Havadis
Turgut Cansever hocamızı kaybettik
Mütefekkir, ressam, neyzen ve mimar Turgut Cansever hocamızı 22 Şubat 2009 Pazar günü 89 yaşında kaybettik. İstanbul Kadıköy Çiftehavuzlar’daki evinde vefat eden Cansever’in cenazesi 23 Şubat 2009 Pazartesi günü Fatih Camii’nde ikindi vaktini müteakib kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığında toprağa verildi. Dünyada Ağa Han Mimarlık ödülünü üç kez alan tek mimar olan Cansever’in bütün bir hayatı anlamlı evler, yapılar ve şehirler kurma mücadelesiyle geçti. Arkasında çok azı gerçekleşebilmiş 100’ün üzerinde proje ve birçok kitap bıraktı.
Baharı Çocuk ve Sanat Buluşması’yla karşıladık
7 Mart 2009 Cumartesi günü “Çocuk ve Sanat Buluşması” başlığı altında düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yaptık. Bu çerçevede, 4-11 yaş grubundan çocukların resimlerinden oluşan “Büyük Çizerler Sergisi” aynı gün muhataplarıyla buluştu. Sergi, bahar boyunca görülebilir.
Etkinliğin omurgasını oluşturan “Çocuk Dilinde Sanat” başlıklı panel, vakfın Vefa’daki merkezinde gerçekleştirildi. İhmal edilmiş bir konuyu gündeme taşımak, çocuk gerçekliğinde sanat ürünlerinin nasıl algılandığını tartışmak ve çocuk yayıncılığını bu açıdan sorgulamak amacını taşıyan program, Mustafa Özel’in açış konuşmasıyla başladı. Ali Pulcu’nun yönettiği panelin konukları, yazar ve yayıncı kimliğiyle Fatih Erdoğan, çizer Osman Turhan, çizer Emel Kehri ve akademisyen Dr. Nilgün Canel’di.
Dîvân’ın 24. sayısı çıktı
Osmanlı tecrübesinin yanı sıra Rusya ve İran gibi meşrutî yönetime geçmek zorunda olan komşularının da tecrübelerinin önemli olduğu anlayışından hareketle Dîvân: Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi’nin 2008 yılına ait iki sayısı Osmanlıda ve komşularında meşrutiyet tecrübesini ele alan yazılara tahsis edildi. Meşrutiyet tecrübesinin daha iyi anlaşılabilmesine katkı sağlayacağı ümit edilerek, birinci sayıda, modern dönem meşrutiyet düşüncesi ve tecrübesinin tarihi kökenleri ile Osmanlı çevresinde meydana gelen benzer tecrübeler değerlendirilmeye çalışıldı.
Divan’ın sayılarına internet üzerinden de ulaşılabilir: www.divandergisi.com
Mukaddime Osmanlıca Tercümesi yayınlandı
Medeniyet Araştırmaları Merkezi, İbn Haldun’un çağları aşan eseri Mukaddime’nin Osmanlıca tercümesini uzun süren bir çalışmanın ardında yayına hazırladı. Yavuz Yıldırım, Sami Erdem, Halit Özkan ve M. Cüneyt Kaya’nın içinde bulunduğu ekibin titiz çalışmasıyla hiçbir ilave ve sadeleştirme yapılmaksızın Klasik Yayınlarınca üç cilt halinde hazırlanan eser, Osmanlıca neşrinin 150. yılında nihayet okurlarıyla buluştu.
İbn Haldun’un tarih ve topluma ilişkin çağları aşan ve çığır açıcı nitelikteki kapsamlı açıklamalarını içeren Mukaddime, erken bir dönemde Osmanlı muhitinde yankı buldu ve kitabın 18. yüzyılda Şeyhülislam Pîrîzâde Mehmed Sâhib tarafından başlanan tercümesi 19. yüzyılda Ahmed Cevdet Paşa tarafından tamamlandı. Mütercimler, bu önemli klasik eseri Arapçadan Türkçeye çevirmekle kalmamış, ek bilgi, eleştiri ve hataların düzeltilmesi gibi pek çok katkıda bulunarak, Osmanlı derinliğini ve bakış açısını yansıtan dikkate değer bir Mukaddime yorumu ortaya koymuşlardır.
2009 Bahar seminerleri sona erdi
Bilim ve Sanat Vakfı’nın geleneksel hâle gelen seminerlerinin 39. dönemi 20 Mart-9 Mayıs 2009 tarihleri arasında gerçekleşti. 51 seminer ve 19 ihtisas ve atölye çalışmasının yer aldığı seminer programı yine yoğun bir ilgi ile karşılaştı.
