Havadis

SAM Panel: Senarist ve Düşünür Ayşe Şasa

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi, Türk Sineması Araştırmaları projesi kapsamında 19 Nisan 2014 tarihinde “Senarist ve Düşünür Ayşe Şasa” başlıklı bir panel düzenledi.

Moderatörlüğünü Barış Saydam’ın yaptığı panelde Murat Pay, Celil Civan ve Meltem İşler Sevindi konuşmacı olarak yer aldı. Panel, Bilim ve Sanat Vakfı Zeyrek Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Osmanlıca Seminerleri 22. döneminde…

BSV-TAM Osmanlıca Seminerleri, Osmanlı Türkçesi’ne Giriş ve Paleografya ile İhtisas seminerleri başlıkları altında iki kademeli olarak devam ediyor.İlk kademe seminerlerinin 22. dönemi 1 Mart’ta yapılan seviye tespit sınavının ardından 10 Mart’ta başladı. 9 sınıf olarak devam eden seminerler 12 hafta sürecek ve 30 Mayıs 2014’te tamamlanacaktır. 23. ve 24. dönem Osmanlıca seminerleri programı Eylül ayında açıklanacaktır. Ücretsiz olarak verilen ve tüm ilgililere açık olan bu seminerlerle ilgili detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Notlar 28 çıktı

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi’nin 2004 yılından bu yana düzenlediği Kırkambar Sohbet programı kapsamında 2011 yılının Mart ayında Dr. Zeynep Gemuhluoğlu’dan dinlediklerimiz Notlar 28 olarak Nisan ayında yayınlandı. Notlar 28,Sanat ve Felsefe İlişkisinde Güzel’in Güncelliği başlığını taşıyor.

 

Sözlü Tarih Çalışmaları devam ediyor

Sesli, görsel ve yazılı bir sözlü tarih arşivi kütüphanesi oluşturmak maksadıyla düzenlediğimiz sözlü tarih çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sözlü tarih çalışmasında şu ana kadar önemli ilim ve kültür adamlarımız ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden güngörmüş, pek çok olaya şahitlik etmiş insanların hatıratlarını sesli veya görüntülü kayıtlarla arşivledik. Sözlü tarih çalışmalarımıza katkıda bulunmak isteyenlerin www.bisav.org.tr web sayfamız üzerinde yer alan sözlü tarih başvuru formunu doldurmaları gerekiyor. Ayrıca, sorularınız veya önerileriniz için sozlutarih@bisav.org.tradresine yazabilir, elinizde mevcut kayıtları bizimle paylaşabilirsiniz.

2014 Bahar Seminerleri gerçekleştirildi

Bilim ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği 49. Dönem seminerleri 7 Mart-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. Birçok farklı disiplinde seminerlerin yer aldığı program vakfın Vefa’daki merkezinde 6 hafta sürdü. Her dönem olduğu gibi bu dönem de katılımın yoğun olduğu seminerler ücretsiz olarak gerçekleştirildi.

 

Hayal Perdesi Sinema Topluluğu Atölyesi başladı

Tarih çalışmalarında kullanım alanı giderek yaygınlaşan, buna mukabil gerek barındırdığı imkanları ve problemleri gerekse metodolojik boyutu yeterince tartışılmayan “sözlü tarih”i bilimsel bir yöntem ve alt disiplin olarak ele almak maksadıyla düzenlenen bu program dizisinin 08 Ocak’taki ikinci oturumunda Arzu Öztürkmen ile “Meşruiyet ve Güvenirlik Sınırında Yöntem ve Yaklaşım Olarak Sözlü Tarih” ve 10 Mart’taki “Türkiye’de Akademi Dışı Sözlü Tarih: Üç Proje Üç Deneyim” başlıklı üçüncü oturumun da ise Esra Danacıoğlu ile Tarih Vakfı’nın, “Tarih Grupları”, “Tarihe Bin Canlı t>Tanık (TBCT)” ve “Antalya Kent Müzesi” projeleri bağlamında Türkiye ve dünyada sözlü tarihin akademi dışındaki yeri/potansiyelleri tartışıldı.

 

Hayal Perdesi 2012 Yıllığı çıktı

Ocak 2014’te, 2012 yılı boyunca Hayal Perdesi Sinema Dergisi’nde ve web sitesinde yayınlanan özellikle Türk sinemasıyla irtibatlı araştırmalar, makaleler, eleştiri ve söyleşiler toparlanarak bir araya getirildi. Güncel sinema kadar Türk sinemasının geçmişiyle ilgili çalışmaların da dikkat çektiği yıllıkta ayrıca uzun metraj dışında kısa filmler ve belgeseller üzerine yazılar da yer aldı.

 

Sözlü Tarih Konuşmaları toplantı dizisine devam edildi.

Akademik çalışma ve araştırmalarda kullanım alanı giderek yaygınlaşan, buna mukabil gerek barındırdığı imkanları ve problemleri gerekse metodolojik boyutu yeterince tartışılmayan “sözlü tarih”i bilimsel bir yöntem ve alt disiplin olarak ele almak maksadıyla düzenlenen bu program dizisinin 08 Ocak’taki ikinci oturumunda Arzu Öztürkmen ile “Meşruiyet ve Güvenirlik Sınırında Yöntem ve Yaklaşım Olarak Sözlü Tarih” ve 10 Mart’taki “Türkiye’de Akademi Dışı Sözlü Tarih: Üç Proje Üç Deneyim” başlıklı üçüncü oturumun da ise Esra Danacıoğlu ile Tarih Vakfı’nın, “tarih grupları”, “tarihe bin canlı tanık (TBCT)” ve “Antalya Kent Müzesi” projeleri bağlamında Türkiye ve dünyada sözlü tarihin akademi dışındaki yeri/potansiyelleri tartışıldı.

