Ke­bi­keç Ya­yın­la­rı

Kudret Emiroğlu

23 Ha­zi­ran 2008           
De­ğer­len­dir­me: Ha­ti­ce Ço­lak Yen­türk
 
Ke­bi­keç, Do­ğu mi­to­lo­ji­sin­de ki­tap­la­rı her tür­lü ha­şe­rat­tan ko­ru­yan ci­nin adı­dır. Ki­ta­bın üze­ri­ne “Ya Ke­bi­keç” ya­zıl­dı­ğın­da kurt­lar o ki­ta­bı ye­mez. Ke­bi­keç Ya­yın­la­rı ve İn­san Bi­lim­le­ri İçin Kay­nak Araş­tır­ma­la­rı Der­gi­si’nin hem ken­di iç­re, hem de Türk ya­yın­cı­lı­ğın­da is­miy­le mü­sem­ma böy­le bir iş­le­vi ye­ri­ne ge­tir­di­ği­ni söy­le­mek mü­ba­la­ğa ol­ma­ya­cak­tır sa­nı­yo­ruz. Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği TAM- Soh­bet/Ya­yı­nev­le­ri prog­ra­mı­nın be­şin­ci ko­nu­ğu Kud­ret Emi­roğ­lu ile hem ken­di ya­zar, edi­tör ve çe­vir­men kim­lik­le­ri ve hem de ku­ru­cu­su ve hâ­len ya­yın yö­net­me­ni bu­lun­du­ğu Ke­bi­keçder­gi­si-ya­yın­la­rı üze­ri­ne soh­bet et­tik. 
Emi­roğ­lu il­kin, bel­ki bir te­şek­kür ma­hi­ye­tin­de, Ah­met Yük­sel’in fi­nan­sör­lü­ğü­nün ya­yı­nev­le­ri ve der­gi­le­ri için bü­yük ni­met ol­du­ğu­nu, böy­le­ce hiç ma­lî dar­bo­ğa­za gir­me­dik­le­ri­ni ve her şey­den per­va­sız, gö­nül­le­rin­ce ça­lı­şa­bil­dik­le­ri­ni söy­le­ye­rek ko­nuş­ma­sı­na baş­la­dı. Ge­nel sey­rin­de ya­yı­ne­vin­den zi­ya­de der­gi üze­ri­ne ko­nu­şan Emi­roğ­lu, ya­yın­cı­lık­ta gö­nül­lü ça­lış­ma­lar­la ak­tif kal­dık­la­rın­dan ve hat­ta ki­tap gel­sin di­ye de­ğil, gel­me­sin di­ye bak­tık­la­rın­dan bah­se­de­rek yıl­da iki de­fa çı­ka­rı­lan ve ti­ra­jı or­ta­la­ma bin ci­va­rın­da sey­re­den Ke­bi­keç der­gi­sin­de ıs­mar­la­ma ya­zı bu­lun­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti.
Çe­vi­ri ve çe­vi­ri ki­tap me­se­le­si­ne de de­ği­nen Emi­roğ­lu’na gö­re Tür­ki­ye’de çe­vi­ri ger­çek an­lam­da bir mes­lek ola­ma­mış­tır. Yal­nız, harç­lı­ğa ih­ti­yaç du­yan­lar bu işi yap­mak­ta­dır. Bu­gün Ame­ri­ka’da 4-5 ki­tap çe­vir­mek çe­vir­me­nin 20 yı­lı­nı fi­nan­se eder­ken, Tür­ki­ye’de ame­le­lik gi­bi­dir; çe­vi­rir­ken zey­tin ek­mek ye­nir, çe­vi­ri bi­tin­ce pa­ra­sız ka­lı­nır.
Ya­yın­cı­lık­la il­gi­li sı­kın­tı­la­rın ba­şın­da ya­yın­cı­lı­ğın ya­şa­dı­ğı dö­nü­şüm yat­mak­ta­dır, ar­tık ya­yın­cı­lık­ta da iş­le­yen, ser­ma­ye zih­ni­ye­ti­dir. Ya­yı­nev­le­ri­nin en kö­tü se­ne­si olan ge­çen yıl (2007), Tür­ki­ye için as­lın­da bir re­kor yı­lı­dır, zi­ra 20 bin fark­lı ki­tap ba­sıl­mış­tır. Bu bir dö­nü­şü­mün te­pe nok­ta­sı­dır. An­cak ki­ta­bın çok ba­sıl­ma­sı çok sa­tıl­dı­ğı­nı, çok sa­tıl­ma­sı da çok okun­du­ğu­nu ve he­le de ka­li­te­si­ni ga­ran­ti­le­mez. Ör­ne­ğin top­lum­sal ke­sim­le­re gö­re best­sel­ler­lar, İh­yâ-yı Ulû­mi’d-din­ler, Ka­pi­tal (Das Ca­pi­tal)’ler mo­da ki­tap­lar­dır raf­ta tu­tul­ma­sı ge­re­ken. Ede­bi­yat­ta ise genç­li­ğin oku­du­ğu ken­di tec­rü­be­siz­lik­le­ri­dir, ba­sı­lan ki­tap­la­rın ço­ğu ilk aş­kın ilk ro­ma­nı ma­hi­ye­tin­de­dir.
