- ANA SAYFA
- BİSAV HABERLER
- BSV Notlar 7 Çıktı!
BSV Notlar 7 Çıktı!
20 Haziran 2007 Çarşamba
Göğe Bakan Adam: 420. Ölüm Yıldönümünde Takiyüddin Rasıd, 2007, 56 sayfa.
Atilla Bir, Hüseyin Gazi Topdemir, İhsan Fazlıoğlu, Mustafa Kaçar, Ramazan Şeşen, Remzi Demir
Tarihyazımında İslam biliminin XII. yüzyıla doğru duraklamaya girdiği ve hatta gerilediği öne sürülmektedir. Avrupa’da bilimsel gelişmeler rönesanstan başlayarak hızlanırken Müslümanların yaşadığı coğrafyalarda bilimsel faaliyetlerin önemini kaybettiği vurgulanarak çoğunlukla Müslüman bilim adamı yetişmediği söylenmektedir. Bu türden bir yaklaşımda İslam-Türk bilim tarihi yeterince incelenmeden İslam coğrafyasında bilimsel faaliyetlerin olmadığına ve dolayısıyla Müslüman bilim adamının da yetişmediğine inanılmaktadır.
Halbuki, son dönemdeki akademik çalışmaların gösterdiği üzere, genel olarak İslam bilim tarihinde özel olarak da Osmanlı bilim tarihinde Erken Modern Dönemde çok önemli bilimsel çalışmaların yapıldığı ve dünyada bilimsel gelişmeleri etkileyebilmiş bilim adamlarının yetiştiği anlaşılmıştır. Bilim tarihine objektif bir bakış açısıyla yapılacak yeni çalışmalar daha gerçekçi bir resim sunacaktır.
Bu çerçevede, XVI. yüzyıl bilim adamı ve astronom Takiyyüddin Rasıd’ı hem anmak hem de onun yaptığı çalışmaların bilim tarihindeki yerini tespit etmek amacıyla, Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi 19 Kasım 2005 tarihinde “Göğe Bakan Adam: 420. Ölüm Yıldönümünde Takiyyüddin Rasıd” başlıklı bir panel düzenlemiştir. Elinizdeki bu çalışma, paneldeki konuşmaların deşifre edildikten sonra yeniden düzenlenerek metin haline dönüşmüş bir nüshasıdır.
Bilim ve Sanat Vakfı başkanı
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