BİLİM VE SANAT VAKFI ETKİNLİK TAKVİMİ

42. Hafta

20

Eki

Osmanlı Hukuk Tarihi Atölyesi

Engin Deniz Akarlı

Engin Deniz Akarlı nezaretinde yürütülecek olan Osmanlı Hukuk Tarihi Atölyesine Davetlisiniz… Osmanlı Hukuk Tarihi Atölyesinin ilk aşamasında üç tema tartışılacaktır. Öncelikle niçin böyle bir alana eğilmek gerektiği meselesi tartışılarak, farklı hukuk tarihçilikleri karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. Müteakiben gayrimüslim cemaatlerin hukuki özerkliği ve cemaatleri aşan hukuki bağlar üzerine konuşulacak olan atölyede kaynaklar ışığında örneğin zimmet ve zimmî gibi kavramlar irdelenecek, sonra da Osmanlı hukukunda zimmî haklarının keyfiyet, mahiyet, kapsam ve sınırları kavranmaya çalışılacaktır. Bu ilk aşamanın son ayağında ise Osmanlı hukuk geleneği içinde önemli bir yer işgal eden örf kavramı/konusu etraflı bir şekilde tartışılacaktır.

20 Ekim 2012 Cumartesi

Felsefi Açıdan Tabakat Literatürü 5: Şehristânî, el-Milel ve’n-nihal

Ahmet Çapku

Medeniyet Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği Felsefi Açıdan Tabakat Literatürü toplantı dizisinin beşinci oturumunda Kırklareli Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden Ahmet Çapku'yu misafir ediyoruz.

20 Ekim 2012 Cumartesi

Menâkıbnâmeler (2): Menâkıb-ı İbrahim-i Gülşenî

Reşat Öngören

Tarih Okumaları çerçevesinde başladığımız bu serimizde, daha önce Bizans, Osmanlı ve Anadolu kronikleri üzerine gerçekleştirdiğimiz programların ardından Menâkıbnâme türü ve tarihimizde önemli yeri olan Menâkıbnâmeleri ele alıyoruz. Bu minvalde ikinci programımızda Reşat Öngören hocamızı misafir edecek, Muhyi-i Gülşeni'nin Menakıb-ı İbrahim Gülşeni başlıklı eseri üzerine tartışacağız.

20 Ekim 2012 Cumartesi

Öznel Deneyim Mekânı Olarak Biyolojik Hafıza: Hafızanın Bilinç ve Benlikle İlişkisi

Eyüp Süzgün

Sanat Araştırmaları Merkezi, Ekim ayında yeni bir konuşma dizisi başlatıyor. SanatHafıza başlıklı bu program dizisinde sanatın hafıza ile kurduğu ilişkinin irdelenmesi hedefleniyor.

20 Ekim 2012 Cumartesi

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.