Havadis
Adnan Büyükdeniz anıldı
19 Ekim 2009’da kaybettiğimiz Dr. Adnan Büyükdeniz Bilim ve Sanat Vakfı, Albaraka Türk, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı ve Türkiye Milli Kültür Vakfı’nın ortaklaşa düzenledikleri bir program ile 26 Aralık 2009 tarihinde anıldı. Bilim ve Sanat Vakfının Vefa’daki merkezinde gerçekleştirilen programda Vakıf Başkanımız Mustafa Özel’in dışında Candan Karlıtekin, Ahmet Ertürk ve Fahrettin Yahşi de söz aldılar. Program dahilinde açılan Adnan Büyükdeniz Fotoğraf Sergisi Bilim ve Sanat Vakfı 3. katta 26 Aralık 2009-23 Ocak 2010 tarihleri arasında gezilebilir.
Dimitri Gutas BSV’deydi…
İslam felsefesi ve İbn Sînâ üzerine kaleme aldığı eserlerle tanınan Yale Üniversitesi Yakın Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dimitri Gutas, 23 Aralık 2009 tarihinde BSV’yi ziyaret etti. İstanbul ve Marmara üniversitelerinde İslam felsefesi alanında çalışan öğretim üyeleri ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de katıldığı sohbet toplantısında Prof. Gutas’ın İslam felsefesine bakışı ve İbn Sînâ felsefesine yaklaşımı yanında Batı’da bu sahada yapılan çalışmalara dair değerlendirmeleri tartışıldı.
KAM Ekonomi Seminerleri’ne başladı…
Küresel Araştırmalar Merkezi “Ekonomi Seminerler” başlığı altında yeni bir toplantı serisine başladı. Küresel ekonomik ve finansal sistem, uluslararası ekonomi politik, Türkiye ekonomisi, para politikaları, uluslararası ekonomik ve finansal kurumlar ile politikalar gibi konularda gerek sektör tecrübesi olan gerekse akademik çalışmalar yapan uzmanların görüş, düşünce ve önerilerinin tartışılacağı serinin 31 Ekim 2009’da yapılan ilk toplantısında Ahmet Faruk Aysan “Yönetişim Kurumlarının Gelir Dağılımı ve Hükümet Harcamaları İlişkisindeki Gölgeleyici Rolü” başlıklı bir seminer sundu.
Panel: Türk Sineması Nereye?
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Hayal Perdesi Sinema Dergisi, 14. sayısının dosya konusuna paralel seçilen “Türk Sineması Nereye?” başlıklı bir panel düzenledi. 30 Kasım 2009 tarihinde aramızdan ayrılan Ahmet Uluçay’a ithaf edilen panelde 2008-2009 vizyonu ağırlıkta olmak üzere Türk sinemasının geldiği nokta tartışıldı. İhsan Kabil’in yönettiği panele Asuman Suner, Nezih Erdoğan ve Zahit Atam katıldı.
2009 Güz Seminerleri sona erdi
16 Ekim-12 Aralık 2009 tarihleri arasında, toplam sekiz hafta süren Güz seminerleri Genel, Giriş, Temel ve Özel olmak üzere 4 grupta ve 53 başlık altında gerçekleşti.
Fanzinden “e-dergi”ye: Hayal Perdesi
Hayal Perdesi 2003-2009 aralığında sürdürdüğü on üç sayılık sinema fanzini yolculuğunu Ocak-Şubat 2010 tarihli 14. sayısından itibaren profesyonel bir mecraa taşıyor. İki ayda bir yayınlanacak dergi, www.hayalperdesi.net adresinden okuyucularıyla buluşacak. Hayal Perdesi Sinema Dergisi, zengin içeriğiyle birlikte özgün tasarımıyla da dikkat çekiyor. Son yıllarda Türk sinemasındaki hareketlilik sinema yazınında da kendini gösteriyor. Hayal Perdesi, film eleştirisine getirdiği yeni solukla bu kulvarda mütevazı bir adım atmayı ve tabiî ki bu adımların yankılarını izlemeyi hedefliyor. Vizyon, sinema haberleri, söyleşilerle zenginleşen içeriği ve sürprizleriyle Hayal Perdesi web sitesi, “Türk Sinemasının 2009 Vizyonu”nu ele alan 14. sayı ile okuyucularıyla buluştu. Dergiye www.hayalperdesi.net adresinden ulaşılabilir.