BSV Notlar 15 ve 16 çıktı
Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin (TAM) hazırladığı Notlar 15 ve 16 yayınlandı. Notlar’dan ilki, Osmanlı’da Nüfus ve İskân Politikaları başlığını taşıyor. Bu kitapçık, Ekim 2005-Haziran 2006 tarihleri arasında TAM’ın düzenlediği “Tarih Okumaları” programı çerçevesinde misafirimiz olan Gülfettin Çelik, Yunus Koç, Tufan Gündüz, Suraiya Faroqhi ve Kemal Karpat’ın Osmanlı’da nüfus ve iskân politikaları meselesi üzerine yaptıkları konuşmaların özetlerini içeriyor.
Son Dönem Bizans Tarihleri ve Osmanlı Anlatımları başlığı ile yayınlanan Notlar 16’da ise, Mayıs 2007-Mart 2008 tarihleri arasında TAM’ın düzenlediği “Tarih Okumaları: Bizans Kronikleri” programı çerçevesinde misafirimiz olan Abdülhamit Kırmızı, Aslıhan Akışık, Mevlüde Bakır ve Esra Güzel Erdoğan’ın Dukas, Halkondil, Francis, Anagnostis ve Kritovulos gibi Osmanlı’yı anlatan son dönem Bizans tarihçilerinin eserlerine ilişkin konuşmalarının özetlerini bulacaksınız.
Hayal Perdesi’nin 13. sayısı çıktı
Sinema fanzini Hayal Perdesi uzun bir aradan sonra bekleyenleriyle buluştu. Bu sayıda kapak konusu olarak sinema salonlarını merkeze alan bir dosya hazırlayan dergi, her geçen gün seyircisini kaybeden semt sinemalarına vefa borcunu ödüyor. Dosyaya İhsan Kabil “Sinema Salon İlişkisi”yle, Tuba Deniz de “Düş Şatoları Yıkılıyor” başlıklı yazısıyla katkıda bulunmuş. Bu sayıda Semih Kaplanoğlu’yla toplu konuşma, Aida Begiç ve Yeşim Ustaoğlu’yla söyleşi gerçekleştirilmiş. Bir yönetmen üç film bölümü ise Michael Haneke’ye ayrılmış. Sinema üzerine tefekkür etmek isteyenler için derginin yorum sayfaları -hem vizyondan seçilenler hem de hatırlatılan klasiklerle- bu sayıda oldukça zengin. İzlenim, Kitap, dvd ve Neden Film Seyrediyoruz? bölümleri de unutulmamış. Sözün özü uzun bir bekleyişin ardından Hayal Perdesi hacimli bir sayıyla karşınızda...
Nova Science Publisher Medeniyetler ve Dünya Düzenleri’ni yayınladı
Vakfımızca 12-14 Mayıs 2006 tarihleri arasında düzenlenen Medeniyetler ve Dünya Düzenleri başlıklı uluslararası sempozyumda sunulan tebliğler arasından seçilen makalelerin yer aldığı ve Dr. Sadık Ünay ile Muzaffer Şenel’in derlediği Global Orders and Civilizations: Perspectives from History, Philosophy and International Relations başlıklı kitap Nova Science Publisher arasından çıktı.
XX. Öğrenci Sempozyumu
Bilim ve Sanat Vakfı’nın geleneksel hâle gelen öğrenci sempozyumlarının yirmincisi 14 Mart 2009 tarihinde Vakfın Vefa’daki merkezinde gerçekleşti. Farklı disiplinlerden 21 tebliğin sunulduğu sempozyum ilgiyle takip edildi.
İşletme ve Yönetim Toplantıları
Küresel Araştırmalar Merkezi bünyesinde “İşletme ve Yönetim Toplantıları” başlığı altında yeni bir toplantı serisi başladı. İşletme, pazarlama, tanıtım, e-ticaret ve yönetim düşüncesi gibi konularda gerek sektör tecrübesi gerekse akademik çalışmalar yapan uzmanların görüş, düşünce ve önerilerini her ayın son cumartesi günü dinleyeceğiz. Serinin ilk toplantısı 25 Nisan 2009 Cumartesi günü Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu’nda Genel Koordinatörlük görevini yürüten Doç. Dr. Melih Bulu ile Uluslararası Alanda Türkiye’nin Rekabet Avantajları üzerine yapıldı.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