Hayal Perdesi Sinema Dergisi’nin 38. ve 39. sayıları çıktı

Hayal PerdesiSinema Dergisi Ocak-Şubat 2014 tarihli 38. ve Mart-Nisan 2014 tarihli 39. sayısıyla www.hayalperdesi.net adresinde yayında. Hayal Perdesi’nin 38. sayısında 2013 yılının Türk Sineması değerlendirilmesi yapıldı. 39. sayısında ise usta Japon animeci Hayao Miyazaki’nin sinemaya veda filmi Rüzgar Yükseliyor tartışmaya açıldı.

 

Modernleşme Dönemi Osmanlısında Ulema Aileleri ve Elitleşme Paneli düzenlendi

Türkiye Araştırmaları Merkezi, 22 Şubat 2014 tarihinde oturum başkanlığını Mehmet İpşirli’nin üstlendiği Modernleşme Dönemi Osmanlı Ulema Aileleri ve Elitleşme başlıklı bir panel düzenledi. Büyük ulema ailelerinin ortaya çıkışının, ilişki ağlarının ve fonksiyonlarının tartışıldığı bu panelde Arzu Güldöşüren “İkinci Mahmut Dönemi  İstanbul Müderrisleri: Sosyal Kökenleri ve Aile Bağları”nı, Zeynep Altuntaş “Sultan Abdülmecid Dönemi İstanbul Müderrisleri: Meslekte Yükselme ve İstihdam Alanları”nı ve Selim Argun “Elit Çatışma Teorileri Perspektifinden Ulema, Vakıf ve Merkezi Yönetim İlişkileri (1789-1839)”ni mercek altına aldılar.

 

Osmanlıca İhtisas Seminerleri devam ediyor

Osmanlıca İhtisas seminerlerinde 26 Ekim-9 Kasım 2013 tarihleri arasında Nevzat Kaya ile yazma eserler, 16 Kasım-7 Aralık 2013 tarihleri arasında Sadi Kucur ile nümismatik, 12 ve 19 Aralık 2013’te Abdülkadir Özcan ile tenkitli metin neşri, 17 Ocak - 7 Şubat 2014 tarihleri arasında Ahmet Zeki İzgöer ile Osmanlı arşivleri, 14 Mart-4 Nisan 2014 tarihleri arasında Hatice Aynur ile Osmanlı Epigrafisi: Kitabeler ve 11 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında Sadi Kucur ile Osmanlı Epigrafisi: Mezar Taşları seminerleri yapıldı. Bu seminerler, Mayıs ayında Muhittin Serin başkanlığında hüsn-i hat: tarihi, usulü ve Haziran ayında metin tahlili üzerine düzenlenecek seminerlerle devam edecektir. Tüm ilgililere açık ve ücretsiz olan bu seminerlere katılmak için web sitemizden ilanlarımızı takip edebilir ve kayıt olabilirsiniz.

 

Türk Sineması Araştırmaları Veritabanı hazırlıklarına devam ediyor

Bilim ve Sanat Vakfı tarafından, İstanbul Kalkınma Ajansı desteği, İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı ile yürütülen Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesi kapsamında Türk Sineması ile ilgili tespit, temin ve tasnif çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Birincil kaynaklardan Türk Sineması’nın izlerini süren ekip; resmi ve özel arşiv taramaları, erişilebilen yazılı ve görsel dokümanlarda yaptıkları detaylı künye çalışmaları, özgün sinopsis ve biyografi yazımları ile doğru ve özgün bir içerik sunmaya hazırlanıyor.  1 Haziran 2014’te, TSA projesi sonucunda Türk Sineması ile ilgili güncel haberler, vizyondaki Türk filmleri, gişe hasılatları gibi bilgilerin sunulduğu TSA internet sitesi yayına başlarken bu platform üzerinden Türk sinemasına dair kapsamlı bir içerikle TSA veritabanı erişime açılacak. Bunlara paralel olarak proje kapsamında temin edilen materyaller BİSAV Kütüphanesi bünyesinde kurulacak TSA arşiv biriminde ilgililerin istifadesine sunulacak. www.tsa.org.tr

 

SAM Panel: Bülent Oran: Yeşilçam’ın Senaryo Fabrikası

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi, Türk Sineması Araştırmaları projesi kapsamında 25 Ocak 2014 tarihinde “Bülent Oran: Yeşilçam’ın Senaryo Fabrikası” başlıklı bir panel düzenledi.

Yeşilçam’ın unutulmaz senaristlerinden Bülent Oran’ın ölümünün onuncu yılı anısına düzenlenen, moderatörlüğünü Ali Pulcu’nun yaptığı panelde sinema yazarı İhsan Kabil, yönetmenler Mehmet Güleryüz ve Mehmet Eryılmaz konuşmacı olarak yer aldı. Öncesinde belgesel gösterimine yer verilen panel, Bilim ve Sanat Vakfı Zeyrek Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

KAM ekonomi değerlendirme panellerinin üçüncüsünü gerçekleştirdi

Küresel Araştırmalar Merkezi’nin ilkini 2011 yılı sonunda gerçekleştirdiği Türk ekonomisi değerlendirme panellerinin üçüncüsü 28 Ocak’ta yapıldı. Siyasi şoklarla geçen 2013 yılının ardından ekonominin geldiği nokta, 2014’ten beklentiler ve atılması gereken adımlar tartışıldı. Büyük ilgi gören panelin konuşmacıları Odea Bank’tan Serkan Özcan, Yapı Kredi Bankası’ndan Doç. Dr. Cevdet Akçay ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Yülek oldu.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.