Havadis

Bir Ahmet Uluçay hikâyesi
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de fa­ali­yet gös­te­ren Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Der­gi­si 6 Mart 2010 ta­ri­hin­de dü­zen­le­di­ği özel bir prog­ram­la Ah­met Ulu­çay’ı an­dı. Ulu­çay’ın Op­tik Düş­ler, İn­ci De­ni­zin Di­bin­de, Exor­ci­se ad­lı kı­sa film­le­ri üze­rin­den film­le­rin­de­ki ya­ra­tı­cı­lı­ğın, ken­di­li­ğin­den­li­ğin, im­ge­le­min, düş gü­cü­nün, ışık-göl­ge oyun­la­rı­nın, zen­gin­li­ğin pe­şi­ne dü­şül­dü. Ha­yal Per­de­si ya­yın eki­bin­den Mü­ca­hid Eker’in açı­lı­şı­nı yap­tı­ğı otu­ru­mun mü­za­ke­re­ci­le­ri İh­san Ka­bil, Sa­lih Pul­cu ve Ye­şim Us­ta­oğ­lu’ydu.
 
Kısa Film Atölyesinin ilk ürünleri
seyirciyle buluştu
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de Fay­sal Soy­sal’ın yü­rüt­tü­ğü Kı­sa Film Atöl­ye­si, Tem­muz 2009’da baş­la­dı­ğı yol­cu­lu­ğun ilk mey­ve­le­ri­ni ver­di. 13 Mart 2010’da Ve­fa’da­ki mer­ke­zi­miz­de dü­zen­le­nen prog­ram­da atöl­ye­nin ka­tı­lım­cı­la­rı ta­ra­fın­dan çe­ki­len kı­sa film­ler­den Kıl(L)ık ve Yal­nız­kon­du’nun gös­te­ri­mi ya­pıl­dı ve film eki­biy­le kı­sa bir söy­le­şi ger­çek­leş­ti­ril­di.
 
KAM’dan yeni bir ihtisas çalışması:
Yönetim Düşüncesi
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi, Ha­luk Dort­lu­oğ­lu ile İb­ra­him Zeyd Ger­çik da­nış­man­lı­ğın­da “Yö­ne­tim Dü­şün­ce­si” baş­lı­ğıy­la ye­ni bir ih­ti­sas ça­lış­ma­sı baş­lat­tı. Bu çalışmanın amacı, de­ği­şik coğ­raf­ya­lar­da or­ta­ya çı­kan yö­ne­tim uy­gu­la­ma­la­rı­nı ve gü­nü­müz mo­dern yö­ne­tim an­la­yı­şı­nı göz önün­de bu­lun­du­ra­rak “yö­ne­tim dü­şün­ce­si” tar­tış­ma plat­for­mu oluş­tur­maktır.
 
 
KAM’dan iki yeni okuma grubu
Milliyetçilik, Küreselleşme ve Din
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi Ge­nel Ko­or­di­na­tö­rü Dr. Se­vinç Al­kan Öz­can’ın da­nış­man­lı­ğın­da “Mil­li­yet­çi­lik, Kü­re­sel­leş­me ve Din” baş­lık­lı ye­ni bir oku­ma gru­bu baş­la­dı. Mil­li­yet­çi­lik, kü­re­sel­leş­me ve din iliş­ki­si­nin ele alın­dı­ğı bu oku­ma gru­bun­da bu kar­ma­şık iliş­ki fark­lı bağ­lam­lar­da kar­şı­laş­tır­ma­lı oku­ma­lar üze­rin­den an­la­şıl­ma­ya ve açık­lan­ma­ya ça­lı­şı­la­cak. İlk top­lan­tı­sı­nı 17 Ni­san 2010 Cu­mar­te­si gü­nü ya­pan grup 15 gün­lük pe­ri­yot­lar ha­lin­de dü­zen­li ola­rak top­la­na­cak­tır.
 
Tarihi ve Teorik Arka Planlarıyla İktisat Politikaları
Doç. Dr. Lok­man Gün­düz’ün da­nış­man­lı­ğında yü­rü­tü­len “Ta­ri­hi ve Teo­rik Ar­ka Plan­la­rıy­la İk­ti­sat Po­li­ti­ka­la­rı” baş­lık­lı oku­ma gru­bu­nun te­mel ama­cı, gü­nü­mü­zün ba­şat ne­ok­la­sik ik­ti­sat eko­lü­nün te­mel po­li­ti­ka öne­ri­le­ri­ni ve bu öne­ri­le­rin da­yan­dı­ğı te­mel ka­bul­le­ri, hem teo­rik hem de ta­ri­hî ar­ka plan­la­rıy­la bir­lik­te ye­ni­den de­ğer­len­dir­mek­tir. İlk top­lan­tı­sı­nı 3 Ni­san 2010 Cu­mar­te­si gü­nü ya­pan oku­ma gru­bu 15 gün­lük pe­ri­yot­lar ha­lin­de top­la­na­cak­tır.
 
