YAYINLAR

SAYI 36 YIL: 2014

7 Ocak 2014 Salı

Hayal Perdesi Sinema Dergisi Eylül-Ekim 2013 tarihli 36. sayısıyla www.hayalperdesi.net adresinde yayında…

Derginin Vizyon sayfalarında bu sayıda, Cate Shortland’ın bir genç kızın İkinci Dünya Savaşı’nın hemen bitiminde geçen hikâyesinin konu edildiği Savaşın Gölgesinde (Lore), Neill Blomkamp’ın merakla beklenen bilimkurgu yapımı Yeni Cennet (Elysium), Sally Porter’ın iki arkadaşın dostluğunu anlattığı Bir Hayalimiz Vardı (Ginger & Rosa) filmleri yer alıyor.

Hayal Perdesi’nin yeni sayısının kapak konusu ise, Kız Kardeşim Mommo filmi ile dikkatleri üzerine çeken Atalay Taşdiken’in ikinci uzun metrajlı çalışması Meryem. Yönetmenle son filmi üzerine yapılan söyleşide, Taşdiken ile taşra, yerellik ve sahicilik gibi unsurlar tartışılıyor.

Yeni bir sinema sezonuna başlarken, Hayal Perdesi Sinema Dergisi de yeni sezonunun merakla beklenen filmlerini odağına alıyor. Derginin yazarlarının yorumlarıyla sezonun öne çıkması muhtemel filmleri değerlendiriliyor.

Türk Sineması Araştırmalarıbölümünde Yalçın Yelence, Türkiye’ye Sinemanın Girişi isimli makalesinde, sinemanın doğuşundan Osmanlı topraklarına girişini ele alıyor ve sinemanın topraklarımızdaki izini sürüyor. Esra Tice Yıldırım Bilim ve Sanat Vakfı’nda Eylül ayı itibariyle başlayan Türk Sineması Araştırmaları projesinin detaylarını yazıyor.

Geçtiğimiz aylarda vizyona giren Şimdiki Zaman filminin yönetmeni Belmin Söylemez’le yapılan söyleşinin yanında, Gelişen Ülkeler Film Festivali için ülkemize gelen İranlı yönetmen Mojtaba Raei, Kaplan Film’de Proje Sorumlusu olarak çalışan Suzan Hande Güneri ve bu yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ellinci yılı nedeniyle özel bir belgesel hazırlayan Nebil Özgentürk’le gerçekleştirilmiş söyleşiler de Hayal Perdesi’nin yeni sayısında yer alıyor.

Büyülü Gerçekbölümünde Cihan Aktaş, Abbas Kiyarüstemi’nin Aslı Gibidir filmini yorumluyor, Sinefil’de Ayşe Yılmaz Bela Tarr’ın Karanlık Armoniler eserini değerlendiriyor, Kitaplık’ta Sema Karaca Dina Iordanova’nın Balkan Sineması kitabını merkezine alıyor, Neden Film Seyrediyoruz bölümünde ise tarihçi Abdulhamit Kırmızı, film izlemenin hayatındaki anlamını, kendi kişisel tarihinden hareketle ifade ediyor.

Hayal Perdesi Sinema Dergisi

Vefa Cad. No:48 34134 Vefa / İstanbul

T + 90 212 528 22 22

F + 90 212 513 32 20

[email protected]

www.hayalperdesi.net

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.