MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Dar Kapıdaki Mesih: Walter Benjamin ve Politik Felsefesi

Ertan Kardeş

21 Nisan 2018 Cumartesi 15:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

MAM Kitabiyat'ta M. Ertan Kardeş'in (İstanbul Üni., Doç. Dr.) derlediği Dar Kapıdaki Mesih: Walter Benjamin ve Politik Felsefesi* kitabını konuşacağız.

Arka kapaktan:

"Belirgin bir yönelimin kaybolması anlamında dünyanın çığırından çıktığı bir zamandan geçiyoruz yine. Tarihselliğin bir tür buhrana gark olduğu böyle anlarda, Marx’ın Louis Bonaparte’ın On Sekiz Brumairei kitabında belirttiği gibi, insanlar “endişe içinde geçmişten ruhları yardıma çağırır, onların adlarına, sloganlarına, kyafetlerine sarılır, dünya tarihinin yeni sahnesinde bu eskilerde hürmet edilen kılıklara bürünür ve bu ödünç dille oynamaya çalışırlar.” İşte elinizdeki kitap da, yeni bir canavarlık tehdidiyle karşı karşıya olduğumuz bugün, II. Dünya Savaşı öncesi dönemin büyük düşünürlerinden Walter Benjamin’i, endişe içinde değilse de iyimser olmayan bir umutla yeniden düşüncenin bağrına çağırıyor.
           
Üzerine pek çok araştırma yapılmış, kavramları birçok incelemede kullanılmış Benjamin, bu sefer genç ve deneyimli akademisyenler tarafından politik felsefe odağında irdeleniyor. Teolojiden hukuka, şiddetten ezoterizme uzanan geniş bir konular yelpazesinde Benjamin’in felsefesinin güncelliğine muhtelif bakışlar yöneltiliyor.
           
Şirazesiz kalmış şu dünyada düşünsel bir imdat freni olarak Benjamin’e bakmanın, onu derinlikli bir şekilde yorumlayanları okumanın tam zamanı."

*İstanbul: İthaki, 2018. 

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.