SEMİNERLER

Biyoteknoloji ve Ahlak

Nazife Şişman

Son otuz yılda büyük hız kazanan biyoteknolojideki yenilikler fıtrat, ahlak, insan doğası gibi akidevî, felsefî pek çok tartışma alanı ortaya çıkardı. Organ nakilleri beyin ölümü kavramını tedavüle soktu; yeni üreme teknikleri ise hayatın ne zaman başladığı ile ilgili kabulleri tartışmaya açtı. Biyoteknolojideki yenilikler hayatın ve ölümün sınırlarında geziniyor ve bu yüzden hem doğumda iyiyi (öjeni) hem de ölümde iyiyi (ötenazi) tartışıyoruz. Müslümanların bu ahlakî tartışmalara müdahil olması, sadece Müslümanlar açısından değil bütün insanlık açısından önem arz etmektedir. Bu seminerde biyoteknoloji ve ahlak etrafındaki tartışmalar aşağıdaki sorular eşliğinde ele alınacaktır:

• Yeni üreme teknikleri, organ nakilleri, tıbben desteklenen ölümler... Bunlar insanların kişisel özerkliklerini artırıyor mu?

• Bilim kendi amacını kendisi tayin edebilir mi? “Bilimsel” tavır, ölü bedenlere ya da embriyolara sadece birer hücre yığınıymışçasına muamele edilmesini meşrulaştırabilir mi?

• Eğer insanın bir kutsiyeti ve doğası yoksa onu biteviye değiştirmemize, yapay organlarla takviye etmemize, embriyoya müdahale ederek üstün nitelikli insan ya da insan-hayvan-makine arası bir varlık inşa etmemize ne engel olabilir?

• “Tanrı’nın insanı kendi suretinde yarattığı” şeklindeki Yahudi-Hıristiyan inancı ve Müslümanların “Rahman’ın ruhundan üflediği bir varlık olarak insan” anlayışı biyo-etik tartışmalara bir içerik kazandırabilir mi? Liberal-seküler söylem tek başına bu içeriği doldurabilir mi? 

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
ADNAN BÜYÜKDENİZ 15.10.2011 12:00 1
ADNAN BÜYÜKDENİZ 22.10.2011 12:00 1
ADNAN BÜYÜKDENİZ 12.11.2011 12:00 1
ADNAN BÜYÜKDENİZ 19.11.2011 12:00 1

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.