Timaş Yayınları

Emine Eroğlu

19 Ocak 2009
De­ğer­len­dir­me: Zeynep Süslü Berktaş
 
Tür­ki­ye’de ya­yın­cı­lık yap­ma­nın prob­lem­le­ri­ni, bu­gü­nü­nü ve ge­le­ce­ği­ni tar­tış­tı­ğı­mız ya­yı­nev­le­ri top­lan­tı­sı­nın ye­din­ci mi­sa­fi­ri Ti­maş Ya­yın­la­rı Ya­yın Yö­net­me­ni Emi­ne Eroğ­lu’ydu. Eroğ­lu’ndan “mis­yon ya­yın­cı­lı­ğı”ndan “sek­tö­rel ya­yın­cı­lık”a Ti­maş’ın se­rü­ve­ni­ni din­le­dik.
Kı­sa öz­geç­mi­şi ve ya­yın­cı­lık se­rü­ve­ni­ni an­la­ta­rak ko­nuş­ma­sı­na baş­la­yan Eroğ­lu’nun be­lirt­ti­ği üze­re, He­ki­moğ­lu İs­ma­il, Şu­le Yük­sel Şen­ler ve Ah­met Gün­bay Yıl­dız gi­bi ya­zar­lar­la bir­lik­te bir “mis­yon ya­yı­ne­vi” ola­rak ku­ru­lan Ti­maş, za­man­la kla­sik­le­ri de uyar­la­ya­rak Ana­do­lu’da ken­di­ne önem­li bir pa­zar oluş­tur­muş ve da­ha son­ra­sın­da bu “mis­yon ya­yı­ne­vi”, Tür­ki­ye’nin he­men he­men bü­tün il­le­rin­de ki­tap ile oku­yu­cu­su­nu bu­luş­tu­ran ku­rum­sal bir ya­pı­ya dö­nüş­müş­tür.
Eroğ­lu’nun ifa­de­siy­le Ti­maş Ya­yın­la­rı’nda­ki ka­ri­ye­ri­ne edi­tör ola­rak baş­la­dı­ğı sı­ra­da ya­yı­ne­vi­nin çok iyi bir pa­zar­la­ma ve sa­tış bi­ri­mi bu­lun­mak­la be­ra­ber edi­tör eki­bi ay­nı du­rum­da de­ğil­di. Bu du­ru­mun fark edil­me­siy­le eki­be ko­nu­sun­da uz­man, ye­te­nek­li edi­tör­ler ek­le­ne­rek, alan tef­ri­ki­ne gi­dil­miş ve Emi­ne Eroğ­lu da bu ve­si­le ile ya­yın yö­net­me­ni un­va­nı­nı ala­rak gö­re­vi­ne de­vam et­miş­ti. Ya­yı­ne­vin­de­ki bu de­ği­şim­le bir­lik­te ço­cuk, genç­lik, ta­rih, ak­tü­el-si­ya­set, psi­ko­lo­ji ki­tap­la­rı tek bir edi­tör ta­ra­fın­dan de­ğil; fark­lı edi­tör­ler ta­ra­fın­dan ta­kip edil­me­ye baş­lan­mış­tı. Böy­le bir tef­rik­te­ki en mü­him ga­ye ve he­def, her bö­lü­mün bir ya­yı­ne­vi man­tı­ğıy­la ça­lış­ma­sı­dır. Bu du­rum edi­tör­le­rin ken­di alan­la­rın­da­ki ça­lış­ma­la­rı da­ha iyi ta­kip et­me­le­ri­ne, ko­nu­sun­da uz­man ya­zar­la­ra ula­şıl­ma­sı­na im­kân sağ­la­mış­tır. Böy­le­ce, ta­rih ala­nın­da İl­ber Or­tay­lı, Mus­ta­fa Ar­ma­ğan ve Ke­mal Kar­pat; ede­bi­yat ala­nın­da Na­zan Be­ki­roğ­lu, Fat­ma Ka­ra­bı­yık Bar­ba­ro­soğ­lu, Ali Ay­çil ve Hil­mi Ya­vuz; psi­ko­lo­ji ala­nın­da Nev­zat Tar­han, Ke­mal Sa­yar, Oğuz Tan ve Mus­ta­fa Ulu­soy ya­zar kad­ro­su­na ek­len­miş­tir. Bu du­rum ya­yı­ne­vi­nin fark­lı alanlar­da bir­çok ese­ri ve ya­za­rı bün­ye­sin­de bu­lun­dur­ma­sı­na ze­min ha­zır­lar­ken, ya­za­ra da ese­ri­ni oku­ruy­la bu­luş­tur­ma­nın mad­dî ve ma­ne­vî haz­zı­nı ya­şat­mak­ta­dır.
