Havadis

Turgut Cansever hocamızı kaybettik
Mü­te­fek­kir, res­sam, ney­zen ve mi­mar Tur­gut Can­se­ver ho­ca­mı­zı 22 Şu­bat 2009 Pa­zar gü­nü 89 ya­şın­da kay­bet­tik. İs­tan­bul Ka­dı­köy Çif­te­ha­vuz­lar’da­ki evin­de ve­fat eden Can­se­ver’in ce­na­ze­si 23 Şu­bat 2009 Pa­zar­te­si gü­nü Fa­tih Ca­mi­i’nde ikin­di vak­ti­ni mü­tea­kib kı­lı­nan ce­na­ze na­ma­zı­nın ar­dın­dan Edir­ne­ka­pı Me­zar­lı­ğın­da top­ra­ğa ve­ril­di. Dün­ya­da Ağa Han Mi­mar­lık ödü­lü­nü üç kez alan tek mi­mar olan Can­se­ver’in bü­tün bir ha­ya­tı an­lam­lı ev­ler, ya­pı­lar ve şe­hir­ler kur­ma mü­ca­de­le­siy­le geç­ti. Ar­ka­sın­da çok azı ger­çek­le­şe­bil­miş 100’ün üze­rin­de pro­je ve bir­çok ki­tap bı­rak­tı. 
 
 
Baharı Çocuk ve Sanat Buluşması’yla karşıladık
7 Mart 2009 Cu­mar­te­si gü­nü “Ço­cuk ve Sa­nat Bu­luş­ma­sı” baş­lı­ğı al­tın­da dü­zen­le­nen et­kin­li­ğe ev sa­hip­li­ği yap­tık. Bu çer­çe­ve­de, 4-11 yaş gru­bun­dan ço­cuk­la­rın re­sim­le­rin­den olu­şan “Bü­yük Çi­zer­ler Ser­gi­si” ay­nı gün mu­ha­tap­la­rıy­la bu­luş­tu. Ser­gi, ba­har bo­yun­ca gö­rü­le­bi­lir.
Et­kin­li­ğin omur­ga­sı­nı oluş­tu­ran “Ço­cuk Di­lin­de Sa­nat” baş­lık­lı pa­nel, vak­fın Ve­fa’da­ki mer­ke­zin­de ger­çek­leş­ti­ril­di. İh­mal edil­miş bir ko­nu­yu gün­de­me ta­şı­mak, ço­cuk ger­çek­li­ğin­de sa­nat ürün­le­ri­nin na­sıl al­gı­lan­dı­ğı­nı tar­tış­mak ve ço­cuk ya­yın­cı­lı­ğı­nı bu açı­dan sor­gu­la­mak ama­cı­nı ta­şı­yan prog­ram, Mus­ta­fa Özel’in açış ko­nuş­ma­sıy­la baş­la­dı. Ali Pul­cu’nun yö­net­ti­ği pa­ne­lin ko­nuk­la­rı, ya­zar ve ya­yın­cı kim­li­ğiy­le Fa­tih Er­do­ğan, çi­zer Os­man Tur­han, çi­zer Emel Keh­ri ve aka­de­mis­yen Dr. Nil­gün Ca­nel’di.
 
 
Dîvân’ın 24. sayısı çıktı
Os­man­lı tec­rü­be­si­nin ya­nı sı­ra Rus­ya ve İran gi­bi meş­ru­tî yö­ne­ti­me geç­mek zo­run­da olan kom­şu­la­rı­nın da tec­rü­be­le­ri­nin önem­li ol­du­ğu an­la­yı­şın­dan ha­re­ket­le Dî­vân: Di­sip­lin­le­ra­ra­sı Ça­lış­ma­lar Der­gi­si’nin 2008 yı­lı­na ait iki sa­yı­sı Os­man­lı­da ve kom­şu­la­rın­da meş­ru­ti­yet tec­rü­be­si­ni ele alan ya­zı­la­ra tah­sis edil­di. Meş­ru­ti­yet tec­rü­be­si­nin da­ha iyi an­la­şı­la­bil­me­si­ne kat­kı sağ­la­ya­ca­ğı ümit edi­le­rek, bi­rin­ci sa­yı­da, mo­dern dö­nem meş­ru­ti­yet dü­şün­ce­si ve tec­rü­be­si­nin ta­ri­hi kö­ken­le­ri ile Os­man­lı çev­re­sin­de mey­da­na ge­len ben­zer tec­rü­be­ler de­ğer­len­di­ril­me­ye ça­lı­şıl­dı.
Di­van’ın sa­yı­la­rı­na in­ter­net üze­rin­den de ula­şı­la­bi­lir: www.di­van­der­gi­si.com
 
