- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- SAM
- Osmanlı'da Sinema
SAM PANELLER
Osmanlı'da Sinema
27 Nisan 2019 Cumartesi Salon: ZEYREK SALONU
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi ile Türk Sineması Araştırmaları (TSA) bünyesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla yürütülen Belgelerle Osmanlı’da Sinema projesi kapsamında “Osmanlı’da Sinema” isimli panel düzenlenecektir.
OSMANLI’DA SİNEMA PANELİ
27 Nisan 2019 Cumartesi
Saat 14:00 – 17:00
Zeyrek Salonu
Oturum Başkanı: Peyami Çelikcan
Konuşmacılar
Nejdet Gök: “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Dini Sinema Anlayışı”
Fuat Uzkınay’ın 1914’te yönettiği San Stefano anıtının yıkılmasıyla ilgili ilk Osmanlı filminden bu yana dini, ulusal, tarihi ve kültürel duygular ve değerler ile iç içe sunulduğu görülmektedir. Cumhuriyet döneminden başlayarak yeni zihniyetler ve değerler de ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, Türk Sineması'nın anlayışındaki temel değişikliklerle karşı karşıyayız. 1923-1950 arasındaki dönemde de, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi ve tek parti döneminin baskın ideolojisi, tüm alanlarda olduğu gibi dini ve kültürel filmler anlamında da belirgin bir görünüme sahiptir. Bu sebeple Osmanlı döneminden günümüze değin dini temalarla veya dini filmlerle ilgili film anlayışımızı kendi içinde sınıflandırarak tartışmak gereklidir.
Özde Çeliktemel-Thomen: “Cepheden Filmler: Devlet, Sinema ve Propaganda”
Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) sırasında, Harbiye Nezareti tarafından görevlendirilen bir grup sinema öncüsünün filmlerini Osmanlı İmparatorluğu’nda sinemanın gelişimi bağlamında değerlendiren bu çalışma çeşitli cephe filmlerini devlet, sinema ve propaganda sarmalında incelemektedir. Yazılı ve sinematik arşiv kayıtlarından yola çıkan Cepheden Filmler, tarihsel metodolojiyle devletin propaganda amaçlı film kullanımını ve savaș yıllarındaki çeşitli uygulamalarını aydınlatacaktır.
Savaş Arslan: “Sinema Tarihinde Bir Sigmund Weinberg Muamması”
Kimdi tam olarak Sigmund Weinberg? Polonya kökenli bir Romanya vatandaşı mı? İstanbul'a görüntü ve ses teknolojilerindeki yeni ürünleri getiren bir dükkan sahibi mi? Sinemanın ilk yıllarında film gösterimleri yapan bir girişimci mi? İstanbul'daki ilk yerleşik sinema salonunu açan kişi mi? Sultan II. Abdülhamid ve Reşad'ın fotoğrafçısı ve sinematografı mı? İstanbul'da çekilen ilk filmlerin müsebbibi mi? Merkez Ordu Sinema Dairesi'nin kurucusu mu? Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerinde sinema tarihinin birçok dönüm noktasında adı geçen Sigmund Weinberg nerede doğmuş, nerede vefat etmişti? Weinberg'lerden başka kimler vardı ya da yoktu? Kimdi gerçekten bu Sigmund Weinberg?
İLGİLİ PANELLER
- Televizyon Dizilerinde Dini ve Kültürel Temsiller: Kızılcık Şerbeti, Kızıl Goncalar ve Ömer
- Kuru Otlar Üstüne
- Joker: Trajedi mi Komedi mi?
- Bilim Kurgu Filmlerinde Yapay Zeka ve İnsan
- Karanlıkta Uyananlar Açık Oturumu
- Ahlat Ağacı'na Yansıyan Türkiye Manzaraları
- Türk Sinemasında Kahramanlar Paneli
- Doğumunun 80. Yılında Cinuçen Tanrıkorur Paneli
- Türk Sinemasında Orta Sınıf Temsilleri: Bulantı, Kış Uykusu ve Rüzgarda Salınan Nilüfer
- 25. Yılında Post-Sovyet Coğrafya: Siyaset, Ekonomi, Kültür
- Sinemada Birinci Dünya Savaşı İzdüşümleri
- Panel: Sadeliğin Derinliğinde Ömer Lütfi Akad Sineması
- Ahmet Uluçay Sineması
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