Amerika’da Kısa Dönem Sinema Eğitimi Tecrübesi

Murat Pay

2 Temmuz 2009
Değerlendirme: Esra Tice
 
Sanat Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen Kırkambar programının Temmuz ayı konuğu kısa film ve belgesel yönetmeni Murat Pay idi.
Programda, genç yönetmenin 2009 yılı başında New York Film Akademisi’nde aldığı sinema eğitimi ve akademinin sinema eğitimindeki yöntemlerinden bahsedildi. Sohbet boyunca Murat Pay, akademideki deneyimlerini ve izlenimlerini detaylı bir şekilde bizlerle paylaştı:
Akademi, verdiği eğitimle sinema sanatında nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlıyor. Bu nedenle derslerde teoriden çok pratiğe önem veriyor, katılımcıların yaratıcı fikirlerini ortaya çıkarmaları için kısıtlamalar olmaksızın tüm imkânlarını sunuyor: Özel kurgu salonları, film kamerasıyla ve 16mmle çalışma imkânı gibi.
New York Film Akademisi’nde görülen dersler; yönetmenlik, film kamera, dijital kamera, ışık, kurgu, senaryo yazımı, oyuncu yönetimi, prodüksiyon ve bütçelendirme, ses ve diyalog kurgulama şeklinde sıralanıyor.
Dersler, sinema eğitiminde temel olarak kabul edilen konularla başladığından, sinema adına hiçbir bilgisi olmayan katılımcılar bile eğitim programına kolayca adapte olabiliyor. Katılımcıların bu eğitim programından daha kaliteli istifade edebilmeleri içinse iyi derecede İngilizce bilmeleri gerekiyor.
New York Film Akademisi’nin sunduğu bu sinema eğitim programında katılımcılara tam bir disiplin içinde film yapım sürecinin her aşaması tecrübe ettiriliyor: Bir filmin başından sonuna kadar tüm yapım aşamalarını tasarlamak, teknik malzemeyi (boom, ışık, kamera, kurgu vb.) kullanabilmek, filmindeki amacına göre malzemeye hâkimiyet kurmak, sinemacılığın bir ekip işi olduğunu unutmayarak film ekibiyle uyum içinde çalışmak, film setindeyse zamanı iyi kullanabilmek… Derslerin teorik uygulamasından hemen sonra pratiğe dayalı deneme çekimleri ile öğrenciye teknik donanımı kullanabilme becerisi kazandırılıyor. Tüm bu hazırlıkların ardından bu eğitim programında uygulamalı yapım atölyesi dersi kapsamında işlenen konuları pratikle desteklemek amacıyla katılımcıdan mizansen, devamlılık, video klip konulu birkaç kısa film hazırlaması isteniyor. Katılımcı kendi tasarladığı kısa filminde yönetmenlik yaparken, başka bir katılımcının filminde bazen kameraman, bazen görüntü yönetmeni gibi farklı görevler üstleniyor. Böylece katılımcı, sinema üretiminin her aşamasında görev alarak tecrübesini arttırıyor.
Sinema düşüncesini pratikle harmanlayan bu eğitim programı boyunca sinema sanatı adına izlenmesi faydalı olan bazı sinema filmleri izlenerek detaylı bir şekilde değerlendirilmiş. Film analizlerinin yanı sıra sinemanın pratiğine dayalı sınıf içinde yapılan (20 dakikalık kısa film çekim denemeleri gibi) çeşitli egzersizlerle, verilen ödevlerle derslerdeki işlenen konular pekiştirilmiş.
Bu yoğunlaştırılmış sinema eğitim programında dersler, her bir katılımcının ayrı ayrı hazırladığı bitirme projesi olan son bir kısa filmin tasarlanıp çekilmesiyle sona eriyor.
Akademinin hazırladığı eğitim programının sonunda kişi gerçekten sinema sanatıyla uğraşmak isteyip istemediğine tam olarak karar vererek akademiden ayrılıyor.
New York Film Akademisi’nin sinema eğitim programının süresi bir hafta, 2 ay veya 2 yıl gibi farklılık gösteriyor. Bir sinema okulu olmamasına rağmen, akademide kapsamlı bir sinema eğitimi veriliyor. Ayrıca New York Film Akademisi maliyetli bir sinema eğitim merkezi olma özelliği taşıyor.
Bu kısa süreli sinema eğitimi içinde düzenlenen konferansta Hollywood’un eski görüntü yönetmenlerinden biri, katılımcılara birkaç sinema filmi örneği üzerinden tecrübelerini aktarmış.
Ve Kırkambar programı, genç yönetmenin New York Film Akademisi’nde aldığı sinema eğitiminin ürünü olan iki kısa filmin seyriyle noktalandı.
 

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.