SEMİNERLER

Müzik Düşüncesi ve Tarihi

Yalçın Çetinkaya

 

Bu se­mi­nerde, mü­zi­ğin dün­ya­nın bel­li baş­lı bü­tün kül­tür ve me­de­ni­yet da­ire­le­ri için­de bir ilim ve sa­nat ola­rak or­ta­ya çık­tı­ğı ve tes­pit edil­di­ği dö­nem­ler­den gü­nü­mü­ze ka­dar ge­çir­di­ği ev­re­ler, el­de edi­len örnek­ler din­le­til­mek su­re­tiy­le ger­çek­leş­ti­ri­le­cek­tir.
Bu­gün an­tik me­de­ni­yet­ler­den mo­dern me­de­ni­yet­le­re ka­dar bü­tün me­de­ni­yet­le­rin mü­zik­le­ri ve bu müzik­ler et­ra­fın­da oluş­muş mü­zik dü­şün­ce­le­ri hak­kın­da epey ma­lû­mat sa­hi­bi ol­du­ğu­muz söy­le­ne­bi­lir. Uzak­do­ğu’da Kon­füç­ya­niz­min mü­zik hak­kın­da­ki dü­şün­ce­le­ri, An­tik Yu­nan’da mü­zik ve mü­zik düşün­ce­si, Hı­ris­ti­yan dün­ya­sın­da mü­zik-ki­li­se iliş­ki­si ve bu iliş­ki­nin or­ta­ya çı­kar­dı­ğı mü­zik tar­zı ve dü­şün­ce­si, İslâm me­de­ni­ye­tin­de mü­zi­ğin ta­şı­dı­ğı an­lam, mü­zik tar­zı ve dü­şün­ce­si, se­mi­ner­de ele alınacak baş­lı­ca ko­nu­lar­dır. Se­mi­ner­de, özel­lik­le Ba­tı ve İslâm dün­ya­sı­na ait mü­zik ve mü­zik düşüncele­ri de, ta­rih­sel sü­reç ay­rın­tı­lı bir şe­kil­de ör­nek­ler­le an­la­tı­la­rak ak­ta­rı­la­cak­tır. Bir tür “Mukayese­li Mü­zik Ta­ri­hi” bil­gi­le­ri de ih­ti­va ede­cek olan se­mi­ner­de ka­tı­lım­cı­la­rın, ta­rih­ten gü­nü­mü­ze Ba­tı ve İslâm mü­zik­le­ri hak­kın­da bil­gi sa­hi­bi ol­ma­la­rı­na yar­dım­cı olu­na­cak­tır.
İslâm me­de­ni­ye­ti içe­ri­sin­de mü­zi­ğe en faz­la önem ve­ren ve onu bü­tün me­de­ni­yet­ler için­de en an­lam­lı bir muh­te­vi­yat­la ta­nım­la­yan ta­sav­vu­fun mü­zik dü­şün­ce­si, tar­zı ve uy­gu­la­ma­la­rı hak­kın­da özel­lik­le ayrın­tı­lı bil­gi­ler ve­ri­le­cek, ta­sav­vuf mü­zi­ği­ne ait en önem­li eser­ler se­mi­ner kap­sa­mın­da ka­tı­lım­cı­la­ra din­le­ti­le­cek­tir.

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
Karagöz Salonu 5.03.2011 12:00 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 12.03.2011 12:00 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 19.03.2011 12:00 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 26.03.2011 12:00 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 2.04.2011 12:00 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 9.04.2011 12:00 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 16.04.2011 12:00 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 30.04.2011 12:00 1 Yalçın Çetinkaya

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.