 
Mukaddime Osmanlıca Tercümesi yayınlandı
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi, İbn Hal­dun’un çağ­la­rı aşan ese­ri Mu­kad­di­me’nin Os­man­lı­ca ter­cü­me­si­ni uzun sü­ren bir ça­lış­ma­nın ar­dın­da ya­yı­na ha­zır­la­dı. Ya­vuz Yıl­dı­rım, Sa­mi Er­dem, Ha­lit Öz­kan ve M. Cü­neyt Ka­ya’nın için­de bu­lun­du­ğu eki­bin ti­tiz ça­lış­ma­sıy­la hiç­bir ila­ve ve sa­de­leş­tir­me ya­pıl­mak­sı­zın Kla­sik Ya­yın­la­rın­ca üç cilt ha­lin­de ha­zır­la­nan eser, Os­man­lı­ca neş­ri­nin 150. yı­lın­da ni­ha­yet okur­la­rıy­la bu­luş­tu.
İbn Hal­dun’un ta­rih ve top­lu­ma iliş­kin çağ­la­rı aşan ve çı­ğır açı­cı ni­te­lik­te­ki kap­sam­lı açık­la­ma­la­rı­nı içe­ren Mu­kad­di­me, er­ken bir dö­nem­de Os­man­lı mu­hi­tin­de yan­kı bul­du ve ki­ta­bın 18. yüz­yıl­da Şey­hü­lis­lam Pî­rî­zâ­de Meh­med Sâ­hib ta­ra­fın­dan baş­la­nan ter­cü­me­si 19. yüz­yıl­da Ah­med Cev­det Pa­şa ta­ra­fın­dan ta­mam­lan­dı. Mü­ter­cim­ler, bu önem­li kla­sik ese­ri Arap­ça­dan Türk­çe­ye çe­vir­mek­le kal­ma­mış, ek bil­gi, eleş­ti­ri ve ha­ta­la­rın dü­zel­til­me­si gi­bi pek çok kat­kı­da bu­lu­na­rak, Os­man­lı de­rin­li­ği­ni ve ba­kış açı­sı­nı yan­sı­tan dik­ka­te de­ğer bir Mu­kad­di­me yo­ru­mu or­ta­ya koy­muş­lar­dır.
 
 
2009 Bahar seminerleri sona erdi
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı’nın ge­le­nek­sel hâ­le ge­len se­mi­ner­le­ri­nin 39. dö­ne­mi 20 Mart-9 Ma­yıs 2009 ta­rih­le­ri ara­sın­da ger­çek­leş­ti. 51 se­mi­ner ve 19 ih­ti­sas ve atöl­ye ça­lış­ma­sı­nın yer al­dı­ğı se­mi­ner prog­ra­mı yi­ne yo­ğun bir il­gi ile kar­şı­laş­tı.
 
 
BSV Notlar 15 ve 16 çıktı
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin (TAM) ha­zır­la­dı­ğı Not­lar 15 ve 16 ya­yın­lan­dı. Not­lar’dan il­ki, Os­man­lı’da Nü­fus ve İs­kân Po­li­ti­ka­la­rı baş­lı­ğı­nı ta­şı­yor. Bu ki­tap­çık, Ekim 2005-Ha­zi­ran 2006 ta­rih­le­ri ara­sın­da TAM’ın dü­zen­le­di­ği “Ta­rih Oku­ma­la­rı” prog­ra­mı çer­çe­ve­sin­de mi­sa­fi­ri­miz olan Gül­fet­tin Çe­lik, Yu­nus Koç, Tu­fan Gün­düz, Su­rai­ya Fa­roq­hi ve Ke­mal Kar­pat’ın Os­man­lı’da nü­fus ve is­kân po­li­ti­ka­la­rı me­se­le­si üze­ri­ne yap­tık­la­rı ko­nuş­ma­la­rın özet­le­ri­ni içe­ri­yor.
Son Dö­nem Bi­zans Ta­rih­le­ri ve Os­man­lı An­la­tım­la­rı baş­lı­ğı ile ya­yın­la­nan Not­lar 16’da ise, Ma­yıs 2007-Mart 2008 ta­rih­le­ri ara­sın­da TAM’ın dü­zen­le­di­ği “Ta­rih Oku­ma­la­rı: Bi­zans Kro­nik­le­ri” prog­ra­mı çer­çe­ve­sin­de mi­sa­fi­ri­miz olan Ab­dül­ha­mit Kır­mı­zı, As­lı­han Akı­şık, Mev­lü­de Ba­kır ve Es­ra Gü­zel Er­do­ğan’ın Du­kas, Hal­kon­dil, Fran­cis, Anag­nos­tis ve Kri­to­vu­los gi­bi Os­man­lı’yı an­la­tan son dö­nem Bi­zans ta­rih­çi­le­ri­nin eser­le­ri­ne iliş­kin ko­nuş­ma­la­rı­nın özet­le­ri­ni bu­la­cak­sı­nız.
 
