SEMİNERLER

Osmanlı Hukukunda Dinî Gruplar

Macit Kenanoğlu
Bu seminerde başlangıcından Cumhuriyete kadar Osmanlı hukuk sisteminin temel esasları ışığında dinî grupların hukukî açıdan durumları ele alınmaktadır. Seminerde ele alınacak belli başlı konular şunlardır: Osmanlı hukuk sistemine hakim olan ilke ve prensipler (kaynaklar, şer’î ve örfî yapı, mahkeme teşkilatı, yargılama usulleri); Osmanlı hukuk sisteminin kurumsal açıdan teşkilatlanması ve tarihi gelişimi; Klasik dönem ile Tanzimat dönemi ve sonrasında hukuk sistemine hakim olan anlayış ve bunun dinî gruplar üzerindeki yansımaları; dinî grupların otonom, sistematik ve yapılandırılmış bir hukuk sistemi ile bunu icra edebilecekleri bir organizasyona sahip olup olmadıkları; Yahudi hukukunun temel esasları; Müslüman olmayanların kazaî ve hukukî statüsü.
Öte yandan Tanzimat sonrası Osmanlı hukuk sisteminde meydana gelen değişikliklerin gayrımüslimler açısından bir hukuk kaymasına yol açıp açmadığı da seminerde ele alınacak konulardan birisidir. Dinî grupların uğradığı yapısal değişim neticesinde klasik cemaat yapısının değişmesinin uygulamada nasıl sonuç verdiği, Konsolosluk mahkemelerinin yargılama yetkilerini genişletme çabaları yanında, özellikle vatandaşlık değiştirme yoluyla Osmanlı hukuk sisteminin dışına çıkarak yabancı hukuk sistemlerinden yararlanabilme imkanını elde etmek için gayrımüslim Osmanlı vatandaşlarının (bilhassa tüccarların) çabaları değerlendirilecektir.

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
Kırmızı Salon 27.11.2004 15:00 1
Kırmızı Salon 4.12.2004 15:00 1
Kırmızı Salon 11.12.2004 15:00 1
Kırmızı Salon 18.12.2004 15:00 1

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.