SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Karahanlı Devri Mimarisi ve Bezemeleri

Muhlisahon Rustamova

14 Ekim 2023 Cumartesi 14:00 Salon: ÇEVRİMİÇİ

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında Ekim ayında Muhlisahon Rustamova'yı konuk ediyor. Rustamova'dan, "Karahanlı devri mimarisi ve bezemeleri" başlıklı doktora tezini dinleyeceğiz.

Rustamova tezini şu şekilde özetliyor:" Orta Asya Ahemenişler, Hunlar, Makedonlar, Kuşanlar ve Göktürkler'in hâkimiyetinden sonra VIII. yüzyılda İslâm ile tanışmış ve IX – XII. yüzyıllarda İslâm medeniyetinin, biliminin önemli merkezi haline gelmiştir. Özellikle Karahanlı döneminde Orta Asya coğrafî, tarihî, siyasî, dinî ve kültürel açıdan önemli bir yere sahip olmuştur. Ülkemizde Karahanlı mimarisi hakkında bir doktora ve birkaç kitap çalışmaları bulunmakla birlikte bazı mimari eserler, günümüze ulaşmayan yapıların müzelerdeki yapı elemanları ve mimaride uygulanan geometrik, bitkisel bezemeler hakkında çalışma bulunmamaktadır. Bu tez bu eksikliği gidermek niyetiyle atılmış bir adım niteliğindedir. Bundan dolayı İslâm Sanatları Tarihi açısından önemli bir yeri olduğunu düşündüğümüz Orta Asya'da Sâmânîler'den Karahanlılar'ın sonuna kadar geçen yaklaşık üç asırlık süreçte inşa edilen İslâmî eserler tespit edilmiş, Orta Asya'da alan ve kütüphane çalışmaları gerçekleştirilmiş, mimari eserlerin geometrik, bitkisel bezemelerinın çizimleri yapılmıştır. Karahanlı devri eserlerinin gelişim sürecinde hangi medeniyetlerin sanatlarından etkilendiği, ürettikleri yeni yapıları teknik, plan, malzeme ve bezeme açısından incelenmiş, bu bölgeye ait sanat üslubunun ne gibi aşamalardan geçtiği tespit edilmiştir."

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.