 
Hayal Perdesi’nin 13. sayısı çıktı
Si­ne­ma fan­zi­ni Ha­yal Per­de­si uzun bir ara­dan son­ra bek­le­yen­le­riy­le bu­luş­tu. Bu sa­yı­da ka­pak ko­nu­su ola­rak si­ne­ma sa­lon­la­rı­nı mer­ke­ze alan bir dos­ya ha­zır­la­yan der­gi, her ge­çen gün se­yir­ci­si­ni kay­be­den semt si­ne­ma­la­rı­na ve­fa bor­cu­nu ödü­yor. Dos­ya­ya İh­san Ka­bil “Si­ne­ma Sa­lon İliş­ki­si”yle, Tu­ba De­niz de “Düş Şa­to­la­rı Yı­kı­lı­yor” baş­lık­lı ya­zı­sıy­la kat­kı­da bu­lun­muş. Bu sa­yı­da Se­mih Kap­la­noğ­lu’yla top­lu ko­nuş­ma, Ai­da Be­giç ve Ye­şim Us­ta­oğ­lu’y­la söy­le­şi ger­çek­leş­ti­ril­miş. Bir yö­net­men üç film bö­lü­mü ise Mic­ha­el Ha­ne­ke’ye ay­rıl­mış. Si­ne­ma üze­ri­ne te­fek­kür et­mek is­te­yen­ler için der­gi­nin yo­rum say­fa­la­rı -hem viz­yon­dan se­çi­len­ler hem de ha­tır­la­tı­lan kla­sik­ler­le- bu sa­yı­da ol­duk­ça zen­gin. İz­le­nim, Ki­tap, dvd ve Ne­den Film Sey­re­di­yo­ruz? bö­lüm­le­ri de unu­tul­ma­mış. Sö­zün özü uzun bir bek­le­yi­şin ar­dın­dan Ha­yal Per­de­si ha­cim­li bir sa­yıy­la kar­şı­nız­da...
 
 
No­va Sci­en­ce Pub­lis­her Me­de­ni­yet­ler ve Dün­ya Dü­zen­le­ri’ni ya­yın­la­dı
Vak­fı­mız­ca 12-14 Ma­yıs 2006 ta­rih­le­ri ara­sın­da dü­zen­le­nen Me­de­ni­yet­ler ve Dün­ya Dü­zen­le­ri baş­lık­lı ulus­la­ra­ra­sı sem­poz­yum­da su­nu­lan teb­liğ­ler ara­sın­dan se­çi­len ma­ka­le­le­rin yer al­dı­ğı ve Dr. Sa­dık Ünay ile Mu­zaf­fer Şe­nel’in der­le­di­ği Glo­bal Or­ders and Ci­vi­li­za­ti­ons: Pers­pec­ti­ves from His­tory, Phi­lo­sophy and In­ter­na­tio­nal Re­la­ti­ons baş­lık­lı ki­tap No­va Sci­en­ce Pub­lis­her ara­sın­dan çık­tı.
 
 
XX. Öğrenci Sempozyumu
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı’nın ge­le­nek­sel hâ­le ge­len öğ­ren­ci sem­poz­yum­la­rı­nın yir­min­ci­si 14 Mart 2009 ta­ri­hin­de Vak­fın Ve­fa’da­ki mer­ke­zin­de ger­çek­leş­ti. Fark­lı di­sip­lin­ler­den 21 teb­li­ğin su­nul­du­ğu sem­poz­yum il­giy­le ta­kip edil­di.
 
 
İşletme ve Yönetim Toplantıları
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi bün­ye­sin­de “İş­let­me ve Yö­ne­tim Top­lan­tı­la­rı” baş­lı­ğı al­tın­da ye­ni bir top­lan­tı se­ri­si baş­la­dı. İş­let­me, pa­zar­la­ma, ta­nı­tım, e-ti­ca­ret ve yö­ne­tim dü­şün­ce­si gi­bi ko­nu­lar­da ge­rek sek­tör tec­rü­be­si ge­rek­se aka­de­mik ça­lış­ma­lar ya­pan uz­man­la­rın gö­rüş, dü­şün­ce ve öne­ri­le­ri­ni her ayın son cu­mar­te­si gü­nü din­le­ye­ce­ğiz. Se­ri­nin ilk top­lan­tı­sı 25 Ni­san 2009 Cu­mar­te­si gü­nü Ulus­la­ra­ra­sı Re­ka­bet Araş­tır­ma­la­rı Ku­ru­mu’nda Ge­nel Ko­or­di­na­tör­lük gö­re­vi­ni yü­rü­ten Doç. Dr. Me­lih Bu­lu ile Ulus­la­ra­ra­sı Alan­da Tür­ki­ye’nin Re­ka­bet Avan­taj­la­rı üze­ri­ne ya­pıl­dı.

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.