SEMİNERLER

Tanzimat Döneminin Dört Romanı

Abdullah Uçman
Bu se­mi­ner­de Tan­zi­mat dö­ne­mi­nin dört önem­li ro­ma­nı Ta­aş­şuk-ı Ta­lât ve Fit­nat, Fe­lâ­tun Bey­le Râ­kım Efen­di, Ara­ba Sev­da­sı ve Ser­gü­zeşt ele alı­na­cak­tır.
Şem­sed­din Sa­mi’nin Ta­aş­şuk-ı Ta­lât ve Fit­nat ro­ma­nı Türk ede­bi­yat ta­ri­hin­de te­lif ilk ro­man ol­ma­nın bü­tün ace­mi­lik­le­ri­ni ta­şı­mak­la be­ra­ber ro­man tü­rün­de bir ilk adım ol­ma­sı ve Türk top­lu­mun­da gö­rü­cü usu­lü ev­len­me­yi eleş­tir­me­si ba­kı­mın­dan önem ta­şı­mak­ta­dır. Ah­met Mid­hat Efen­di’nin Fe­lâ­tun Bey­le Râ­kım Efen­di ro­ma­nı ile Re­câ­izâ­de Ek­rem’in Ara­ba Sev­da­sı ro­man­la­rı da yi­ne Türk top­lu­mun­da gö­rü­len yan­lış Ba­tı­lı­laş­ma­nın ve do­la­yı­sıy­la mi­ras­ye­di­li­ğin açık bir eleş­ti­ri­si ol­ma­sı ba­kı­mın­dan da­ha son­ra ay­nı ko­nu­yu ele alan ya­zar­la­ra ör­nek teş­kil et­miş­tir. Sa­mi­pa­şa­zâ­de Se­za­i’nin Ser­gü­zeşt ro­ma­nı ise, 1890’lı yıl­lar­da res­men ya­sak ol­mak­la be­ra­ber fii­len de­vam eden esa­ret me­se­le­si­ni, da­ha doğ­ru­su özel­lik­le Çer­kes kız­la­rı­nın pa­ra kar­şı­lı­ğı sa­tıl­ma­sı ko­nu­su­nu ele alan önem­li bir ro­man­dır.
 
 
13, 27 Kasım, 4, 11 Aralık Cumartesi
Kırmızı S. 13.00-13.50

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
Kırmızı Salon 13.11.2010 13:00 1 Abdullah Uçman
Kırmızı Salon 27.11.2010 13:00 1 Abdullah Uçman
Kırmızı Salon 4.12.2010 13:00 1 Abdullah Uçman
Kırmızı Salon 11.12.2010 13:00 1 Abdullah Uçman

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.