Havadis

Ad­nan Bü­yük­de­niz anıl­dı
19 Ekim 2009’da kay­bet­ti­ği­miz Dr. Ad­nan Bü­yük­de­niz Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı, Al­ba­ra­ka Türk, Bo­ğa­zi­çi Yö­ne­ti­ci­ler Vak­fı ve Tür­ki­ye Mil­li Kül­tür Vak­fı’nın or­tak­la­şa dü­zen­le­dik­le­ri bir prog­ram ile 26 Ara­lık 2009 ta­ri­hin­de anıldı. Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı­nın Ve­fa’da­ki mer­ke­zin­de ger­çek­leş­ti­ri­len prog­ram­da Va­kıf Baş­ka­nı­mız Mus­ta­fa Özel’in dı­şın­da Can­dan Kar­lı­te­kin, Ah­met Er­türk ve Fah­ret­tin Yah­şi de söz al­dı­lar. Prog­ram da­hi­lin­de açı­lan Ad­nan Bü­yük­de­niz Fo­toğ­raf Ser­gi­si Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı 3. kat­ta 26 Ara­lık 2009-23 Ocak 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da ge­zi­le­bi­lir.
 
Di­mit­ri Gu­tas BSV’dey­di…
İs­lam fel­se­fe­si ve İbn Sî­nâ üze­ri­ne ka­le­me al­dı­ğı eser­ler­le ta­nı­nan Ya­le Üni­ver­si­te­si Ya­kın Do­ğu Dil­le­ri ve Me­de­ni­yet­le­ri Bö­lü­mü öğ­re­tim üye­si Prof. Di­mit­ri Gu­tas, 23 Ara­lık 2009 ta­ri­hin­de BSV’yi zi­ya­ret et­ti. İs­tan­bul ve Mar­ma­ra üni­ver­si­te­le­rin­de İs­lam fel­se­fe­si ala­nın­da ça­lı­şan öğ­re­tim üye­le­ri ile yük­sek li­sans ve dok­to­ra öğ­ren­ci­le­ri­nin de ka­tıl­dı­ğı soh­bet top­lan­tı­sın­da Prof. Gu­tas’ın İs­lam fel­se­fe­si­ne ba­kı­şı ve İbn Sî­nâ fel­se­fe­si­ne yak­la­şı­mı ya­nın­da Ba­tı’da bu sa­ha­da ya­pı­lan ça­lış­ma­la­ra da­ir de­ğer­len­dir­me­le­ri tar­tı­şıl­dı.
 
KAM Eko­no­mi Se­mi­ner­le­ri’ne baş­la­dı…
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi “Eko­no­mi Se­mi­ner­ler” baş­lı­ğı al­tın­da ye­ni bir top­lan­tı se­ri­si­ne baş­la­dı. Kü­re­sel eko­no­mik ve fi­nan­sal sis­tem, ulus­la­ra­ra­sı eko­no­mi po­li­tik, Tür­ki­ye eko­no­mi­si, pa­ra po­li­ti­ka­la­rı, ulus­la­ra­ra­sı eko­no­mik ve fi­nan­sal ku­rum­lar ile po­li­ti­ka­lar gi­bi ko­nu­lar­da ge­rek sek­tör tec­rü­be­si olan ge­rek­se aka­de­mik ça­lış­ma­lar ya­pan uz­man­la­rın gö­rüş, dü­şün­ce ve öne­ri­le­ri­nin tar­tı­şı­la­ca­ğı se­ri­nin 31 Ekim 2009’da ya­pı­lan ilk top­lan­tı­sın­da Ah­met Fa­ruk Ay­san “Yö­ne­ti­şim Ku­rum­la­rı­nın Ge­lir Da­ğı­lı­mı ve Hü­kü­met Har­ca­ma­la­rı İliş­ki­sin­de­ki Göl­ge­le­yi­ci Ro­lü” baş­lık­lı bir se­mi­ner sun­du.
 
Pa­nel: Türk Si­ne­ma­sı Ne­re­ye?
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de fa­ali­yet gös­te­ren Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Der­gi­si, 14. sa­yı­sı­nın dos­ya ko­nu­su­na pa­ra­lel se­çi­len “Türk Si­ne­ma­sı Ne­re­ye?” baş­lık­lı bir pa­nel dü­zen­le­di. 30 Ka­sım 2009 ta­ri­hin­de ara­mız­dan ay­rı­lan Ah­met Ulu­çay’a it­haf edi­len pa­nel­de 2008-2009 viz­yo­nu ağır­lık­ta ol­mak üze­re Türk si­ne­ma­sı­nın gel­di­ği nok­ta tar­tı­şıl­dı. İh­san Ka­bil’in yö­net­ti­ği pa­ne­le Asu­man Su­ner, Ne­zih Er­do­ğan ve Za­hit Atam ka­tıl­dı.
 