Ki­ta­pe­vi ol­mak­la ki­tap­se­ver ol­mak ara­sın­da­ki far­ka da işa­ret eden Emi­roğ­lu için bun­lar­dan bi­rin­ci­si ti­ca­ret­tir ve gü­nü­müz şart­la­rın­da oku­yu­cu­ya yok de­me­mek için dük­kâ­nın­da or­ta­la­ma 50 bin ki­tap bu­lun­dur­mak zo­run­da olan Ki­ta­pe­vi için pi­ya­sa ol­duk­ça sı­kın­tı­lı­dır. Pi­ya­sa gi­bi za­man ve za­man­la oran­tı­lı ola­rak her şey de­ğiş­mek­te­dir. Ar­tık ya­yım­cı­lık sek­tö­rün­de, so­run kâ­ğıt ve ka­za­nan kâ­ğıt­çı­lar de­ğil­dir. Ara­ba­la­rın, ta­kım­la­rın bi­le ken­di­le­ri­ne özel der­gi­le­ri var­dır. İş­te bi­zim bu çe­şit­li­lik­te ne ol­du­ğu­muz önem­li­dir; soh­bet­ler­de söy­le­ye­cek la­fı­mız ol­sun di­ye de­ğil, çe­şit­len­mek için oku­ma­lı­yız. Kla­sik ge­le­ne­ği­miz­de bi­len de­ğil, bil­me­yen ya­zar­dı. Bi­len, öğ­ren­ci ye­tiş­tir­me­ye ça­lı­şır­dı. Söz­lü ge­le­nek kal­ma­dı­ğın­dan ve ka­nal­lar iş­le­me­di­ğin­den pek çok şey gi­bi bu du­rum da so­run­lu ar­tık. Ön­ce­den adam ol­mak is­te­nir­di, şim­di her­kes ken­di­ni sat­ma der­din­de.
Ya­yın­cı­lık gi­bi da­ğı­tım so­run­la­rı­na da de­ğin­di­ği­miz soh­be­ti­miz­de An­ka­ra, İs­tan­bul ve İz­mir gi­bi met­ro­pol­ler dı­şın­da, ya­yı­ne­vi­nin taş­ra­da bor­cu­nu top­la­ya­ma­dı­ğı için, ki­tap da­ğı­tı­mı­nın zor­lu­ğun­dan bah­se­den ve bu nok­ta­da in­ter­net üze­rin­den ki­tap sa­tış­la­rı me­se­le­si­ne gi­ren Emi­roğ­lu’na gö­re, da­ğı­tım­cı­lık ve taş­ra­da­ki­le­rin mağ­du­ri­ye­ti açı­sın­dan in­ter­net sa­tış­la­rı bü­yük avan­taj ola­rak gö­rü­le­bi­lir. An­cak kâ­ğıt fii­len var ol­mak­tır, in­ter­net ise hu­ku­ken. Ağa­bey­le­ri­ni ki­tap­çı­lar­da ta­nı­dık­la­rı­nı, oku­ma­nın ol­ma­sa da ki­ta­bın böy­le­ce kut­sal­laş­tı­ğı­nı an­la­tan Emi­roğ­lu için in­ter­net­te­ki ki­tap si­te­le­ri ki­tap­çı sı­cak­lı­ğı­nı ve sa­mi­mi­ye­ti­ni ve­re­bil­mek­ten epey­ce uzak­tır. Tür­ki­ye’de ar­tık ki­tap gök­ten ra­fa in­mek­te­dir; re­ka­bet do­lu, kı­sıt­lı sü­re­ler­de ken­di­ni gös­ter­mek zo­run­da ol­du­ğu, ba­şa­rı­sı­na gö­re sırt­tan ya da yüz­den gös­te­ril­di­ği raf­la­ra.

Son ola­rak Tür­ki­ye’de­ki ve Av­ru­pa’da­ki ya­yın­cı­lık­la­rı, mat­baa­nın ica­dın­dan bu ya­na sey­re­den sü­reç için­de ko­num­lan­dı­rıp kar­şı­laş­tı­ran Emi­roğ­lu’na gö­re ha­li­miz hiç de par­lak de­ğil­dir. Ya­yı­nev­le­ri­miz Av­ru­pa’da ens­ti­tü­le­rin bas­tı­ğı ki­tap­la­rı bas­mak­ta­dır ve üs­te­lik bas­tık­la­rı­nın da önem­li bir kıs­mı çe­vi­ri­dir. Ha­sı­lı ka­zan­mak­tan zi­ya­de on­la­ra ka­zan­dır­mak­ta­yız. Bu nok­ta­da in­san bağ­la­mın­da iyim­ser, an­cak ku­rum­sal an­lam­da kö­tüm­ser ol­du­ğu­nu söy­le­yen Emi­roğ­lu, su­nu­mu­nun ar­dın­dan din­le­yi­ci­le­rin so­ru­la­rı­nı iç­ten­lik­le ce­vap­la­dı

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.