Havadis

Türk dış politikası sempozyumda tartışıldı
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi 15 Ma­yıs 2010 ta­ri­hin­de “Türk Dış Po­li­ti­ka­sın­da Dö­nü­şüm: Or­ta­do­ğu, Ba­tı ve Rus­ya ile İliş­ki­ler” baş­lık­lı bir sem­poz­yum dü­zen­le­di. Dört otu­rum­da top­lam on teb­li­ğin su­nul­du­ğu sem­poz­yu­mun ka­tı­lım­cı­la­rı, çe­şit­li üni­ver­si­te­le­rin si­ya­set bi­li­mi ve/ya ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­ler bö­lüm­le­rin­den öğ­re­tim üye­le­ri ve araş­tır­ma gö­rev­li­le­ri ile li­san­süs­tü öğ­ren­ci­ler idi. Sem­poz­yum­da İran, Fi­lis­tin, Irak, AB, ABD, Rus­ya, Or­ta As­ya ve Kaf­kas­ya ile iliş­ki­ler çe­şit­li yön­le­riy­le ele alı­nır­ken, Özal ile AK Par­ti dö­nem­le­ri­nin kar­şı­laş­tı­rıl­ma­sın­dan Er­me­nis­tan ile iliş­ki­ler­de dü­şün­ce ku­ru­luş­la­rı­nın ro­lü­ne ka­dar ge­niş bir alan­da Türk dış po­li­ti­ka­sın­da ya­şa­nan dö­nü­şüm tar­tı­şıl­dı. Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi, Türk dış po­li­ti­ka­sı ile il­gi­li ben­zer fa­ali­yet­le­re önü­müz­de­ki dö­nem­de de de­vam ede­cek.
 
Dîvân 28 çıktı
Dî­van Di­sip­lin­le­ra­ra­sı Ça­lış­ma­lar Der­gi­si’nin 28. sayısı, özel bir dos­ya ko­nu­su­na sa­hip ol­ma­sa da “ge­le­nek” kav­ra­mı­nın fel­se­fe­den tef­si­re, ke­lâm­dan fık­ha fark­lı di­sip­lin­ler­de ta­şı­dı­ğı an­lam(lar)ın ve bu an­lam(lar)ın ta­rih için­de ve mo­dern za­man­lar­da al­gı­la­nış şe­kil­le­ri­nin ay­rın­tı­lı ola­rak ele alın­dı­ğı beş ya­zı­dan olu­şu­yor. İs­ma­il Ka­ra’nın “Şerh ve Ha­şi­ye Me­se­le­si­ne Da­ir Bir­kaç Not” baş­lık­lı ma­ka­le­si der­gi­nin ilk ya­zı­sı­nı oluş­tu­ru­yor. Bu­nun ya­nın­da M. Su­at Mer­toğ­lu, Mu­ham­met Fa­tih Kı­lıç, Mus­ta­kim Arı­cı, Na­il Oku­yu­cu bu sa­yı­ya kat­kı­da bu­lu­nan di­ğer isim­ler…
 
Sözlü Tarih İhtisas Sempozyumu: Gelenler, Gidenler, Kalanlar
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de bir sü­re­dir yü­rü­tü­len Söz­lü Ta­rih Atöl­ye­si’nde te­ori­ye yö­ne­lik ba­zı oku­ma­lar ya­pıl­mış ve atöl­ye ka­tı­lım­cı­la­rı ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ri­len söz­lü ta­rih gö­rüş­me­le­ri ana­liz edil­miş­ti. 8 Ma­yıs 2010 ta­ri­hin­de, 10.30-18.00 sa­at­le­ri ara­sın­da va­kıf bi­na­sın­da ger­çek­leş­ti­ri­len ih­ti­sas sem­poz­yu­mu ile sözko­nu­su atöl­ye­nin ka­tı­lım­cı­la­rı­nın yap­tı­ğı söz­lü ta­rih pro­je­le­ri­ bi­rer teb­liğ ha­lin­de ka­tı­lım­cı­lar­la pay­la­şıl­dı. “Ge­len­ler, Gi­den­ler, Ka­lan­lar” baş­lı­ğı­nı ta­şı­yan sem­poz­yum te­mel­de göç me­se­le­si­ni ko­nu edin­di.
 