2009 Güz Se­mi­ner­le­ri so­na er­di
16 Ekim-12 Ara­lık 2009 ta­rih­le­ri ara­sın­da, top­lam se­kiz haf­ta sü­ren Güz se­mi­ner­le­ri Ge­nel, Gi­riş, Te­mel ve Özel ol­mak üze­re 4 grup­ta ve 53 baş­lık altın­da ger­çek­leş­ti.
 
Fan­zin­den “e-der­gi”ye: Ha­yal Per­de­si
Ha­yal Per­de­si 2003-2009 ara­lı­ğın­da sür­dür­dü­ğü on üç sa­yı­lık si­ne­ma fan­zi­ni yol­cu­lu­ğu­nu Ocak-Şu­bat 2010 ta­rih­li 14. sa­yı­sın­dan iti­ba­ren pro­fes­yo­nel bir mec­ra­a ta­şı­yor. İki ay­da bir ya­yın­la­na­cak der­gi, www.ha­yal­per­de­si.net ad­re­sin­den oku­yu­cu­la­rıy­la bu­lu­şa­cak. Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Der­gi­si, zen­gin içe­ri­ğiy­le bir­lik­te öz­gün ta­sa­rı­mıy­la da dik­kat çe­ki­yor. Son yıl­lar­da Türk si­ne­ma­sın­da­ki ha­re­ket­li­lik si­ne­ma ya­zı­nın­da da ken­di­ni gös­te­ri­yor. Ha­yal Per­de­si, film eleş­ti­ri­si­ne ge­tir­di­ği ye­ni so­luk­la bu kul­var­da mü­te­va­zı bir adım at­ma­yı ve ta­biî ki bu adım­la­rın yan­kı­la­rı­nı iz­le­me­yi he­def­li­yor. Viz­yon, si­ne­ma ha­ber­le­ri, söy­le­şi­ler­le zen­gin­le­şen içe­ri­ği ve sür­priz­le­riy­le Ha­yal Per­de­si web si­te­si, “Türk Si­ne­ma­sı­nın 2009 Viz­yo­nu”nu ele alan 14. sa­yı ile oku­yu­cu­la­rıy­la bu­luş­tu. Der­gi­ye www.ha­yal­per­de­si.net ad­re­sin­den ula­şı­la­bi­lir.
 
2010 Ba­har Se­mi­ner­le­ri baş­lı­yor
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı’nın 41. dö­nem se­mi­ner­le­ri 5-6 Mart 2010 ta­ri­hin­de baş­lı­yor. Bu dö­nem­ki se­mi­ner prog­ra­mın­da, ede­bi­yat, si­ne­ma, ta­rih, fel­se­fe, ik­ti­sat, ile­ti­şim psi­ko­lo­ji­si, sos­yal teo­ri, sos­yal bi­lim gi­bi fark­lı di­sip­lin­ler­den se­mi­ner­ler yer ala­cak. 2010 Ba­har se­mi­ner­le­ri, Cu­ma ve Cu­mar­te­si gün­le­ri vak­fın Ve­fa’da yer alan mer­ke­zin­de 8 haf­ta bo­yun­ca sü­re­cek. Se­mi­ner­ler üc­ret­siz olup, ka­tı­lım için ön­ce­den ka­yıt yap­tır­mak ge­rek­mek­te­dir.
 
SAM’dan ye­ni bir prog­ram: Mi­ma­ri Dü­şün­ce­ler
Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi, Küb­ra Tu­ran­gil ve Fey­za Kö­se’nin ha­zır­la­dı­ğı Mi­ma­ri Dü­şün­ce­ler baş­lık­lı ye­ni bir prog­ra­ma baş­la­dı. 2009-2010 dö­ne­min­de ay­lık ola­rak plan­la­nan Mi­ma­ri Dü­şün­ce­ler baş­lık­lı prog­ram di­zi­si­nin ilk iki­si Ka­sım ve Ara­lık ay­la­rın­da ger­çek­leş­ti. “Kül­tü­rel, Di­nî ve Mi­ma­rî Et­ki­le­şim; Cum­hu­ri­yet’ten Gü­nü­mü­ze Ca­mi Mi­ma­rî­si­nin De­ği­şim ve Ge­li­şim Sü­re­ci” baş­lık­lı 18 Ka­sım 2009 ta­ri­hin­de ger­çek­le­şen ilk top­lan­tı­nın ko­nu­ğu Prof. Dr. Sa­det­tin Ök­ten’di.
16 Ara­lık 2009 ta­ri­hin­de ger­çek­le­şen ikin­ci top­lan­tı­nın ko­nu­ğu ise Prof. Dr. Uğur Tan­ye­li idi. Bu prog­ram­da 1870’den bu ya­na Tür­ki­ye’de­ki mi­mar­lık kim­lik bağ­la­mın­da tar­tı­şıl­dı. 2010 yı­lı bo­yun­ca de­vam et­me­si plan­la­nan Mi­ma­ri Dü­şün­ce­ler top­lan­tı di­zi­sin­de ya­pı­lan su­num­la­rın ki­tap ha­lin­de ya­yın­lan­ma­sı plan­la­nı­yor.
 