Di­ğer ta­raf­tan ya­yı­ne­vin­de­ki bu ka­te­go­ri­zas­yon ta­bii sü­re­cin­de de­vam eder­ken, ye­ni alan­la­rın açıl­ma­sı­nı ve uz­man­laş­ma­yı da be­ra­be­rin­de ge­tir­miş­tir. Eroğ­lu, bu bağ­lam­da “Ha­tı­rat Ki­tap­lı­ğı” adı al­tın­da, bir dö­ne­me ta­nık­lık et­miş mü­him in­san­la­ra ait ha­tı­rat­lar, mek­tup­lar, ra­por­lar ve di­ğer önem­li ev­rak­la­rı top­la­ya­rak ör­gün ta­rih ya­zı­mı­nın dı­şın­da bir ta­rih ya­zı­mı ger­çek­leş­tir­me­yi amaç­la­dık­la­rı­nı ve bu­na kay­nak­lık ede­cek yüz­ler­ce hat­ta bin­ler­ce ha­tı­rat ya­yın­la­ma ha­yal­le­ri ol­du­ğu­nu söy­le­di. Ti­maş’ın, bu tür­den ha­yal­le­ri ger­çek­leş­tir­me­ye mü­sa­it bir ya­pı­sı ve da­ha da önem­li­si büt­çe­si bu­lun­du­ğu­nun al­tı­nı çi­zen Eroğ­lu için bu, ken­di­si­nin Ti­maş’ta kal­ma­sı­nın da en bü­yük amil­le­rin­den­dir.
Bu­gü­ne ka­dar 2000’in üze­rin­de ki­tap ba­san Ti­maş’ın, 2009 iti­ba­riy­le de çe­şit­li ka­te­go­ri­ler­de 350 ki­tap ya­yın­la­ma­yı he­def­le­di­ği­ne de­ği­nen Eroğ­lu, ya­yın­cı­lı­ğın, ge­len dos­ya­la­rı de­ğer­len­dir­mek­ten iba­ret ol­ma­dı­ğı­na, ya­yı­nev­le­ri­nin he­def­le­ri­nin ve ya­yın plan­la­rı­nın bu­lun­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çek­ti. Bu bağ­lam­da, ken­di­le­ri­nin de bir se­ne ön­ce­si­ni ge­ri­de bı­ra­ka­rak ye­ni ya­zar­lar­la, fark­lı alan­lar­da­ki ki­tap­la­rı ya­yın­la­mak ve her ge­çen gün iv­me ka­za­na­rak ya­yın­cı­lık yap­mak is­te­dik­le­ri­ni an­lat­tı. Bu nok­ta­da rek­lam ve ba­sın ta­nı­tı­mı­nın ya­yın­cı­lık için öne­mi­ne de işa­ret eden Eroğ­lu, ar­tık ge­le­nek­ten ge­len ya­yı­nev­le­ri­nin bi­le bu ara­cı kul­lan­dık­la­rı­nı (kul­lan­mak zo­run­da kal­dık­la­rı­nı) ifa­de et­ti. Eroğ­lu’na gö­re, ya­yın için bü­tün bi­rim­le­rin ay­nı bün­ye­de te­şek­kül et­me­si ve in­si­cam­lı bir şe­kil­de ça­lış­ma­nın ya­nı sı­ra çı­kan ki­tap­la­rın il­gi­li ba­sın ara­cı­lı­ğıy­la ta­nı­tı­mı­nı yap­mak dün­ya kri­ter­le­rin­de bir ya­yı­ne­vi­nin en mü­him vas­fı­dır. Bu sa­ye­de ya­yı­nev­le­ri ki­tap ba­sı­mın­dan ka­zan­dık­la­rı­nı yi­ne ki­ta­ba dö­nüş­tü­re­bi­le­cek­ler­dir.
Ya­yı­ne­vi­nin, ça­lış­ma­la­rı­na sa­de­ce ken­di­si­nin be­lir­le­di­ği amaç­lar­la de­ğil; il­gi­li di­ğer ku­rum­la­rın ih­ti­yaç­la­rı­nı da göz önün­de bu­lun­du­ra­rak de­vam et­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Eroğ­lu, Ti­maş’ın bu mâ­nâ­da ço­cuk ya­yın­la­rı için ana­okul­la­rı ve il­ko­kul­lar­la be­ra­ber ça­lış­tı­ğı­nı söy­le­di. Pro­fes­yo­nel da­nış­man­lık ku­ru­luş­la­rıy­la ça­lı­şan Ti­maş’ın yurt­dı­şın­da­ki fu­ar­la­ra na­sıl ha­zır­lan­dı­ğı­na da de­ği­nen Eroğ­lu, bu tür fu­ar­lar­da dün­ya ça­pın­da bir ya­yı­ne­vi ol­mak için te­lif sa­tış­la­rı­nın ge­re­ği­ne işa­ret et­ti.

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.