KAM ATÖLYELER

Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Atölyesi

25 Ekim 2014 Cumartesi Salon: ZEYREK SALONU

 

Sosyal araştırma sürecinin teori, verilerin toplanması ve verilerin analizi olmak üzere üç temel ayağı vardır. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri seminerlerindeözellikle verilerin toplanması ve bunların analizi uzman akademisyenler tarafından yüksek tahsil yapmakta olan (yapmış) katılımcılarla paylaşılacaktır. İki aşamalı olan seminerlerin ilk aşamasında sosyal araştırma yöntemlerinin temel tartışmalarına odaklanılacaktır. Buna tüm öğrencilerin katılması zorunludur. İkinci aşamada ise katılımcılar ilgilerine göre belirli yöntemlerin ele alınacağı odak seminerlerinden en az ikisine iştirak etmesi zorunludur. Bu aşamada sosyal bilimlerde çokça kullanılan en önemli niteliksel ve niceliksel yöntem ve teknikler eğitmenler tarafından kapsamlı bir biçimde sunulacaktır. Öğrencilerin aktif katılımlarıyla gerçekleştirilecek olan bu odak seminerlerinde konuların daha iyi anlaşılması için ilgili akademik çalışmalar üzerinde uygulamalar yapılacaktır. Ayrıca öğrencilerden kendi çalışma alanlarına uygun araştırma tasarımlarını gerçekleştirmeleri beklenecektir.

Katılımcıların yüksek lisans ve(ya) üstü dereceye sahip veyahut bu programlara kayıtlı olmaları beklenmektedir. Programa gerekli belgeleri tamamlayıp başvuru yapanlar belirli kriterlere göre seçilecektir. Programın birinci kısmındaki seminerlerin tamamına, ikinci kısmındakilerin en az ikisine katılan ve bir araştırma tasarımı örneği hazırlayarak sunmaları beklenmektedir. Okumaların büyük bir kısmı İngilizce olduğu için katılımların İngilizce bilmesi tercih sebebidir. Alan seminerlerinde belirli matematiksel programlar kullanılacağından katılımcıların talep edilen programları kişisel bilgisayarlarına önceden yükleyip gelmesi beklenmektedir.

Seminerler bittikten altı hafta sonra araştırma tasarımı sonuçlarının değerlendirileceği ve öğrencilere geri bildirim yapılacağı bir günlük seminer yapılacak. Bir araştırma tasarımı örneği yapılacak ve bu seminerde tartışılacaktır. Son seminer bir danışman hoca eşliğinde en fazla yirmi kişilik gruplardan oluşacaktır. Yapılan araştırma tasarımlarının, uygulanan yöntem ve tekniklere uygunluğu değerlendirilecektir.

Atölyenin dersleri 25-26 Ekim ve 1-2 Kasım'da gerçekleşecek şekilde iki haftada tamamlanacaktır. Araştırma için verilecek altı haftalık süre sonunda 6-7 Aralık tarihlerinde araştırma tasarımı değerlendirme seminerleri yapılacaktır.

Programa başvurmak isteyenlerin 13 Ekim 2014 Pazartesi gününe kadar başvuru yaparak, başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.

 

Ders İçerikleri:

SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

I. Giriş Seminerleri (25-26 Ekim)

25 Ekim 2014 Cumartesi (Zeyrek Salonu)

13:30 - 15:30  Sosyal Bilimler Yöntemlerinin Tarihi ve Felsefi Temelleri

Alim Arlı

(Zeyrek Salonu)

16:00 - 19:00  Araştırma Tasarımına Giriş

Talha Köse

(Zeyrek Salonu)

26 Ekim 2014 Pazar (Zeyrek Salonu)

13:00 17:00     Verilerin Toplanması

Fatih Aysan

 

II. Alan Seminerleri (1-2 Kasım)

1 Kasım Cumartesi( Zeyrek Salonu)

09:00 - 13:00  Yorumsal İstatistik ve Basit İstatistiksel Analizler

Elif Çelebi

(Zeyrek Salonu)

 

15:00 - 18:00  Tarihsel-Mukayeseli Yöntemler

Nurullah Ardıç

(Zeyrek Salonu)

 

2 Kasım Pazar (Zeyrek Salonu)

09:00 - 13:00  Regresyon

Şerife Genç

14:00 - 18:00  Alan Araştırması ve Etnografi

Talha Köse - Alim Arlı

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.