Havadis
Yaz seminerlerinde “Siyaset ve Ahlâk” tartışıldı
2-5 Temmuz 2007 tarihleri arasında düzenlediğimiz yaz seminerlerimizin ana teması “Siyaset ve Ahlâk” idi. Seminerlerde, İhsan Fazlıoğlu “Amelî Hikmet”, H. Murat Köse “Batı Düşüncesinde Siyaset ve Ahlâkın Ayrışması”, Burhan Köroğlu “Klasik İslâm Düşüncesinde Siyaset ve Ahlâk”, İsmail Kara “Osmanlı Siyaset Düşüncesi”, Mustafa Özel “Devlet, İdeoloji ve Ahlâk” konularında birer sunum yaptı. Film-dia gösterimleri ve değerlendirme toplantısının ardından Geleneksel Sapanca gezisiyle yaz programı sona erdi.
TALİD’in 9. sayısı çıktı
Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi (TALİD)’nin 9. sayısı eski Türk edebiyatı tarihi literatürüne ayrıldı. Ağırlıklı olarak, XIII. yüzyıl sonrası Anadolu sahasındaki Türk edebiyatına dair yazıların bulunduğu bu sayıda, edebiyat tarihleri, çeşitli kategorilerle eski Türk edebiyatı çalışmaları, belli dönemlere ait eski edebiyat çalışmaları, saha içinde belli bir mecrada akan çalışmalar, türler, konular ve biyografilerin literatürleri ile kurum, kitap-dergi tanıtımları bu sayıların konuları inceleniyor. Ayrıntılı bilgiye www. talid.org adresinden ulaşılabilir.
Harf Harf Kadınlar sempozyumu gerçekleştirildi
Küresel Araştırmalar MerkeziKadın Kimliği Üzerinden Çağdaş Kültür Okumaları Atölye grubu, “Harf Harf Kadınlar” başlıklı bir sempozyum düzenledi.Küresel dünyanın değişen niteliğini kimlik politikaları ve cinsiyet dinamikleri açısından ele almak amacıyla bir araya gelen atölye katılımcıları, Nazife Şişman ve Sevinç A. Özcan’ın koordinatörlüğünde yaklaşık dört yıldır çalışmalarına devam ediyor. 3 oturumun ve 9 sunumun yer aldığı sempozyumla birlikte BSV ihtisas sempozyumlarının sayısı 6’ya yükseldi.
TAM’da yeni okuma grubu:
Ahlâk-ı Alâî Okumaları
Ahlâk-ı Alâî Okumaları
İhsan Fazlıoğlu’nun yönetiminde, Klasik Yayınları tarafından neşredilen Kınalızade Ali Çelebi’nin Ahlâk-ı Alâî kitabının okunup tartışılacağı program 2 Haziran 2007 tarihinde başladı. On beş günde bir yapılacak çalışmayla ilgili www.bisav.org.tr adresinden daha
ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir.
ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir.
2007 Güz seminerleri 19-20 Ekim’de başlıyor
Vakfımızın kuruluşundan bugüne kadar kesintisiz olarak düzenlenen Bilim ve Sanat Vakfı seminerlerinin 2007 Güz dönemi 19-20 Ekimde başlayacak. Seminerler, genel giriş seminerleri dışında dört başlık altında toplanıyor: Küresel Araştırmalar, Medeniyet Araştırmaları, Sanat Araştırmaları ve Türkiye Araştırmaları. Bu dörtlü tasnifin her biri de kendi içinde, giriş, temel ve özel seminerler şeklinde üçe ayrılıyor.
Dîvân 22. sayısında “Düzen” kavramını ele alıyor
Dîvân: Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, 22. sayısında “düzen” kavramını inceleyen yazılarla okuyucularının karşısına çıkacak. Dergide yer alacak makaleler şöyle: Fred Dallmayr, “Dünya Düzeni ve Vatandaşlık: Ulus-Devletin Ötesinde Yeni Arayışlar”, TU Weiming, “‘Aydınlanma Zihniyeti’nin Ötesi: Antropokozmik Bir Bakış Açısı”, Cemil Aydın, Emperyalizm Karşıtı Bir İmparatorluk: Osmanlı Tecrübesi Işığında On Dokuzuncu Yüzyıl Dünya Düzeni”, Hayrettin Yücesoy, “Allah’ın Halifesi, Dünyanın Kadısı: Bir Dünya İmparatorluğu Olarak Hilafet” ve Abdullah Mesud Küçükkalay, “Kaotik Bilgiden Senkronik Bilgiye Bir İktisat Tarihi Teorisyeni: Mehmet Genç”.
