Liderlik Gönül İşidir

Ömer Bolat

30 Ocak 2010
De­ğer­len­dir­me: Ayşe Kaşıkırık
 
İç­ten­lik­le kı­sa bir öz­geç­mi­şi­ni an­la­ta­rak ko­nuş­ma­sı­na baş­la­yan Ömer Bo­lat ile 2009 yı­lı­nın Ey­lül ayın­da Ha­yat Ya­yın­cı­lık’tan çı­kan Li­der­lik Gö­nül İşi­dir ki­ta­bı­nın içe­ri­ği üze­ri­ne bir söy­le­şi ya­pıl­dı.
Bu ki­tap­ta; 27 yıl­lık iş ha­ya­tı, MÜ­Sİ­AD baş­kan­lı­ğı dö­ne­min­de yur­ti­çi ve yurt­dı­şın­da yap­tı­ğı ge­zi­ler­de edin­di­ği de­ne­yim­le­ri an­la­tan Bo­lat, “Söz uçar ya­zı ka­lır” ge­re­ğin­ce bun­la­rı ka­le­me al­ma­yı uy­gun bul­du­ğu­nu söy­le­di.
Ko­nuş­ma­sı­nın bü­yük bir bö­lü­mün­de ki­ta­bın­da yap­tı­ğı sı­nıf­lan­dır­ma­ya sa­dık ka­la­rak tec­rü­be­le­ri­ni an­la­tan Bo­lat ilk ola­rak li­der­lik ve yö­ne­tim ko­nu­sun­da­ki dü­şün­ce­le­ri­ni biz­ler­le pay­laş­tı. Bo­lat ko­nuş­ma­sın­da top­lu­ma mal ol­muş bü­yük zat­la­ra ait tec­rü­be­le­rin li­der­lik an­la­yı­şı­nın oluş­ma­sı­na ön­cü­lük et­ti­ği­ni be­lir­te­rek, “ile­ri­ye ba­kar­ken, geç­mi­şe bak­ma­yı unut­ma­mak” açı­sın­dan söz ko­nu­su tec­rü­be­yi önem­se­di­ği­ni di­le ge­tir­di. Bo­lat ko­nuş­ma­sı­nın iler­le­yen bö­lüm­le­rin­de öze­lik­le eko­no­mi ala­nın­da yö­ne­ti­ci ol­ma­nın im­kân, şart, fır­sat ve zor­luk­la­rı­na dik­kat çek­ti. Kü­re­sel kri­zin na­sıl or­ta­ya çık­tı­ğı, ne gi­bi so­nuç­lar mey­da­na ge­tir­di­ği ve bit­me­si için ne­ler ya­pılması gerektiği gi­bi ko­nu­la­ra ve so­run­la­ra ce­vap üret­me­nin, her da­im de­ği­şen şart­lar al­tın­da ka­rar al­ma­nın zor­luk­la­rı­na de­ğin­di. Li­der­lik Gö­nül İşi­dir baş­lık­lı ki­ta­bın­da “iş­let­me­ler için kriz re­çe­te­si” baş­lı­ğıy­la “al­tın öne­ri­ler” bö­lü­mü al­tın­da ken­di tec­rü­be­le­ri­ni pay­laş­tı­ğı­nı an­la­tan Bo­lat, da­ha son­ra uzun yıl­lar yö­ne­ti­ci­lik yap­tı­ğı si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı­nın top­lum­sal öne­mi­ne dik­kat çek­tik­ten son­ra STK’la­rın na­sıl yö­ne­til­me­si ge­rek­ti­ğiy­le il­gi­li gö­rüş­le­ri­ni pay­laş­tı. STK’lar­la iş dün­ya­sı ara­sın­da­ki iliş­ki­le­rin ge­rek kriz dö­nem­le­rin­de ge­rek­se nor­mal dö­nem­ler­de eko­no­mi­nin ve sos­yal-si­ya­sal sü­reç­le­rin yö­ne­til­me­sin­de et­kin bir rol üst­len­di­ği­ni vur­gu­la­yan Bo­lat’a gö­re STK’la­rın gi­de­rek ar­tan et­ki­si top­lum­sal sü­reç­le­rin di­na­mik­le­ri­ni ye­ni­den be­lir­le­mek­te­dir.
Li­der­li­ğin bir gö­nül işi ol­du­ğu­nu, gö­nül do­lu­su bir hiz­met aş­kıy­la baş­ka­la­rı­na fay­da­lı ol­mak ve Al­lah’ın rı­za­sı­nı ka­zan­mak için ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rın hayır ve be­re­ke­ti­nin çok ola­ca­ğı­nı be­lir­ten Bo­lat, Li­der­lik Gö­nül İşi­dir ki­ta­bı­nı ya­zar­ken en bü­yük mo­ti­vas­yon kay­na­ğı­nın “İn­san­la­rın en ha­yır­lı­sı, baş­ka­la­rı­na fay­da­lı olan­dır” an­la­yı­şı ol­du­ğu­nu di­le ge­tir­di.
So­ru-ce­vap kıs­mın­da din­le­yi­ci­ler­den ge­len so­ru­la­rı ce­vap­la­yan Bo­lat’ın su­nu­mu anek­dot­lar­la so­na er­di.
 

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.