10. dö­nem Os­man­lı­ca Se­mi­ner­le­ri baş­la­dı
Üç se­ne­dir ba­şa­rı ile de­vam eden Os­man­lı­ca oku­ma gru­bu 10. dö­ne­mi­ne 3 Ekim’de ya­pı­lan se­vi­ye tes­pit sı­na­vı ne­ti­ce­sin­de olu­şan 9 grup ile 12 Ekim’de baş­la­dı.
1 Mart-18 Ha­zi­ran 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da Mat­bu, Yaz­ma ve Ar­şiv ol­mak üze­re üç ay­rı se­vi­ye­de de­vam ede­cek 11. dö­nem se­mi­ner­le­ri için baş­vu­ru­lar 20 Ocak-5 Şu­bat 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da alı­na­cak­tır.
 
Dî­vân 26 çık­tı
Dî­vân Di­sip­lin­le­ra­ra­sı Ça­lış­ma­lar Der­gi­si’nin 26. sa­yı­sı si­ya­sî dü­şün­ce­ler ta­ri­hin­den 17. yüz­yıl Os­man­lı si­ya­sî ta­ri­hi­ne, yi­ne ay­nı yüz­yıl­da Os­man­lı’da ce­re­yan eden fa­iz ve mu‘ame­le-i şer‘iy­ye tar­tış­ma­la­rın­dan 1909’da Meş­ru­ti­yet’e kar­şı Ha­lep-Ko­so­va hat­tın­da or­ta­ya çı­kan is­ya­na, Cum­hu­ri­yet son­ra­sı ya­şa­nan hi­la­fet tar­tış­ma­la­rın­dan eği­tim ta­ri­hi­ne ka­dar ge­niş bir ala­nı kap­sa­yan al­tı ma­ka­le ya­nın­da ki­tap ve sem­poz­yum de­ğer­len­dir­me­le­riy­le oku­yu­cu­la­rı­nın kar­şı­sın­da.
 
Not­lar 17 çık­tı
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi’nin “Is­la­mop­ho­bi­a Ko­nuş­ma­la­rı” baş­lı­ğı ile da­vet et­ti­ği Prof. Hans Ko­ech­ler, Dr. Sai­ed Re­za Ame­li ve She­naz Bung­la­wa­la’nın son dö­nem­de ko­nu üze­rin­de ya­pı­lan tar­tış­ma­la­ra dik­kat çek­tik­le­ri ko­nuş­ma­la­rı İs­la­mo­fo­bi­a­nın çok yön­lü do­ğa­sı­nın an­la­mak açı­sın­dan önem­li açı­lım­lar sağ­la­mak­ta­dır. Ko­nuş­ma­lar Me­la­hat Yal­çın, Gül­nur Kı­lı­çoğ­lu ve Tal­ha Üs­tün­dağ ta­ra­fın­dan Türk­çe­ye ter­cü­me edil­di ve Se­vinç Öz­can ta­ra­fın­dan ya­yı­na ha­zır­lan­dı.
 
Not­lar 18 çık­tı
Ka­ri­ka­tür, il­lüs­tras­yon ve gra­fik ta­sa­rım­la­rı ile ta­nı­nan, “Kral ve Soy­ta­rı” ad­lı çiz­gi bant­la­rı­nı ha­len sür­dü­ren, çok sa­yı­da ço­cuk ki­ta­bı­na ve ço­cuk der­gi­si­ne “renk ve­ren” Da­ğıs­tan Çe­tin­ka­ya, 18 Şu­bat 2009 ta­ri­hin­de Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği Kır­kam­bar Soh­bet prog­ra­mı­nın ko­nu­ğu ol­muş­tu. Nes­li­han De­mir­ci’nin ya­yı­na ha­zır­la­dı­ğı BSV Not­lar se­ri­si­nin on se­ki­zin­ci­sin­de, sa­nat­çı­nın sa­mi­mi­yet­le dı­şa vur­du­ğu zi­hin dün­ya­sıy­la din­le­yi­ci­le­re yep­ye­ni pen­ce­re­ler aç­tı­ğı “Çiz­gi­dı­şı Bir Çi­zer­le Çiz­gi­ler Üze­ri­ne” baş­lık­lı bu söy­le­şi­yi bu­la­bi­lir­si­niz.
 
