SEMİNERLER

Biyoteknoloji ve Ahlak

Nazife Şişman
Son otuz yıl­da bü­yük hız ka­za­nan bi­yo­tek­no­lo­ji­de­ki ye­ni­lik­ler fıt­rat, ah­lâk, in­sa­nın do­ğa­sı gi­bi aki­de­vî, fel­se­fi pek çok tar­tış­ma ala­nı or­ta­ya çı­kar­dı. Or­gan na­kil­le­ri be­yin ölü­mü kav­ra­mı­nı te­da­vü­le sok­tu; ye­ni üre­me tek­nik­le­ri ise ha­ya­tın ne za­man baş­la­dı­ğı ile il­gi­li ka­bul­le­ri tar­tış­ma­ya aç­tı. Çün­kü bi­yo­tek­no­lo­ji­de­ki ye­ni­lik­ler ha­ya­tın ve ölü­mün sı­nır­la­rın­da ge­zi­ni­yor ve bu yüz­den hem do­ğum­da iyi­yi (öje­ni) hem de ölüm­de iyi­yi (öte­na­zi) tar­tı­şı­yo­ruz. Me­se­la in­san so­yu­nun de­va­mın­dan bah­se­der­ken ar­tık “üre­me”den de­ğil, ne­re­dey­se “üre­tim”den bah­se­di­yo­ruz. Do­ğal bir sü­re­cin in­san kon­tro­lün­de tek­no­lo­jik bir sü­re­ce dö­nüş­me­si pek çok top­lum­sal, kül­tü­rel, hu­ku­ki ve ah­la­ki so­run­la­ra yol aça­cak­tır.
Müs­lü­man­la­rın bu ah­lâ­kî tar­tış­ma­la­ra mü­da­hil ol­ma­sı; sa­de­ce Müs­lü­man­lar açı­sın­dan de­ğil bü­tün in­san­lık açı­sın­dan önem arz et­mek­te­dir. Bu tes­pit­ten ha­re­ket­le bu se­mi­ner­de; ha­ya­tın ve ölü­mün sı­nır­la­rı­nı tar­tış­ma­ya açan bi­yo­tek­no­lo­jik ye­ni­lik­le­re eleş­ti­rel bir nok­ta­dan ba­kı­la­cak ve bu ko­nu­lar­da bi­rey­ci­li­ğin ve pa­zar eti­ği­nin ka­rar ve­ri­ci mer­ci ol­ma­sı tar­tış­ma­ya açı­la­cak.
 
 
13, 27 Kasım, 4, 11 Aralık Cumartesi
Mavi S. 12.00-12.50

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
Mavi Salon 13.11.2010 12:00 1 Nazife Şişman
Mavi Salon 27.11.2010 12:00 1 Nazife Şişman
Mavi Salon 4.12.2010 12:00 1 Nazife Şişman
Mavi Salon 11.12.2010 12:00 1 Nazife Şişman

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.