SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Gerçek Karşısında Edebiyat: Kültürel Bir Pratik Olarak Fantastik Edebiyat

İsmail Aydın

12 Nisan 2014 Cumartesi 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında İsmail Aydın’ı* misafir ediyor. 12 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilecek programda Aydın’ın Fatih Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladığı yüksek lisans tezi “Gerçek Karşısında Edebiyat: Kültürel Bir Pratik Olarak Fantastik Edebiyat” üzerine konuşacağız.

Fantastik edebiyat 20. yüzyılın ikinci yarısında “itibarsız” bir tür olarak ortaya çıkmıştır. Modern edebiyat teorileri, bu türü “kaçış edebiyatı” olarak nitelemiştir. Olumsuzlama ihtiva eden bu yaklaşım, bugün itibariyle aslında bir vakayı nitelemektedir. Fantastik edebiyatın paralel evrenleri, kaçmak isteyen herkese kucak açmaktadır. Bu çalışmada, fantastik edebiyata teorik yaklaşımların yanı sıra, türün modernlik tecrübesinde nasıl bir arka plana sahip olduğu incelenmiştir. Bu sunumda, aydınlanma ile başlayan tartışmalarda fantastik edebiyatın muhalif bakış açısının edebi bir yansıması olduğu vurgulanacaktır. Fantastik edebiyat bilimci modernliğin egemenliğine, “dünyanın büyüsünün bozulmasına” karşı romantik bir isyandır. Mitolojik üretimin şizofrenik ruh halinde günümüzde var olduğunu iddia eden Campbell, modern toplumun mit yoksunluğu yaşadığını ileri sürer. İlkel toplumların belirsizlik karşısında yaşadığı ontolojik güvensizlikle mitler ürettiğini ileri süren Campbell’i izleyerek modernliğin benzer bir ontolojik güvensizlik durumu ortaya çıkardığı ileri sürülebilir. Fantastik edebiyat ise bu güvensizliğin bir ürünü olarak günümüzde farklı araçlarla kültürel bir pratiğe dönüşmüştür.

Tez-Makale Sunumu

Gerçek Karşısında Edebiyat: Kültürel Bir Pratik Olarak Fantastik Edebiyat

İsmail Aydın

12 Nisan 2014 Cumartesi

18.00

Şakir Kocabaş Salonu

*2004 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. 2009 yılında Fatih Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayan Aydın, aynı üniversitede Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde doktora öğrencisidir.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.