Faysal Soysal ile Kısa Film Atölyesi başladı
Fay­sal Soy­sal’ın Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de yü­rüt­tü­ğü Kı­sa Film Atöl­ye­si yeni dönem (2010-2011) ça­lış­ma­la­rına baş­la­dı. Se­çi­len ka­tı­lım­cı­lar­la yıl bo­yu sa­nat yö­net­men­li­ği, gö­rün­tü yö­net­men­li­ği, kur­gu, ses, mü­zik, se­nar­yo, yö­net­men­lik ko­nu­la­rın­da ça­lış­ma­lar ger­çek­leş­ti­ri­le­cek. Da­ha son­ra pra­tik kı­sa film ça­lış­ma­la­rı­na yer ve­ri­le­cek.
 
Zeydilik Atölyesi gerçekleşti
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi 15 Ma­yıs 2010 Cu­mar­te­si tam gün sü­ren bir Zey­di­lik Atöl­ye­si dü­zen­le­di. Atöl­ye­de, Zey­di­lik mez­he­bi ta­rih­sel ge­li­şi­mi içe­ri­sin­de ele alın­dı ve baş­ta Zeyd b. Ali ve Ka­sım er-Res­si ol­mak üze­re, önem­li tem­sil­ci­le­ri ve bun­la­rın ke­lâm, tef­sir, ha­dis ve fı­kıh gi­bi ilim­le­re da­ir yak­la­şım­la­rı, Tür­ki­ye’nin çe­şit­li üni­ver­si­te­le­rin­den ge­len ve ça­lış­ma­la­rı­nı bu ko­nu­lar üze­rin­de yo­ğun­laş­tır­mış olan aka­de­mis­yen­ler ta­ra­fın­dan tar­tı­şıl­dı.
 
Ha­yal Per­de­si sitesi yayında
Ocak-Şu­bat 2010 sa­yı­sın­dan iti­ba­ren e-der­gi for­ma­tın­da ya­yın ha­ya­tı­na de­vam eden Ha­yal Per­de­si si­ne­ma der­gi­si­nin si­te aya­ğı da yi­ne ay­nı ad­res­te ak­tif hâ­le gel­di: www.ha­yal­per­de­si.net. Sü­rek­li gün­cel­le­nen ve si­ne­may­la il­gi­li ha­ber­le­rin, viz­yon de­ğer­len­dir­me­le­ri ve söy­le­şi­le­ri­n yer al­dı­ğı si­te ay­nı za­man­da “Si­ne­fil” ve “Ne­den Film Sey­re­di­yo­ruz?” kö­şe­le­ri sa­ye­sin­de ta­kip­çi­le­riy­le in­te­rak­tif bir ile­ti­şim kur­ma­yı he­def­li­yor. Der­ginin 17. sa­yı­sı (Tem­muz - Ağus­tos 2010) “Düş­le­rin Es­kiz­le­ri: İlk Film­ler, İlk İz­ler”; 18. sa­yı­sı (Ey­lül-Ekim 2010) “Mut­suz Film­ler” dos­ya­sıy­la ya­yın­da.
 
2010 Güz Se­mi­ner­le­ri baş­lı­yor
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı’nın dü­zen­le­di­ği 42. dö­ne­m se­mi­ner­le­ri 15-16 Ekim 2010 ta­ri­hin­de baş­lı­yor. Bu dö­nem­ki se­mi­ner prog­ra­mın­da, ede­bi­yat, si­ne­ma, ta­rih, fel­se­fe, ik­ti­sat, ile­ti­şim psi­ko­lo­ji­si, sos­yal teo­ri, sos­yal bi­lim gi­bi fark­lı di­sip­lin­ler­den se­mi­ner­ler yer ala­cak. 2010 Güz se­mi­ner­le­ri, Cu­ma ve Cu­mar­te­si gün­le­ri vak­fın Ve­fa’da yer alan mer­ke­zin­de 8 haf­ta sü­re­cek. Se­mi­ner­ler üc­ret­siz olup, ka­tı­lım için ön­ce­den ka­yıt yap­tır­mak ge­rek­mek­te­dir.
 
