SEMİNERLER

Osmanlı Tartışmaları

Mustafa Armağan
- Genel bir tarih metodolojisi ve tarih okurken düşebileceğimiz tuzaklar üzerinde durulacak ve bu tuzakların Osmanlı tarihi bağlamındaki yansımaları ele alınacak. Örnek olarak 17. yüzyıl kaynakları ile 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl eserlerinde ortaya çıkan Genç Osman portreleri karşılaştırılarak, bu iki “Osman”ın birbirlerini tanıyıp tanımadıkları sorgulanacak.
- Sultan II. Abdülhamid’in iki yönü incelenecek. Birincisi, bir sultanın entelektüel olarak portresi, ikincisi ise tarih kitaplarımızda denizciliğe ve denizcilere düşman olarak lanse edilen bir padişahın dünyadaki ikinci denizaltı filosunu kurma yönündeki çabaları ele alınacak.
- Cumhuriyet sonrasında ortaya çıkan ilericilik-gericilik tartışmaları bağlamında şiddetlenen gerilimin uçlarından birisi olarak gündeme gelen, “matbaanın ülkemize geçmesi” iddiası, metinlerden hareketle incelenecektir.
- Osmanlı tarihinin çarpıtılmış imajlarından biri de yeniçerilikdir. Zamanla bir kapıkulu askeri olmaktan çıkarak Osmanlı bedeninin çimentosu haline gelen yeniçeriliğin ‘bozulması’ söylemi ve Vak’a-i Hayriye’nin alkışlanması ele alınacak. Yeniçeriliğin ne olduğu ve neyi engellediği gibi daha işlevsel bir soru sorulacaktır.
- İzmir yangını (1922) üzerinden tarihte kaynakların önemi üzerinde durulacak ve “kimin tarihi geçerli?” sorusu sorularak bir tarihçinin böylesi yanlılıklar karşısında nasıl davranması gerektiği üzerinde durulacak. 

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
Vefa Salonu 18.11.2006 14:00 2
Vefa Salonu 2.12.2006 14:00 2
Vefa Salonu 16.12.2006 14:00 2

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.