2010 Bahar Seminerleri başlıyor
Bilim ve Sanat Vakfı’nın 41. dönem seminerleri 5-6 Mart 2010 tarihinde başlıyor. Bu dönemki seminer programında, edebiyat, sinema, tarih, felsefe, iktisat, iletişim psikolojisi, sosyal teori, sosyal bilim gibi farklı disiplinlerden seminerler yer alacak. 2010 Bahar seminerleri, Cuma ve Cumartesi günleri vakfın Vefa’da yer alan merkezinde 8 hafta boyunca sürecek. Seminerler ücretsiz olup, katılım için önceden kayıt yaptırmak gerekmektedir.
SAM’dan yeni bir program: Mimari Düşünceler
Sanat Araştırmaları Merkezi, Kübra Turangil ve Feyza Köse’nin hazırladığı Mimari Düşünceler başlıklı yeni bir programa başladı. 2009-2010 döneminde aylık olarak planlanan Mimari Düşünceler başlıklı program dizisinin ilk ikisi Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşti. “Kültürel, Dinî ve Mimarî Etkileşim; Cumhuriyet’ten Günümüze Cami Mimarîsinin Değişim ve Gelişim Süreci” başlıklı 18 Kasım 2009 tarihinde gerçekleşen ilk toplantının konuğu Prof. Dr. Sadettin Ökten’di.
16 Aralık 2009 tarihinde gerçekleşen ikinci toplantının konuğu ise Prof. Dr. Uğur Tanyeli idi. Bu programda 1870’den bu yana Türkiye’deki mimarlık kimlik bağlamında tartışıldı. 2010 yılı boyunca devam etmesi planlanan Mimari Düşünceler toplantı dizisinde yapılan sunumların kitap halinde yayınlanması planlanıyor.
10. dönem Osmanlıca Seminerleri başladı
Üç senedir başarı ile devam eden Osmanlıca okuma grubu 10. dönemine 3 Ekim’de yapılan seviye tespit sınavı neticesinde oluşan 9 grup ile 12 Ekim’de başladı.
1 Mart-18 Haziran 2010 tarihleri arasında Matbu, Yazma ve Arşiv olmak üzere üç ayrı seviyede devam edecek 11. dönem seminerleri için başvurular 20 Ocak-5 Şubat 2010 tarihleri arasında alınacaktır.
Dîvân 26 çıktı
Dîvân Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi’nin 26. sayısı siyasî düşünceler tarihinden 17. yüzyıl Osmanlı siyasî tarihine, yine aynı yüzyılda Osmanlı’da cereyan eden faiz ve mu‘amele-i şer‘iyye tartışmalarından 1909’da Meşrutiyet’e karşı Halep-Kosova hattında ortaya çıkan isyana, Cumhuriyet sonrası yaşanan hilafet tartışmalarından eğitim tarihine kadar geniş bir alanı kapsayan altı makale yanında kitap ve sempozyum değerlendirmeleriyle okuyucularının karşısında.
Notlar 17 çıktı
Küresel Araştırmalar Merkezi’nin “Islamophobia Konuşmaları” başlığı ile davet ettiği Prof. Hans Koechler, Dr. Saied Reza Ameli ve Shenaz Bunglawala’nın son dönemde konu üzerinde yapılan tartışmalara dikkat çektikleri konuşmaları İslamofobianın çok yönlü doğasının anlamak açısından önemli açılımlar sağlamaktadır. Konuşmalar Melahat Yalçın, Gülnur Kılıçoğlu ve Talha Üstündağ tarafından Türkçeye tercüme edildi ve Sevinç Özcan tarafından yayına hazırlandı.
