- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- SAM
- YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
- Kırkambar
- Sohbet
- Osmanlı'dan Günümüze Ayasofya Görünümleri
SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
Osmanlı'dan Günümüze Ayasofya Görünümleri
Hasan Fırat Diker
10 Mayıs 2012 Perşembe 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği Kırkambar Sohbet etkinliği kapsamında 10 Mayıs Perşembe günü Hasan Fırat Diker ile “Osmanlı'dan Günümüze Ayasofya Görünümleri” üzerine konuşacağız.
Camileştirilmiş Ayasofya'nın bilinen görsel verilerinden yola çıkarak yapılacak olan sunumda, Ayasofya'nın Fossati onarımları (1847-1851) öncesi ve sonrasını mukayese edecek şekilde ve Fossati onarımları bağlamında ele alınacaktır. Zira, Ayasofya gibi yaklaşık 1500 yıllık bir eserin, günümüzde son 160 yıllık görünümüyle algılanması, onun önceki Osmanlı görünümünü anlamaya engel teşkil etmekte. Sunum, görsel veriler ve belgeler ışığında Ayasofya görünümleri üzerine olacaktır.
KIRKAMBAR SOHBET
Osmanlı'dan Günümüze Ayasofya Görünümleri
Hasan Fırat Diker*
10 Mayıs 2012
18:00
Şakir Kocabaş Salonu
*1975 İstanbul doğumlu. 1993'de Kadıköy Anadolu Lisesi'nden mezun oldu, aynı yıl Y.T.Ü. Mimarlık Fakültesi'ne girdi. 2000 yılında İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi bölümünde "Topkapı Sarayı'nda Revan ve Bağdat Köşkleri" adlı tezle yüksek lisansını tamamladı. 2010 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Türk-İslam Sanatları programında "Belgeler Işığında Ayasofya'nın Geçirdiği Onarımlar" başlıklı teziyle doktorasınıverdi.
Mezuniyet sonrası çeşitlik mimarlık bürolarında ve serbest olarak çalıştı. 2004 yılında girdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Kültür ve Turizm Uzmanı olarak, 2011 yılına değin Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzelerinde Kontrolör Mimarlık görevini üstlendi. Bu süreçte pek çok restorasyonun yanı sıra, müellifi olduğu "Kutsal Emanetler Dairesi ve Silah Seksiyonu" teşhir tanzim projelerini uyguladı. 2009'da Ayasofya ana kubbe kuzeydoğu pandantifinde yer alan Mozaik Seraf Meleği figürünün, 160 yıl sonra gün ışığına çıkartılmasına öncülük etti. Hırka-i Şerif restorasyonu, Kudüs İslam Eserleri Müzesi, Selanik Atatürk Evi projeleri ile "Japon Sanatı'nın 5000 yılı" ve "Sonsuzluğa Açılan Türbeler" sergilerinde görev aldı.
İtalya, Yunanistan, Japonya, Kudüs ve Almanya'da araştırma, seminer ve bilimsel toplantılara katılan Hasan Fırat Diker, 2011 Mart ayında, Yrd. Doç. Dr. olarak akademik hayatına başladığı Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde halen Mimarlık Bölüm Başkan yardımcılığı görevini yürütmekte olup içinde bulunduğumuz bahar yarıyılında misafir öğretim üyesi olarak Y.T.Ü. Mimarlık Bölümü'nde ders vermektedir.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