SEMİNERLER

Muhafazakârlık Üzerine Tezler

Fırat Mollaer

Bu seminerin amacı, çağdaş siyasal ideolojilerden biri olarak muhafazakârlığı kavramak üzere belli bir teorik-kavramsal çerçeve sunmaktır. İlk olarak, muhafazakârlık tartışmalarındaki metodolojik sorunlar ele alınacaktır: Muhafazakârlık bir ideoloji mi, tutum alma mı? Modern-liğe karşı muhalefeti ifade etmeye yarayan genel bir kategori mi, yoksa modernlikle ilişkisi daha sofistike bir biçimde anlaşılması gereken bir ideoloji mi? Birçok farklı muhafazakârlık arasında muhafazakârlığı temsil etme açısından hegomonik bir güce sahip olanı hangisidir?

İkinci olarak, rasyonalist düşünce geleneği karşısında konumlandırılarak, muhafazakârlığın ortaya çıktığı tarihsel koşullar ve temel ilkeler incelenecektir: Muhafazakâr bir toplum haritası bize ne anlatır? Muhafazakârlığın Aydınlanma ve Devrim karşısındaki konumu ne olmuştur? Epistemesi/epistemolojik bağlantıları hakkında neler söylenebilir? Liberalizm-muhafazakârlık ilişkisini nasıl anlayabiliriz?

Son olarak, Türkiye’de muhafazakârlığın genel özellikleri üzerinde durulacaktır: Modernleşme ve Kemalizm’le ilişkisi nasıl kavramsallaştırılabilir? Din, gelenek, zaman, tarih, devrim gibi temalar çerçevesinden bakıldığında muhafazakârlar ne söylemişlerdir? Kemalistlerin yanı sıra ilk kuşak İslâmcılardan farkları nelerdir? Erken cumhuriyet dönemi, çok partili yıllar ve 1980 sonrası olarak temelde üç ayrı kategoride incelenebilecek olan muhafazakârlığın tarihsel dönüşümleri nasıl açıklanabilir? 

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
ŞAKİR KOCABAŞ 15.10.2011 16:00 1
ŞAKİR KOCABAŞ 22.10.2011 16:00 1
ŞAKİR KOCABAŞ 12.11.2011 16:00 1
ŞAKİR KOCABAŞ 19.11.2011 16:00 1

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.