Notlar 18 çıktı
Karikatür, illüstrasyon ve grafik tasarımları ile tanınan, “Kral ve Soytarı” adlı çizgi bantlarını halen sürdüren, çok sayıda çocuk kitabına ve çocuk dergisine “renk veren” Dağıstan Çetinkaya, 18 Şubat 2009 tarihinde Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği Kırkambar Sohbet programının konuğu olmuştu. Neslihan Demirci’nin yayına hazırladığı BSV Notlar serisinin on sekizincisinde, sanatçının samimiyetle dışa vurduğu zihin dünyasıyla dinleyicilere yepyeni pencereler açtığı “Çizgidışı Bir Çizerle Çizgiler Üzerine” başlıklı bu söyleşiyi bulabilirsiniz.
Türkiye’de/Türkçede Felsefe Üzerine Konuşmalar yayınlandı
Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde Kasım 2007’de kurulan Felsefe Zümresi’nin ilk faaliyeti olan Türkiye’de/Türkçede Felsefe toplantı serisinin çözümleri Küre Yayınları tarafından yayınlandı. İsmail Kara, Ş. Teoman Duralı, Ömer Naci Soykan, Doğan Özlem, Zeynep Direk, Ahmet Arslan ve İhsan Fazlıoğlu’nun katılımıyla Mayıs 2008-Haziran 2009 tarihleri arasında yedi oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantıların ana eksenini şu iki soru oluşturuyor: Dil ile düşünce arasındaki ilişkinin mahiyeti nedir? Felsefenin evrensel niteliğiyle Türk, İngiliz, Alman, Amerikan, İran felsefesi vb. kültür ya da milliyet zemininde tanımlanan felsefî faaliyetler arasında ne tür bir ilişki vardır?
Fetâvâ-yı Feyziye yayınlandı
Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen Osmanlıca Seminerlerini tamamlamış bir grup arkadaşın katılımıyla oluşan Fetva Mecmuaları Neşir Grubu’nun ilk çalışması olan Fetâvâ-yı Feyziye yayınlandı. Grubun ikinci çalışması; Behcetü’l-Fetâvâ yayına hazırlanmaktadır.
Hayal Perdesi Sinema Topluluğu ilk ürünlerini verdi
Küre Yayınları’nın İhsan Kabil editörlüğündeki Hayal Perdesi Kitaplığı adını taşıyan sinema dizisinin ilk kitapları, aynı zamanda Kabil’le gerçekleştirilen uzun soluklu atölye çalışmasının da ilk ürünleri.Ayşe Pay’ın hazırladığı Yönetmen Sineması serisinin ilk üç kitabı sırasıyla yeni kuşak yönetmenlerden Derviş Zaim, Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz’a odaklanıyor.
Son yıllarda Türk sinemasındaki hareketlilik sinema yazınında da kendini gösterirken çalışma, nitelikli film eleştirisine sıklıkla rastlamadığımız bu kulvarda önemli bir çaba olarak konumlanıyor. Filmlerin kavramsal dünyasına girerek okuyucuları bu imgelerin anlamına yaklaştırmayı hedefleyen yazılar Celil Civan, Ümit Aksoy, Ayşe Pay, Fuat Er, Hilal Turan, Esra Bulut, Betül Demirel ve Barış Saydam imzasını taşırken Tuba Deniz, Ayşe Pay ve Ebru Afat’ın Zaim ve Demirkubuz’la yaptıkları söyleşiler, yönetmenlerin sinema anlayışlarına tanıklık ediyor.
Farklı disiplinlerden beslenerek kaleme alınan eleştiri yazılarından oluşan Yönetmen Sineması serisi, Yeni Türk Sineması’nın çıtasını belirleyen yönetmenlerin kurdukları sinema evrenine birer yolculuk vaat ediyor.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