rı­nın pay­la­şı­ma açıl­dı­ğı si­te­ye www.sa­kir­ko­ca­bas.com ad­re­sin­den eri­şi­le­bi­lir.

 

Bi­lim Ta­ri­hi Oku­ma Gru­bu

Bi­lim Fel­se­fe­si Oku­ma Gru­bu, 2008 Ba­har dö­ne­min­de 2. ka­de­me­yi ta­mam­la­yan ve öğ­ren­ci sem­poz­yu­mun­da teb­liğ su­nan ka­tı­lım­cı­lar­la ya­pıl­dı.

İs­hak Ars­lan’ın ne­za­re­tin­de 15 gün­de bir top­la­nan gru­bun ama­cı, Bi­lim fel­se­fe­si­nin 19. yüz­yıl­dan 20. yüz­yı­la ge­çiş sü­re­cin­de do­ğa bi­lim­le­rin­de ya­şa­nan ola­ğa­nüs­tü ge­liş­me­le­re pa­ra­lel ola­rak ge­çir­di­ği dö­nü­şü­mün an­la­şıl­ma­sıy­dı. Bu amaç çer­çe­ve­sin­de se­çi­len me­tin­ler ışı­ğın­da bi­li­min ve bi­lim fel­se­fe­si­nin po­zi­ti­vist ka­rak­te­ri­ni aşa­ma aşa­ma yi­tir­me­si ve gi­de­rek ola­sı­lık­çı, ço­ğul­cu bir ya­pı­ya dö­nüş­me­si­nin ne­den­le­ri tar­tı­şıl­dı.

 

 

TA­LİD’in 11. sa­yı­sı çık­tı

Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Li­te­ra­tür Der­gi­si (TA­LİD)’nin 11. sa­yı­sı “Türk Sos­yo­lo­ji Ta­ri­hi” baş­lı­ğıy­la ya­yım­lan­dı. Tür­ki­ye’de sos­yo­lo­ji ve alt dal­la­rı, ku­ram ve me­to­do­lo­ji tar­tış­ma­la­rı, Türk sos­yo­lo­ji­sin­de mo­dern­leş­me ba­tı­lı­laş­ma ve kü­re­sel­leş­me tar­tış­ma­la­rı, sos­yo­lo­ji ta­rih­le­ri ve ders ki­tap­la­rı gi­bi ko­nu­la­rın gö­ze çarp­tı­ğı bu sa­yı­da, Ba­hat­tin Ak­şit, Kor­kut Tu­na ve Nük­het Sir­men’le ya­pıl­mış söy­le­şi­ler yer alı­yor.

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.