İhsan Fazlıoğlu İstanbul’daydı
17 Tem­muz 2010’da MAM ile or­tak ger­çek­le­şen TAM Soh­bet prog­ra­mın­da İh­san Faz­lı­oğ­lu, Ka­na­da’da, İs­lâm/Os­man­lı me­de­ni­ye­tine iliş­kin ya­pı­lan fel­se­fe ve bi­lim ta­ri­hi ça­lış­ma­la­rı üze­ri­ne ko­nuş­tu.
 
Not­lar 20-21 çık­tı
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi 2007 yı­lın­da içe­ri­ğiy­le fark­lı bir pa­ne­le ev sa­hip­li­ği yap­mış­tı. “Ço­cu­ğu An­la­yan Ede­bi­yat” baş­lık­lı bu pa­nel­de su­nu­lan ko­nuş­ma­lar BSV Not­lar se­ri­si­nin yir­min­ci­si ola­rak ya­yın­lan­dı. Ay­nı şe­kil­de 2009 yı­lın­da dü­zen­le­nen “Ço­cuk ve Sa­nat Bu­luş­ma­sı” baş­lı­ğı al­tın­da­ki et­kin­lik­ler kap­sa­mın­da ger­çek­leş­ti­ri­len “Ço­cuk Di­lin­de Sa­nat” baş­lık­lı pa­nel de yir­mi­bi­rin­ci Not­lar ola­rak ya­yın­lan­dı.
 
12. dö­nem Os­man­lı­ca Se­mi­ner­le­ri baş­la­dı
Üç se­ne­yi aş­kın sü­re­dir ba­şa­rı ile de­vam eden Os­man­lı­ca oku­ma gru­bu 12. dö­ne­mi­ne 19 Ha­zi­ran’da ya­pı­lan se­vi­ye tes­pit sı­na­vı ne­ti­ce­sin­de Mat­bu ve Yaz­ma ol­mak üze­re iki ay­rı se­vi­ye­de açı­lan 2 grup (yak­la­şık 66 ki­şi) ile 26 Ha­zi­ran’da baş­la­dı.
11 Ekim-28 Ocak 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da Mat­bu, Yaz­ma ve Ar­şiv ol­mak üze­re 3 ay­rı se­vi­ye­de de­vam ede­cek 13. dö­nem se­mi­ner­le­ri için baş­vu­ru­lar 20 Ey­lül-1 Ekim 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da alı­na­cak­tır.
 
Mimari Düşünceler Program dizisi nihayetlendi
Şim­di­ye ka­dar Saa­det­tin Ök­ten, Uğur Tan­ye­li, İh­san Bil­gin, Bü­lent Tan­ju, Emi­ne Öğün, Meh­met Öğün, Yu­suf Ci­ve­lek’in ka­tıl­dı­ğı “Mi­ma­ri Dü­şün­ce­ler” prog­ram di­zi­si, 27 Ma­yıs ta­ri­hin­de Ah­met Er­sen’in “Tür­ki­ye’de Ko­ru­ma Kav­ra­mı­nın Ge­li­şi­mi ve Otan­tik­lik” baş­lık­lı su­nu­muy­la ye­din­ci ve son otu­ru­mu­nu ger­çek­leş­tir­di.“Kül­tür ve Mi­ma­ri” ve “Tür­ki­ye Mi­mar­lı­ğı” alt baş­lı­ğın­da yü­rü­tü­len di­zi, il­gi­li ko­nuk ve ka­tı­lım­cı­lar eş­li­ğin­de de­rin­le­şen bir mi­ma­rî tar­tış­ma ze­mi­ni­ne im­kân sağ­la­dı.
 
Geleneksel iftarımız yapıldı
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı ge­le­nek­sel if­tar ye­me­ği bu yıl­da ge­niş ka­tı­lım­la vak­fın Ve­fa’da­ki mer­ke­zin­de ya­pıl­dı. Ye­me­ğin ar­dın­dan Va­kıf Baş­ka­nı­mız Dr. Mus­ta­fa Özel’in ya­nı sı­ra Prof. Dr. Gök­han Çe­tin­sa­ya, Prof. Dr. Ömer Din­çer ve Prof. Dr. Ah­met Da­vu­toğ­lu bi­rer kı­sa ko­nuş­ma yap­tı­lar.

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.