 
Hayal Perdesi’nin
15. sayısı yayında
Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Der­gi­si Mart-Ni­san 2010 ta­rih­li 15. sa­yı­sın­da “Mik­ro­koz­mos’ta Si­ne­ma: Ah­met Ulu­çay” baş­lık­lı dos­ya­sıy­la okur­la­rı­na zen­gin bir içe­rik su­nu­yor. Ca­hit Koy­tak’ın Ulu­çay’a it­haf et­ti­ği şi­i­ri, yö­net­me­nin hiç­bir yer­de ya­yın­lan­ma­mış bir söy­le­şi­si dos­ya­dan iki nü­ans. Ci­hat Arınç’ın Ah­met Ulu­çay si­ne­ma­sı üze­rin­den tar­tış­ma­ya aç­tı­ğı si­ne­ma­da ger­çek­lik me­se­le­si de ilk bö­lü­müy­le pers­pek­tif say­fa­la­rın­da. Ha­yal Per­de­si, ka­pak ko­nu­su­nun ya­nı sı­ra gün­de­me ge­tir­di­ği yo­rum­la­rı, uzun so­luk­lu söy­le­şi­le­ri, fes­ti­val iz­le­nim­le­ri, de­rin­lik­li ma­ka­le­le­riy­le ka­yıt­sız ka­lı­na­ma­ya­cak bir ça­ba­yı www.ha­yal­per­de­si.net ad­re­sin­de okur­la­rıy­la pay­la­şı­yor.
 
Türk Sineması Atölyesi başladı...
Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği ve mo­de­ra­tör­lü­ğü­nü İh­san Ka­bil’in yap­tı­ğı Türk Si­ne­ma­sı Atöl­ye­si baş­la­dı. Atöl­ye ça­lış­ma­sı­nın ilk aya­ğı, Türk si­ne­ma­sı­nın baş­lan­gı­cın­dan 1960 yı­lı­na ka­dar olan se­rü­ve­ni­ni kro­no­lo­jik ola­rak film­ler ve ki­tap­lar doğ­rul­tu­sun­da ana­liz et­me­yi he­def­li­yor. Atöl­ye kap­sa­mın­da ele alı­na­cak ko­nu baş­lık­la­rı şöy­le: Os­man­lı’­da Si­ne­ma-1923, Muh­sin Er­tuğ­rul Si­ne­ma­sı: Ti­yat­ro­cu­lar Dö­ne­mi, Türk Si­ne­ma­sın­da Ge­çiş Dö­ne­mi: 1939-1950, Türk Si­ne­ma­sın­da 1950-1960 Dö­ne­mi…
 
Biyografi Okuma Grubu çalışmalarına başladı...
Bi­yog­ra­fi ne­dir? Bir ha­yat ne­den hi­kâ­ye edi­lir, na­sıl in­şa kı­lı­nır? Sos­yal bi­lim­ler bi­yog­ra­fi­ye na­sıl ba­kar? Geç­mi­şi an­la­ma­da bi­yog­ra­fi­le­rin ye­ri ne­dir? Bi­ri­le­ri­nin ha­ya­tı ta­ri­hi ve ta­rih bi­ri­le­ri­nin ha­ya­tı­nı na­sıl et­ki­ler? vb. so­ru­la­ra ce­vap bul­mak üze­re, Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin Dr. Ab­dul­ha­mit Kır­mı­zı’nın baş­kan­lı­ğın­da dü­zen­le­di­ği Bi­yog­ra­fi Oku­ma Gru­bu 24 Ni­san 2010 ta­ri­hi iti­ba­riy­le ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­mış­tır.
 
TALİD’in 13. sayısı çıktı
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Li­te­ra­tür Der­gi­si’nin 13. sa­yı­sı “Türk Mi­mar­lık Ta­ri­hi” baş­lı­ğıy­la ya­yın­lan­dı. Mi­mar­lık ta­rih­çi­li­ği ve ta­rih­ya­zı­mın­dan Sel­çuk­lu, Os­man­lı ve Cum­hu­ri­yet mi­ma­ri­si­ne; mi­ma­ri ya­pı­lar­dan mi­mar­lık ta­ri­hi kay­nak­la­rı­na; mi­ma­ri söy­lem­den mi­mar­lık ve in­şa­at tek­no­lo­ji­le­ri­ne ka­dar sa­ha­ya iliş­kin pek çok ko­nu­nun yer al­dı­ğı bu sa­yı­da mi­mar­lık sem­poz­yum­la­rı, mi­mar­lık der­gi­le­ri ve Ba­tı dil­le­rin­de Türk mi­mar­lık ta­ri­hi ça­lış­ma­la­rı üze­ri­ne ya­zı­lan ya­zı­lar ile Türk mi­mar­lık ta­ri­hi açı­sın­dan göz ar­dı edi­le­mez bir öne­me sa­hip ku­rum­la­ra ve tez­le­re da­ir ta­nı­tım ya­zı­la­rı­nı da bu­la­cak­sı­nız. TA­LİD’in eski sa­yı­la­rı­na in­ter­net üze­rin­den de ula­şı­la­bi­lir: www.ta­lid.org
 