Tür­ki­ye’de/Türk­çe­de Fel­se­fe Üze­ri­ne Ko­nuş­ma­lar ya­yın­lan­dı
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de Ka­sım 2007’de ku­ru­lan Fel­se­fe Züm­re­si’nin ilk fa­ali­ye­ti olan Tür­ki­ye’de/Türk­çe­de Fel­se­fe top­lan­tı se­ri­si­nin çö­züm­le­ri Kü­re Ya­yın­la­rı ta­ra­fın­dan ya­yın­lan­dı. İs­ma­il Ka­ra, Ş. Teo­man Du­ra­lı, Ömer Na­ci Soy­kan, Do­ğan Öz­lem, Zey­nep Di­rek, Ah­met Ars­lan ve İh­san Faz­lı­oğ­lu’nun ka­tı­lı­mıy­la Ma­yıs 2008-Ha­zi­ran 2009 ta­rih­le­ri ara­sın­da ye­di otu­rum şek­lin­de ger­çek­leş­ti­ri­len top­lan­tı­la­rın ana ek­se­ni­ni şu iki so­ru oluş­tu­ru­yor: Dil ile dü­şün­ce ara­sın­da­ki iliş­ki­nin ma­hi­ye­ti ne­dir? Fel­se­fe­nin ev­ren­sel ni­te­li­ğiy­le Türk, İn­gi­liz, Al­man, Ame­ri­kan, İran fel­se­fe­si vb. kül­tür ya da mil­li­yet ze­mi­nin­de ta­nım­la­nan fel­se­fî fa­ali­yet­ler ara­sın­da ne tür bir iliş­ki var­dır?
 
Fe­tâ­vâ-yı Fey­zi­ye ya­yın­lan­dı
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­len Os­man­lı­ca Se­mi­ner­le­ri­ni ta­mam­la­mış bir grup ar­ka­da­şın ka­tı­lı­mıy­la olu­şan Fet­va Mec­mu­ala­rı Ne­şir Gru­bu’nun ilk ça­lış­ma­sı olan Fe­tâ­vâ-yı Fey­zi­ye ya­yın­lan­dı. Gru­bun ikin­ci ça­lış­ma­sı; Beh­ce­tü’l-Fe­tâ­vâ ya­yı­na ha­zır­lan­mak­ta­dır.
 
Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Top­lu­lu­ğu ilk ürün­le­ri­ni ver­di
Kü­re Ya­yın­la­rı’nın İh­san Ka­bil edi­tör­lü­ğün­de­ki Ha­yal Per­de­si Ki­tap­lı­ğı adı­nı ta­şı­yan si­ne­ma di­zi­si­nin ilk ki­tap­la­rı, ay­nı za­man­da Ka­bil’le ger­çek­leş­ti­ri­len uzun so­luk­lu atöl­ye ça­lış­ma­sı­nın da ilk ürün­le­ri.Ay­şe Pay’ın ha­zır­la­dı­ğı Yö­net­men Si­ne­ma­sı se­ri­si­nin ilk üç ki­ta­bı sı­ra­sıy­la ye­ni ku­şak yö­net­men­ler­den Der­viş Za­im, Nu­ri Bil­ge Cey­lan ve Ze­ki De­mir­ku­buz’a odak­la­nı­yor.
Son yıl­lar­da Türk si­ne­ma­sın­da­ki ha­re­ket­li­lik si­ne­ma ya­zı­nın­da da ken­di­ni gös­te­rir­ken ça­lış­ma, ni­te­lik­li film eleş­ti­ri­si­ne sık­lık­la rast­la­ma­dı­ğı­mız bu kul­var­da önem­li bir ça­ba ola­rak ko­num­la­nı­yor. Film­le­rin kav­ram­sal dün­ya­sı­na gi­re­rek oku­yu­cu­la­rı bu im­ge­le­rin an­la­mı­na yak­laş­tır­ma­yı he­def­le­yen ya­zı­lar Ce­lil Ci­van, Ümit Ak­soy, Ay­şe Pay, Fu­at Er, Hi­lal Tu­ran, Es­ra Bu­lut, Be­tül De­mi­rel ve Ba­rış Say­dam im­za­sı­nı ta­şır­ken Tu­ba De­niz, Ay­şe Pay ve Eb­ru Afat’ın Za­im ve De­mir­ku­buz’la yap­tık­la­rı söy­le­şi­ler, yö­net­men­le­rin si­ne­ma an­la­yış­la­rı­na ta­nık­lık edi­yor.
Fark­lı di­sip­lin­ler­den bes­le­ne­rek ka­le­me alı­nan eleş­ti­ri ya­zı­la­rın­dan olu­şan Yö­net­men Si­ne­ma­sı se­ri­si, Ye­ni Türk Si­ne­ma­sı’nın çı­ta­sı­nı be­lir­le­yen yö­net­men­le­rin kur­duk­la­rı si­ne­ma ev­re­ni­ne bi­rer yol­cu­luk va­at edi­yor.
 
 
 

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.