Pı­nar Ya­yın­la­rı

Cevat Özkaya

14 Ni­san 2008              
De­ğer­len­dir­me: Şey­ma Şa­hi­noğ­lu
 
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi, Tür­ki­ye araş­tır­ma­la­rı bün­ye­sin­de de­ğer­len­di­ri­le­bi­le­cek, Tür­ki­ye üze­ri­ne ya­yın ya­pan der­gi ve ya­yı­nev­le­riy­le Tür­ki­ye’ye da­ir ya­yın­cı­lık yap­ma­nın prob­lem­le­ri­ni, bu­gü­nü­nü ve ge­le­ce­ği­ni tar­tış­ma­ya de­vam edi­yor. Bu min­val üze­re dü­zen­le­nen TAM Soh­bet prog­ra­mı­nın üçün­cü ko­nu­ğu Pı­nar Ya­yın­la­rı’ndan Ce­vat Öz­ka­ya idi. Söy­le­şi­de Pı­nar Ya­yın­la­rı­nın ku­ru­lu­şun­dan, dö­ne­min si­ya­sî şart­la­rı­na uza­nan bir se­rü­ve­ni din­le­me im­kâ­nı bul­duk.
Öz­ka­ya, ön­ce­lik­le ya­yın­cı­lık ma­ce­ra­la­rı­nın na­sıl bir se­rü­ven ta­kip et­ti­ğin­den bah­set­ti. “Ya­yın­cı ola­lım” di­ye ya­yın­cı­lı­ğa baş­la­ma­dık­la­rı­nı ifa­de eden Öz­ka­ya’nın vur­gu­la­dı­ğı üze­re “ya­yın­cı­lık”la­rı as­lın­da, 1980 ön­ce­si sü­reç­te Tür­ki­ye’de­ki grup­laş­ma­la­rın bir so­nu­cuy­du. Öz­ka­ya, o dö­nem­de, 64’ler­de bir öğ­ren­ci ha­re­ke­ti şek­lin­de baş­la­yan ve dev­let­le bir bi­çim­de bağ­lan­tı­la­rı bu­lu­nan Ye­ni­den Mil­li Mü­ca­de­le Ha­re­ke­ti için­de ol­duk­la­rı­nı be­lirt­ti.
Ya­yın­cı­lık fa­ali­ye­tin­den ön­ce bir sü­re öğ­ret­men­lik ya­pan Öz­ka­ya, İs­tan­bul’a gel­dik­ten son­ra bir an­lam­da ken­di­ni ya­yın dün­ya­sı­nın için­de bul­muş. Ko­nuş­ma­sı­na 80 İh­ti­la­li­nin ya­yın dün­ya­sın­da bı­rak­tı­ğı et­ki­le­re da­ir il­gi çe­ki­ci tes­pit­ler­le de­vam eden Öz­ka­ya’ya gö­re, o dö­nem­de dar­be yan­lı­sı ol­ma­yan in­san­lar bi­le dar­be bek­le­me­ye baş­la­mış­lar­dı. Çün­kü, ço­cu­ğu­nu oku­la gön­de­ren an­ne-ba­ba, ço­cu­ğu­nun eve sağ­lam dön­me­si­ni is­ti­yor­du. Ko­nu­ğu­muz, dar­be­nin ya­yın dün­ya­sıy­la iliş­ki­si­ni de şu şe­kil­de di­le ge­tir­di:
“Bi­zim ha­re­ke­ti­miz­de de o dö­nem­de bir sar­sın­tı baş­la­dı. Biz o dö­nem­de Ye­ni Or­tam di­ye bir ga­ze­te çı­kar­dık. Ay­nı dö­nem­de Bi­zim Ana­do­lu ga­ze­te­si var, Ye­ni As­ya var, Ba­bıâ­li’de Sa­bah var. Ne­cip Fa­zıl­lar, İr­fan Ata­gül ağa­bey­ler vs. var ca­mia­da. Fa­kat ‘bi­zim’ di­ye­bi­le­ce­ği­niz ba­sı­nın hep­si­ni top­la­san öbür ba­sı­nın on­da bi­ri­ne bi­le denk gel­mi­yor­du. Bi­zim genç­li­ği­miz İn­kı­lab, Aka ve Rem­zi ya­yı­nev­le­ri­nin ki­tap­la­rıy­la geç­ti. Biz de bu ba­sın ha­ya­tı­na gir­mek is­ti­yor­duk. Ga­ze­te çı­kar­ma­ya gü­cü­müz yok­tu ama ya­yın yap­tı­ra­bi­lir­dik. Böy­le dü­şü­nü­yor­duk. İn­san­lar bu­nun için pa­ra­sal yar­dım­da bu­lun­du­lar. Bu in­san­la­rın ço­ğu şir­ke­tin or­ta­ğı bi­le ol­ma­dı, sa­de­ce pa­ra­sal yar­dım et­ti. Biz­de ki­tap as­lın­da teb­liğ va­sı­ta­sı­dır ve teb­li­ğe ko­nu olan bir şe­yin pa­ra ile sa­tıl­ma­sı da bi­zim alı­şık ol­du­ğu­muz bir şey de­ğil­dir. An­cak in­san­la­rın nez­din­de ki­ta­bı kıy­met­li ha­le ge­tir­me­nin yo­lu ki­ta­bı pa­ray­la sat­mak­tı. Ha­re­ket gev­şe­me­ye baş­la­dı­ğın­da ise çok faz­la ken­di ken­di­mi­ze kal­dı­ğı­mı­zı fark et­tik. MTTB ile bi­na­mız kar­şı kar­şı­ya ol­du­ğu hal­de hiç­bir MTTB’li ar­ka­da­şı ta­nı­ma­dı­ğı­mı fark et­tim. Bu sa­de­ce bi­zim için böy­le de­ğil­di, her grup ken­di için­de dö­nü­yor­du. Ama ih­ti­lal­den son­ra et­ra­fı­mız­da­ki hal­ka­lar yı­kı­lın­ca su­dan çık­mış ba­lı­ğa dön­dük ve bir da­ğıl­ma sü­re­ci baş­la­dı. Biz de o da­ğıl­ma sü­re­cin­de, Ana­do­lu’ya gi­de­cek olan bu ar­ka­daş­la­rı en azın­dan iyi iş­ler ya­pan ar­ka­daş­lar ola­rak gön­de­re­lim is­te­dik. Bi­ri­le­ri­ne bir şey­ler an­la­ta­lım is­te­dik ve bu dü­şün­ce­miz bir ki­ta­pe­vi kur­may­la ken­di­ni ger­çek­leş­tir­di. Ora­ya genç­ler ge­lir, der­le­nir to­par­la­nır ya­yı­ne­vi de ken­di­ni de­vam et­tir­miş olur, di­ye dü­şün­dük. Bu şe­kil­de baş­la­dık.”
Öz­ka­ya, ko­nuş­ma­sı­na ya­yı­ne­vi çev­re­sin­den isim­le­re da­ir ha­tı­ra­la­rı­nı pay­la­şa­rak de­vam et­ti. Söy­le­şi, so­ru ce­vap fas­lıy­la ni­ha­yet bul­du.

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.