Notlar 7 çıktı
XVI. yüzyıl bilim adamı ve astronom Takiyüddin Rasıd’ı anmak ve yaptığı çalışmaların bilim tarihindeki yerini tespit etmek amacıyla, Türkiye Araştırmaları Merkezi 19 Kasım 2005 tarihinde “Göğe Bakan Adam: 420. Ölüm Yıldönümünde Takiyüddin Rasıd” başlıklı bir panel düzenlemişti. Vakıf Başkanı Mustafa Özel’in açış konuşmasıyla başlayan panele İhsan Fazlıoğlu, Ramazan Şeşen, Remzi Demir, Atilla Bir, Mustafa Kaçar ve Hüseyin Gazi Topdemir panelist olarak katılmıştı. Notlar-7 bu panelde yapılan sunumları ilgilisi ile buluşturuyor.
MAM’dan yeni toplantı serisi:
Modern Dönemde İslamî İlimler Tasavvuru
Modern Dönemde İslamî İlimler Tasavvuru
Medeniyet Araştırmaları Merkezi 2006-2007 döneminde sosyal bilimler alanında öne çıkmış çağdaş düşünürlerin görüşlerini tanıtmak ve tartışmaya açmak hedefiyle gerçekleştirdiği “Çağdaş Kuramcılar” toplantı serisinin ardından 2007-2008 döneminde de 19. yüzyıldan başlayıp 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan zaman diliminde, başta Osmanlı coğrafyası olmak üzere İslam dünyasının diğer bölgelerindeki âlim ve entelektüellerin İslamî ilimlere dair tasavvurlarını ele alan ve bu tasavvurların klasik dönemdeki yaklaşımdan farklılaştığı noktalara yoğunlaşan bir toplantı dizisi başlatıyor. Her ay bir ilim dalının (tefsir, fıkıh, kelam, hadis, felsefe/ahlak, tarih/siyaset) ele alınacağı toplantı serisinin ilk oturumu, 20 Ekim 2007 Cumartesi günü düzenlenecek bir panelle gerçekleştirilecek.
Şakir Kocabaş’ı mezarı başında andık
19 Ağustos 2006 sabahı geçirdiği bir rahatsızlık sonucu Hakkın rahmetine kavuşan Doç. Dr. Şakir Kocabaş’ı ölümünün birinci yıldönümünde Eyüp’teki kabri başında andık. Dostları ve öğrencilerinin de iştirak ettiği anma toplantısında Kur’an’ı Kerim okunup, dua edildi. 1991-2006 yılları arasında Vakfımızda seminerler veren Şakir Kocabaş, özellikle yapay zeka ve dil felsefesi alanındaki çalışmalarıyla tanınıyordu. Bilim adamlığını gönül erliği ile birleştirmiş; mütevekkil, mütevazı, her halinden ibretlik dersler çıkartılabilecek örnek bir şahsiyetti. Şakir Kocabaş hocamızı, ağabeyimizi, arkadaşımızı buradan bir kere daha rahmetle anıyoruz.
Yazma Araştırma ve Tenkitli Metin Hazırlama Semineri
Bu önemli seminer, 25 Temmuz Çarşamba günü altı seminer (birer saat) şeklinde Vefa Salonu’nda yapıldı. İhsan Fazlıoğlu, ilmî çalışmalarda en önemli kaynak türlerinden biri olan yazma eserlerin derinlemesine tanıtımını yaptı ve bu tür eserlerin çalışılması sırasında takip edilecek esaslar ve usuller üzerinde durdu.
TAM’da yeni okuma grubu:
Osmanlı İktisat Tarihi Kaynakları
Osmanlı İktisat Tarihi Kaynakları
Genel olarak Osmanlı tarihi, özel olarak da iktisat tarihi kaynaklarını genç araştırmacılara tanıtmak amacıyla, Dr. Baki Çakır yönetiminde 11 Mayısta başlayan etkinliğe katılım için ileri düzeyde Osmanlıca bilmek gerekiyor. Çalışma boyunca, arşivde iktisat tarihi için kullanılan belgeler, defterler ve dosyaların diplomatik ve paleografik özellikleri, hangi süreçlerden geçerek üretildiği, araştırmacılar tarafından hangi tür bilgiler elde edilebildiği vb. meseleler etrafında okumalar yapılacak
2007-2008 Kademe seminerleri 20 Ekimde başlıyor
İhtisas ve Atölye çalışmalarına katılım için ön hazırlık mahiyetindeki kademe seminerlerinin 2007-2008 dönemi, yeni gruplarla 20 Ekimde faaliyetlerine başlayacak. Düşünce tarihi ve dünya tarihi olmak üzere iki programın takip edildiği seminerlerde, Antik dönem, Ortaçağ, İslâm düşüncesi ve modern döneme ilişkin tarihî-felsefî kavramlar analiz edilerek tarihî süreçteki yansımalarına dair derinlikli okumalar yapılıyor. Kademe seminerlerine katılanlar ile daha sonra bir sempozyum düzenleniyor.
Kademe seminerlerinden faydalanmak isteyen katılımcıların, seminer dönemlerinde en az 1 Genel Giriş ve en az 2 Giriş seminerine devam etmeleri ve dönem sonundaki değerlendirmelerde başarılı olmaları gerekiyor
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