 
Ye­şil­çam Gün­lü­ğü ye­ni­den...
Kla­sik Türk si­ne­ma­sı­nın se­nar­yo ku­şa­ğı­na men­sup isim­le­rin­den Ay­şe Şa­sa’nın Ye­şil­çam’a fark­lı bir yak­la­şım ge­liş­tir­di­ği ya­zı­la­rı­nın yer al­dı­ğı Ye­şil­çam Gün­lü­ğü’nün, Kü­re Ya­yın­la­rı/Ha­yal Per­de­si Ki­tap­lı­ğı di­zi­sin­den çı­kan üçün­cü bas­kı­sı ila­ve ya­zı ve ken­di­siy­le bu eser için ya­pı­lan ye­ni bir rö­por­taj­la zen­gin­leş­ti­ril­di. Yer­le­şik zih­ni­yet ka­lıp­la­rı­nı ye­rin­den oy­na­ta­rak si­ne­ma­ya de­ği­şik za­vi­ye­ler­den ba­kan Ay­şe Şa­sa’nın san­cı­lı bir iç mu­ha­se­be­si­nin ürü­nü olan bu ki­tap, ye­ni bas­kı­sıy­la, si­ne­ma­ya ve sa­na­ta du­yar­lı bir yak­la­şım ge­liş­tir­mek is­te­yen­le­re eş­siz ve­ri­ler su­nu­yor.
 
Dî­vân 27 çık­tı
Dî­vân: Di­sip­lin­le­ra­ra­sı Ça­lış­ma­lar Der­gi­si’nin yir­mi ye­din­ci sa­yı­sı, Hı­zır Mu­rat Kö­se’nin ön­cü­lü­ğün­de Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de 2003 yı­lın­da ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­yan Si­ya­set Dü­şün­ce­si Atöl­ye­si’nin kat­kı­la­rıy­la ha­zır­la­nan “İs­lam Si­ya­set Dü­şün­ce­si” özel sa­yı­sıy­la oku­yu­cu­la­rı­nın kar­şı­sın­da.
Dî­vân’ın eski sa­yı­la­rı­na in­ter­net üze­rin­den de ula­şı­la­bi­lir: www.di­van­der­gi­si.com
 
11. dönem Osmanlıca Seminerleri başladı
Üç se­ne­yi aş­kın sü­re­dir ba­şa­rı ile de­vam eden Os­man­lı­ca Oku­ma Gru­bu 11. dö­ne­mi­ne 6 ve 20 Şu­bat’ta ya­pı­lan se­vi­ye tes­pit sı­nav­la­rı ne­ti­ce­sin­de olu­şan 8 grup (yak­la­şık 250 ki­şi) ile 1 Mart’ta baş­la­dı.
28 Ha­zi­ran-6 Ağus­tos 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da Mat­bu ve Yaz­ma ol­mak üze­re iki ay­rı se­vi­ye­de de­vam ede­cek 12. dö­nem se­mi­ner­le­ri için baş­vu­ru­lar 7 Ha­zi­ran-18 Ha­zi­ran 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da alı­na­cak­tır.
 
Sözlü Tarih Projesine Çağrı
Za­man her şe­yi unut­tu­ru­yor. Ka­yıt al­tı­na alın­ma­yan ha­ya­ta da­ir, ya­şan­mış­lık­la­ra ait söz­ler kay­bo­lup gi­di­yor. He­men her­kes­çe ma­lum olan şey­ler bir sü­re son­ra he­men her­kes­çe meç­hul olu­ve­ri­yor. Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı, Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de bir sü­re­dir yü­rüt­tü­ğü söz­lü ta­rih ça­lış­ma­la­rı­nı da­ha kap­sam­lı bir ha­le ge­tir­mek mak­sa­dıy­la de­ğer­li kat­kı­la­rı­nı­zı bek­le­mek­te­dir. Ya­kın çev­re­niz­de ta­nı­dı­ğı­nız, bil­di­ği­niz or­ta yaş ve üze­ri, ge­le­nek­sel ta­bir­le “gün­gör­müş” ki­şi­ler­le gö­rüş­me­ler yap­ma­mı­za ve­si­le ola­rak bu pro­je­mi­ze kat­kı­da bu­lu­na­bi­lir­si­niz.

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.