Hilal Kazan

 

Hilâl Kazan İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Hat çalışmalarıyla beraber sanatın teorik eğitimini almak üzere Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk İslam Sanatları Bölümü’nde 1996-1999 yılları arasında “Ehl-i Hiref Defterlerinde Cemaat-i Katiban-ı Kütüb” adlı çalışmasıyla yüksek lisansını, 2000-2007 yılları arasında “XV. ve XVI. Asırlarda Osmanlı Sarayının Sanatı Himayesi” isimli araştırmasıyla doktorasını tamamlayarak mezun oldu.

Üniversite tahsili sırasında Osmanlıca el yazısının güzelliği sebebiyle hüsn-i hatta teşvik edildi. 1994 yılında hattat Hasan Çelebi’den nesih ve sülüs meşkine başladı. 2000 yılının Ekim ayında IRCICA’da (İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) yapılan merasimle hocasından iki yazı dalından da icazet aldı. Hocası Hasan Çelebi ile birlikte, yurt içi ve yurt dışında Güney Afrika dahil olmak üzere çeşitli sergilere katıldı. 2005 yılı Mayıs’ında Londra’da British Museum’de “Making of the Master” adlı icazet sergisine katıldı. 2008 yılında California Üniversitesi’nin davetlisi olarak gittiği ABD’de Los Angeles ve Santa Barbara’da hüsn-i hat dersleri ve İslam hat sanatının çeşitli konularında konferanslar verdi. Interfaith Foundation of South Africa’nın davetlisi olarak gittiği Johannesburg, Durban ve Cape Town’da hat sergisi düzenledi ve İslam hat sanatını tanıttı. Yurt içinde ve yurt dışında kongrelere katıldı. Dünden Bugüne Hanım Hattatlar ve XVI. Asırda Saray’ın Sanatı Himayesi adlı kitapları basılmıştır. Ayrıca çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır. 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.